Lite här och var i vårt avlånga land kan du prova på att vaska riktigt guld. Barnens Turistguide har testat guldvaskning i Småland. I de småländska skogarna utanför Vetlanda ligger Ädelfors. Ädelfors är en perfekt endagsutflykt för familjer som vill göra något annorlunda tillsammans och prova att vaska guld.
Säkert har du hört talas om att det finns ädelfyndigheter runt omkring i Sverige. Men visste du att du kan vaska guld själv? På familjen Guldströms anläggning får du lära dig hur det går till och med lite tur kan du sedan hitta eget guld.
Guldvaskning – en ädel konst
Guldvaskningen i Ädelfors ligger på en lugn och vacker plats vid Emån och omgärdas med ängar och blandskog. Det är just i denna småländska idyll som det har byggts upp ett Eldorado för guldletare. Må vara att det inte är i samma storlek som Klondyke på den tiden det begav sig med guldrusch men här och där står personer i vattnet och söker efter de eftertraktade guldkornen. På anläggningen som Guldströms driver kan all utrustning hyras – från gummistövlar till vaskutrustning. Men innan man släpps lös i Emån för att leta guld måste man genomgå en liten introduktion på hur det går till. Och det kan behövas, för att hitta guld är något av en ädel konst. Under sakkunnig ledning får man lära sig att med rätt rörelser sakta, sakta sila bort sand och stenar tills bara (i bästa fall) de små guldkornen är kvar. Hur snabbt det går att lära sig är lite olika men det brukar ta ungefär en timme. Ett tips är att barnen bör vara så stora att de både orkar ha tålamod att koncentrera sig på det ganska dryga arbetet att sitta eller stå still och gunga en vaskpanna timme efter timme och orkar skyffla upp sand i vaskpannan. Någon minimiålder är svårt att sätta men medan vår 10-åriga dotter tyckte det var jätteintressant var sonen på 5 år mindre road och kunde inte alls förstå sambandet mellan ”hårt arbete” och semesternöje.
Guldfebern slår till
Vi kan villigt erkänna att efter introduktionen drabbades både vi och säkert de flesta av en släng guldfeber. Bland annat sågs det på att en del ”mutade in” områden i bäcken och bevakade ”inkräktare” med misstro – men de allra flesta tar det som ett trevligt nöje och man hjälps åt. Lyckan att efter mycket silande och vaskande till slut ha kvar några guldkorn på botten av vaskpannan är en härlig belöning. Det berättades om några som hittat ett bra ställe och fick ihop ett 15-tal guldkorn vid varje omgång, men vi hade lite mindre tur och lyckades efter en dags hårt arbete få ihop två guldkorn – som idag bryter sin plats i bokhyllan i det lilla glasrör som ingick i utrustningen. Så även om det visade sig att vår dags guldletande inte inbringat mer än vad en ordinär hamburgare kostar så gick det inte upp mot upplevelsen och njutningen att en varm sommardag sitta still i den svalkande Emån och vilsamt gunga på en vaskpanna – även om det för den otränade kan ge träningsvärk i armarna.
Mineral och gruvmuseum
Vill man göra en paus i vaskningen ligger det en kort promenad från vaskstället ett fint mineral- och gruvmuseum. Enligt uppgift hyser museet den Bielkeska samlingen, från senare hälften av 1700-talet. Det är en av Sveriges absolut finaste samlingar med mineral från hela världen med drygt 7000 föremål. I museet finns en liten mineralshop där man kan köpa trumlade stenar, bergkristall, ametist och guldstuffer från olika guldgruvor i Sverige. Kanske ett bra tips om familjen själv inte lyckas få ihop så mycket guld i ån. Sammanfattningsvis kan sägas att om du vill bjuda familjen på en annorlunda semesterupplevelse så är guldvaskning hos familjen Guldström en varm rekommendation. Det finns även guldvaskning på andra platser.
För mer information
Guldvaskningen i Ädelfors www.guldstrom.se/guld