Astrid Lindgrens värld – en värld av sagor
Gammal som ung, så har de allra flesta hört talas om någon av alla Astrid Lindgrens sagor. Utanför Vimmerby får man chansen att göra det på riktigt. Astrid Lindgrens värld är platsen där sagorna väcks till liv.
Astrid Lindgrens värld – en värld av sagor
Till Astrid Lindgrens Värld
Vimmerby ligger i Småland, ca 3 timmar från både Stockholm och Göteborg, och ca 4 timmar från Malmö. Hit kan man även ta sig med tåg som går ända till Astrid Lindgrens världs tågstation.
Denna park är fantastisk för hela familjen, både vuxna och barn. Här möts man av igenkänning från Astrid Lindgrens berättelser med fantastiska miljöer.
Innanför huvudentrén kan man välja att ta höger eller vänster in i parken. Redan här sprids många ut, vilket gör att det sällan känns trångt i parken trots många besökare.
Vi valde att gå åt höger och strosar förbi bokhandel, diversehandel med bland annat kläder och leksaker, biografen dr det visas korta filmsnuttar från Astrid Lindgrens filmer, Emil-butiken fylld med Emil-saker och posten.
Här ligger även ett 50-tals inspirerat bageri och A Larssons pannkakor, där man får äta hur många pannkakor man vill! Här är även ett perfekt stopp för toalettbesök om man åkt långt osv.
I detta område hittar du också Lotta på Bråkmakargatans hus. Huset är öppet för att gå in och kika i, där hänger Lottas röda regnkappa, och hennes lilla säng står i sovrummet på övervåningen. Ute i trädgården står cykeln Lotta lånar, och man kan smyga genom staketet till Tant Berg.
Vi fortsätter vägen bortåt och kommer då fram till Vasastan, här bor Lillebror tillsammans med sin familj och fröken Bock som brukar passa Lillebror.
Upepe på taket bor också Karlsson på taket. Han är en finurlig man som gillar att hitta på bus, och tar gärna med sig Lillebror i dem.
Här visas föreställningar under dagen där man får sjunga med, skratta åt alla hyss och emellan dem kan man fråga Karlsson hur snabbt propellern egentligen kan snurra.
Vill man känna på hur det är att verkligen befinna sig på ett tak kan man klättra upp och se hur han har det, och titta ut över parken, sedan flyger man ner för någon av alla rutschkanor.
Här finns också en mysig kiosk med glass och korv, en liten lekplats med bland annat gungor och små får som strosar runt.
In i sagornas värld
Strax nedanför Karlssons och Lillebrors hus kan man få känna sig hur det är att vara lika liten som en pyssling, för när man kliver in hos Nils Karlsson Pyssling är det precis det som händer.
Här är allt jättejättestort. Man får klättra upp på stolarna och sedan vidare upp på bordet. Pennorna känns som trästockar, och dockhuset blev precis lagom stort för dig att springa runt i. Här kan man även leka i den gigantiska sängen, och se vem som först tar sig upp på de gigantiska utemöblerna.
Madicken
Förbi Vasastan kommer man till Junibacken, och i det röda huset bor Madicken tillsammans med lillasyster Lisabet, mamma och pappa, och deras husjungfru Alva.
Nära Madickens hus ligger Nilssons hus, där Abbe bor tillsammans med farbror Nilsson.
Madicken är en tjej som är orädd och alltid redo för äventyr, gärna med lillasyster hack i häl och Abbe som hejar på.
Här visas föreställningar från när Madicken och Lisabet har utflykt hemma, eller häng med när Madicken provar om hon är synsk. Självklart kan man även här kika in i huset och på gården. Kanske sitter Madicken utanför och sjunger en sång tillsammans med de som vill.
Bredvid Junibacken finns toaletter, en lanthandel fylld med delikatesser och gammelgårdens kafé. I anslutning till det finns även våffelhuset med en liten lekpark bredvid. Perfekt för de små rastlösa benen medan föräldrarna ska hinna dricka upp kaffet.
Emil i Lönneberga
Därefter är det dags att besöka Lönneberga! Här i Katthult bor Emil med lillasyster Ida, mamma och pappa på en den stora gården Lönneberga. Här bor också, utöver alla djur, även drängen Alfred och pigan Lina.
I Lönneberga händer det ständigt saker, och den som står i centrum för de är Emil. Dessa föreställningar visar exempelvis när Emil körde huvudet i soppskålen, och alla gånger han får gömma sig i snickerboa efter hyssen.
Före och efter föreställningarna är alla välkomna in på gården. Kolla in alla figurer Emil gjort i snickerboa, fundera på hur högt upp det är att bli hissad i flaggstången, och klappa på hästen Lukas.
I ladugården en bit nedanför Katthult kan barnen hoppa i hö, klappa getter, åka rutschkana ut från höskullen och äta glass. Dessa små lekytor dyker upp lite varstans och är verkligen perfekt efter att man suttit still framför en föreställning.
Bröderna Lejonhjärta
Vi fortsätter vägen förbi Katthult, genom en grönskande allé med ängar och blomstrande park när det öppnar upp sig med husen i Körsbärsdalen.
Här bor Jonatan och hans lillebror Skorpan i Ryttargården, här rider de tillsammans, metar i ån och träffar vänner i värdshuset.
Allt är inte lika glatt och härligt som i Körsbärsdalen, för på andra sidan muren ligger Törnrosdalen, där Tengil bor och har sitt folk som slavar.
Hit reser Jonatan för att och gömmer sig för att sedan kunna befria folket från Tengil och hans urtidsmonster Katla. Hit rider också Skorpan för att hjälpa sin bror och blir på resans väg tagen av Tengils soldater.
Dessa föreställningar är helt fantastiska, och visas både i Körsbärsdalen och Törnrosdalen där man får se hur allt slutar. En av föreställningarna kan vara lite otäck för de minsta, därav visas den senare på dagen och har också en åldersgräns på 9 år.
I Törnrosdalen finns också alla häftiga grottor att smyga runt i, precis som i filmen. Med häftiga ljuseffekter och vatten som porlar känns det som att man är mitt i sagans värld. För att komma in i Törnrosdalen kan man dock behöva uppge lösenordet för Tengils soldater som kan stå och vakta, kan du inte lösenordet finns Jonatan inte långt borta för att berätta det för dig.
Vidare genom parken kommer vi fram till Kajsa Kavats hus. Här är alla hus på gatan gjorda i miniatyrformat, och perfekt storlek för barnen att springa runt i. I närheten av Kajsa Kavats hus finns också Lilla Bårkmakargatan, en härlig lekmiljö med miniatyrhus även här, och en kiosk fyld med korv, frukt, glass och dryck.
Ronja Rövardotter
Härifrån kan man också höra rövare sjunga. Och följer man ljudet kommer man snart fram till Mattisborgen. Vi slår oss ner framför föreställningen ”Natten då Ronja föddes” och ser vildvittror tjuta, och blixten som slår ner och klyver Mattisborgen i två delar.
Mitt den stormiga natten föds Ronja, och tillsammans med sin mamma Lovis och pappa Mattis samt de 12 rövarna växer hon upp i Mattisborgen.
Hon möter grådvärgar i skogen, och även de små rumpnissarna. Hon träffar även Birk som föddes samma stormiga natt som Ronja, och de två finner varandra direkt. Det problematiska i det hela är att Birk är son till Mattis ärkefiende Borka, som dessutom flyttat in i den andra delen av Mattisborgen, på andra sidan klyftan.
Mattisborgen är även öppen för alla besökare när det inte är föreställningar. Här kan man spana in borgens hemliga gångar, Skalle-Pers tornrum och fängelsehålan. Har man tur kan man också träffa på Ronja och Birk som finns runtomkring borgen.
I Mattisskogen finns också många spännande saker att upptäcka för barnen, Här kan man se rumpnissebon, grådvärgarnas ögon lysa och många häftiga gömställen bland ruiner. Inte långt ifrån Mattisborgen ligger Kvarnen. Ännu en härlig lekyta där man kan klöttra på rester från hustak, åka rutschkana från kvarnhuset och leka i vattendraget.
Rasmus på luffen
Vi fortsätter vägen och kmmer till Rasmus lada. Här sov Rasmus när han rymt från barnhemmet och det är ocks här han träffar på Paradis-Oskar som är på luffen. Rasmus följer med Oskar och där börjar berättelsen om Rasmus på luffen. Både Rasmus och Oskar är ofta ute och strosar på vägarna, och bjuder dessutom på fantastiska föreställningar på Lilla Scen som ligger strax innanför huvudentrén, och även på logen vid ladan.
I Rasmus lada kan man också hoppa i höet på höskullen, något som är väldigt svårt att tröttna på.
Strax efter Rasmus lada finns det möjlighet för en massa plask och vattenlek. Här finns små vattenkanoner som sprutar vatten, balansgångar över vattendragen, eller hoppa upp på en av flottarna och dra er över till andra sidan.
Här finns också Hamnmagasinets glass med många svalkande glassar att välja mellan.
Pippi Långstrump
Därefter är det dags att kliva in hos Pippi i Villa Villerkulla
I väntan på att Pippi ska dyka upp kan man klappa Lilla gubben, spana in huset med alla vinklar och vrår, åka rutschkana ner och kika in vinden.
Utanför Villa Villerkulla kan man också få besöka piratskeppet Hoppetossa som ligger förankrat. Lek kapten och gå ner under däck för att berätta historier.
Sen blir det dags för föreställning, och vi slår oss ner framför Villa Villerkulla precis lagom tills att Herr Nilsson kikar ut genom fönstret och Pippi möts av Tommy och Annika.
Idag kommer även Fröken Prysselius för att omhänderta Pippi till ett barnhem, för här kan man ju inte bo alldeles ensam.
Till sin hjälp har hon poliserna Kling och Klang som får stora problem med att försöka fånga in Pippi. Det bjuds på många skratt och härliga sånger med dans. Pippi är något alldeles extra.
Efter Pippi kan man besöka Bullerbyn i miniatyr med inspelningar från filmen Alla vi barn i Bullerbyn som läses upp inne i husen.
En kort promenad bort finns Karamellboden för att plocka sin egna godisburk, eller ta ett stopp på glasskafét, för man kan ju inte äta för många glassar på en dag?
Precis intill hittar ni Den lilla staden. Här har Astrid hämtat inspiration från sin barndom i Vimmerby. Här hittar man Borgmästargården där Emil red in på Lukas, affären där Pippi köpte 18 kg karameller och mycket mer.
Nedanför Den lilla staden finns stora ytor för all typ av lek. Här finns vatten, gungdjur, styltor och ”inte nudda marken” bana.
Här hittar ni också gatuköket Skolgatans kök, tillsammans med restaurangerna Majkens mat, Bysalen och Stadsmästargården.
Runtom i parken finns också flera grillplatser om man vill ta med matsäck för besöket.
Lite tips
Man kan alltså välja att packa lätt, då allt man behöver finns i parken.
Vill man ta med mer som exempelvis matsäck, ombyten osv så kan man hyra skrindor för att slippa bära eller när de små benen blir trötta, vilket är väldigt smidigt.
Det känns som att man har tänkt på allt här. Parken är ren, välplanerad och med en personal som värnar om varje besökare.
Stannar du mer än en dag finns flera olika boendemöjligheter att välja emellan. Alltifrån stugor till ställplatser i anslutning till parken, och en kort bilväg bort hittar du hotell och vandrarhem.
Foto och skribent
Emmelie Hallberger
Emelie Hallberger (@emeliehallberger) | Instagram
Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.
Boka i förväg och hitta hit
+46 (0)492 798 00