Kanske är det första gången du ska resa till Thailand, kanske är du van resenär. Antingen du tillhör den ena eller andra gruppen kommer alltid samma frågor inför resan – vad ska man ta med och vad klarar man sig utan. Här listar Barnens Turistguide 30 svar på vanliga frågor och en del tips inför resan till framför allt Thailand men många av tipsen gäller även för andra länder.


Bra att ha med

1. Barnryggsäck för små leksaker och överraskningar under resan. Bra att lasta i vid utflykter också.

2. Ett litet reseapotek är aldrig fel att ha med sig. flytande Alvedon, antiseptiska våtservetter och plåster är bra att ha till hands. Medicin mot turistmage kan också vara en fördel.

3. Liggunderlag och upplåsbar kudde kan vara bra att ha på planet eller när vänta blir lång, speciellt för små barn. Nackdelen är att det tar ganska stor plats.

4. Myggmedel. Ett måste, speciellt om man bor vid vatten eller skog. Behöver säkert användas från första kvällen, det går liksom inte att vänta till nästa dag med att köpa (finns att köpa i Thailand om man inte har med sig).

5. Paraplysulky eller bärsele. Båda har fördelar på sitt sätt. Bärselen tar mindre plats men det kan bli svettigt att bära barn i värmen. Sulkyn med liggläge är smidigare när barnen vill sova, som efter kvällsmaten på restaurangen, men tar mer plats.

6. Solskyddskräm, solglasögon, tunna ljusa kläder och hatt som skydd för solen. Ett måste för små barn.

7. Ta med dig passet (eller kopior) även på gatorna i Thailand. Lokalpolisen i Thailand har tagit beslut om att utlänningar alltid ska ha sitt pass med sig.

8. Välling. Finns att köpa ”svensk” välling i Svenska kyrkans butik (Svenska kyrkan i utlandet, SKUT) men är dubbelt så dyr. Tänk på att ta med för att använda på flyget (karbinpersonalen kan värma till den, eller använd termos).
Onödigt att ta med

1. Barnmat. Det finns burkmat (bland annat Nestlé) på större varuhus och turistorter för barnfamiljer. Gröt finns i de flesta butiker. Ta med några burkar för att ha på flyg och vid akuta situationer. De flesta restauranger kan också mixa mat så det blir pure.

2. Extra leksaker. Är roligare och billigare att köpa på plats. Tänk på att mindre och lösa delar kan vara farliga för små barn.

3. Massor av blöjor. Finns att köpa men ta med för att använda på flyget. Storlekarna är annorlunda men det finns både large och XL 12kg+. I mindre butiker säljs bara småpack men större affärer har storpack. Priserna är ungefär som i Sverige men en del upplever att blöjorna är plastiga (kan ge värmeutslag) och inte suger upp lika bra. En del tycker att märket ”Mamy Poko” är bättre än andra blöjor.

4. Massor av extrakläder och skor. Finns många och billiga tvätterier på plats. Billiga kläder och skor kan köpas på plats.

Övriga tips och råd

1. Amning och vaccination. Det går bra att vaccinera sig trots att man ammar.

2. Befolkningen. Thailand har 57 miljoner invånare. Ungefär 10 procent bor i Bangkok och de större städerna.

3. Hur hitta man den billigaste och bästa resan? Svaret är leta, leta och leta. Internet är fullt av olika aktörer och många har kampanjpriser till och från. Tips på några svenska aktörer som bokar till Thailand är: www.tui.se, www.doodle.se, www.flygcentrum.se/thailand, www.ticket.sewww.flygresor.se/thailand/bangkok, www.thailandspecialisten.se, www.travelpartner.se, www.kelkoo.se

4. Internetcafeér finns lite varstans och det är ganska billigt att hyra in sig på en datorn en halvtimme eller längre. Skaffa en Hotmail-adress om du inte har, så är det lätt att hålla kontakten med dom där hemma.

5. Kultur. Thailand är en monarki med premiärminister. Religion och monarkin är framträdande och betydelsefull och inget man talar illa om. Thailand kallas ”leendenas land” och det stämmer ofta, att tappa fattningen är det samma som att förlora ansiktet. Av samma anledning säger en thailändare inte nej, eller visar inte att han inte vet. Värt att tänka på när man frågar saker, ställ frågan så att den du frågar inte riskerar att förlora ansiktet. Man hälsar genom att pressa ihop sina handflator i brösthöjd. Peka inte med fötterna mot någon eller korsa inte benen, det anses som mycket oförskämt, vilket det även gör att klappa någon, även barn, på huvudet. Svarta kläder associeras till begravningar och sorg men kan användas om de kombineras med färgade plagg.

6. Matallergiska barn. På http://www.travelmenu.netasia.org/och http://www.celiaki.se/finns råd och tips.

7. Några tips på länkar: http://www.tourismthailand.se/, http://www.tourismthailand.org/, http://www.thailandguiden.se/, http://www.thailandresor.se, http://www.asienguiden.se/thailand/, http://www.lonelyplanet.com/worldguide/destinations/asia/thailand/

8. När ska man åka till Thailand? Tänk på att Thailand har olika klimatperioder. Det är visserligen billigare och mindre turister på sommaren men risk för mer regn. Klimatet varierar också var i Thailand man reser till. Bästa tiden att besöka Thailand är november till mars, då vädret är bäst. Thailands vattenfestival hålls i april.

9. När är det billigast att åka? Under lov och ledigheter är resorna mycket dyrare än till vardags. För billigaste resorna åk under lågsäsong. Sök också runt på Internet eftersom det hela tiden finns kampanjpriser hos de olika researrangörerna. Ska du åka under högsäsong så boka i god tid, gärna minst fyra månader innan för att vara säkert på att få platser. Värt att tänka på när man reser med barn är att flygbolagen har kortare och längre flygplansbyten samt transituppehåll på resan – billigare resor brukar innebära längre restid (transittid).

10. Pengar. Bankomater finns i städer och på turistorter och fungerar med Visa och Mastercard. Det är billigare att växla till bath i Thailand än i Sverige. Det är alltid klokt att ha med lite kontanter för taxi, dricks, mat eller oförutsedda utgifter innan man hunnit till en bankomat väl framme i Thailand.

11. Prostitutionen är turismens baksida i Thailand. Praktiskt taget över allt där det finns turister säljs sex. På kvällar och nätter flyttar verksamheten ut på gatorna och neonskyltar och inkastare slåss om din uppmärksamhet. Tråkigt men tyvärr sant.
12. Prylar, smycken och kläder. Alla ”original”, exempelvis klockor och kläder, som säljs på gatan och i mindre butiker är kopior. Räkna inte med att göra några fynd. Smycken och dyrare saker ska handlas i seriösa affärer som lämnar äkthetsintyg. Smycken har ofta sämre infattning än motsvarande svensk kvalité. Att få en kostym uppsydd av skräddare är populärt men se upp, tyg och kvalité varierar väldigt mycket. Thai silk är en billigare silkessort än kinesiskt silke, men är inte syntet som många tror.

13. Sjukvård. Är inga problem i större städer och på vanligaste turistorterna. Men ta gärna med ett litet reseapotek. Vanligaste sjukdomen är turistmage, så tabletter för detta är en bra investering. Glöm inte ditt försäkringsbesked och sjukförsäkringskortet som du beställer genom Försäkringskassan www.forsakringskassan.se. Om du blir sjuk i ett land som Sverige inte har något avtal med (ex Thailand) kan du inte få dina kostnader ersatta, vare sig från Sverige eller från det land du vistas i. Vilka länder som Sverige har avtal med hittar du på http://www.fk.se/privatpers/utomlands/resa/tillfallig/. Det är viktigt att du har en privat reseförsäkring som täcker kostnaderna för sjukvård. Betalar du resan med betalkort ingår som regel också en reseförsäkring de första 45 dagarna. Läs gärna artikeln om reseförsäkringar som du hittar här.

14. Strömadapter. Är aldrig fel att ha med en liten strömadapter för att ladda mobil, digital- och videokamera med mera. Finns billiga att köpa med multikontakter i elbutikerna, Clas Ohlson, Kjell & Co med flera. Köp en adapter med många olika kontakter, så kan du använda den även vid andra resor. I Thailand förekommer vägguttag med tre stift i hus som är äldre än ungefär tio år.

15. Tempelbesök. Långbyxor ska bäras i templen. Kombinerade shorts- och långbyxor är en bra investering om man planerar att besöka tempel och heliga platser. 95 procent av thailändarna är theravada buddister (en tidig form av buddismen). Gå inte framför en person som ber. Utanför templet ska skorna tas av. Peka inte med fötterna mot de heliga statyerna.

16. Transporter i Thailand. Taxi är billigt. För längre resor är flyg, buss och tåg bra alternativ. Standarden är bra. För flyg se till exempel www.bangkokair.comoch för tåg se http://www.railway.co.th/Eng/

17. Vart ska man åka? De klassiska turistorterna för barnfamiljer är att rekommendera för förstagångsbesökaren och om man bara vill sola och bada. Den mer garvade kanske vill ge sig ut på flerdagars flodtur till Lao på Mekong-floden eller besöka de norra delarna. Vart man ska åka och göra i Thailand är nog mest en smaksak. Storstad eller by, hav eller djungel, det mesta finns.

18. Vatten. Vatten är alltid en risk att dricka utomlands. Bakteriefloran skiljer som regel mot vad vi är vana vid. Koka vattnet noga eller köp på flaska så minskar risken för att drabbas av turistmage. Thailand är ett fräscht land och det är ingen större risk med vattnet men det är onödigt att chansa.

Läs gärna också artikeln  Leva billigt i Thailand.

Visar annons-250-120.jpg