Många blir lurade att göra det riktiga ”klippet” på semestern. Antingen det gäller timeshare, elektronik eller märkeskläder är bedragarnas beteenden lika. Barnens Turistguide lär dig hur du undviker de värsta fällorna.

Svenskar är tacksamma offer för bedragare utomlands. Många av oss är godtrogna och litar på vad säljarna säger. Vad ska du då tänka på som turist? Grundläggande kan sägas att du bör avstå från köp där kvalitén, priset eller försäljningsmetoden gör dig misstänksam. Är varan orimligt billig i jämförelse med priset i Sverige, så kan du anta att den inte är äkta. Köp inte märkesvaror som säljs på stranden, gator och torg. Det som verkar vara ett fynd kan i slutändan kosta mer än det smakar. Piratkopian kan bli dyrare än originalet om du tvingas att betala höga böter, eftersom det faktiskt är olagligt att både sälja OCH köpa plagiat. I Italien kan du få betala 10 000 euro om du äger en piratkopia. I Kina och andra länder riskerar du att bli stoppad i tullen på utresan om du har kopierat på dig. Ursäkten att du ”inte visste bättre” räcker inte långt. Förhör, dryga böter och risk att missa planet hem blir konsekvensen.


Märkesvaror i plast

Över stora delar av världen säljs falska märkesvaror. Antingen du är på en marknad i Turkiet eller Thailand erbjuder envisa säljare dig att köpa den där märkeströjan eller väskan till ett vrakpris. Givetvis är de inte äkta. Sannolikt är det inte heller skinn till väskan utan plast. För att minska risken ska du handla på erkända varuhus och begära äkthetsintyg och kvitto.
Iphone lurig lur 

Kopior av Apples populära mobiltelefon, Iphone, säljs både i Europa och Asien. Som lekman är det svårt att se skillnad. Att säljaren dessutom låter dig testa en äkta, för att sedan byta ut mot en falsk är ett vanligt knep. Envisas du med att köpa ändå så plocka upp mobilen från förpackningen och testa direkt på plats, innan du betalar. Kopior av Iphone är svåra att avslöja men kan kännas igen på att de är plastigare, har mindre skärm och ibland detaljer som avviker ifrån ett original. Däremot finns logga och texterna ofta även på falska Iphones.
Rolex för en tia

I piratmarknadens paradis, Kina, florerar mängder av kopior öppet på gatorna. Givetvis är det olagligt. Det mest populära att sälja är kopior av kända klockor. För 10 kronor kan du köpa ett plagiat som original kostar runt 100 000 kronor. Efter en tid nöts dock guldfärgen av, batteriet tar slut eller så lägger klockan av totalt. Till höger kan du se en kopia av en Rolex som säljs i bland annat Shanghai.


Piratspel håller inte måttet

Lika vanligt som det är med piratkopierade klockor är det att sälja dataspel och filmer. På en skiva kan du få mängder av annars dyra spel och filmer kopierade. Kvalitén är dock ofta lika dålig som ärligheten hos säljarna. Det är vanligt att skivorna inte fungerar eller är anpassade för europeiska/svenska maskiner.
Ökensand säljs som dyra kryddor

Visst ser det förföriskt gott ut med alla kryddor som säljs på marknaderna. Här om någonstans är till exempel saffran populärt att köpa billigt. Vi handlar utan att lukta och smaka. Bara för att hemma upptäcka att det är sand i påsarna, eller billigare kryddor som liknande de vi trodde oss ha köpt. Ska du köpa kryddor så smaka på dem på plats. Sannolikheten är annars stor att maten kommer att smaka öken. På bilden kan du hitta en burk i mitten som innehåller äkta saffran, resten är fejk.
Timeshare en klassisker

Ett av de dyraste misstagen du kan göra på semestern är att bli pålurad en timesharelägenhet. Förutom att riskera att du blir blåst på en väldig massa pengar kan det vara svårt att få köpet hävt även i domstol. Ett exempel som vi själva råkade ut för var på Gran Canaria för några år sedan. En svensktalande person stoppade oss utanför hotellet och bjöd på varsin gratislott. Givetvis vann vi högsta vinsten, en videokamera. För att få den behövde vi ”bara” följa med till ett hotell strax bredvid där vinsten kunde hämtas. Som tur var förstod vi att det var bluff men lät lottutdelaren hållas. Väl på hotellet förklarade han att vi skulle bli bjudna på mat och en stunds presentation av lägenheter först och sedan få vinsten… På vår fråga om det var timeshare nekade han. Givetvis var kameravinsten ett lockbete att få in oss in i mer svindlande affärer (några vinster finns så klart inte). Många är de turister som steg för steg lockas vidare i detta spel och inser allt för sent att de undertecknat ett kontrakt på en lägenhet.


Shimning av bankkort

Att shimma ett bankkort går på några sekunder utan att du märker något. Säkert har du läst om de små prylar som sätts upp av ljusskygga individer på bankautomater. Lika vanligt är det utomlands eller att du vid ett köp får kortet ”avläst” när du betalar med det. Sedan är det en smal sak för vilken simpel tjuv som helst att tömma ditt konto. Var därför alltid försiktig med hur du använder dina bankkort. Skaffa ett kort med chip, om du inte redan har det. Lämna aldrig ifrån dig dina kort. Betala hellre med kontanter om du känner dig tveksam.


Svartväxling en dyr affär

Framme med färjan i Polen blev vi tilltalad på gatan på klingande svenska om vi ville växla pengar. Förutom att det är olagligt är det stor risk att bli lurad. Ett vanligt knep är att du får se en sedelbunt med äkta pengar, men den bunt du sedan får innehåller mest tidningspapper med några äkta sedlar överst och underst.


Ficktjuvar fintar stressade

På många platser där turister rör sig och är stressade finns det ficktjuvar. Antingen du är på flygplatsen eller i varuhuset ska du alltid förvara pass, pengar och mobil så det är så svårt som möjligt att ta ifrån dig dem. Ha aldrig något i ytterfickorna eller handväskan av värde. Knäppt inneficka är bättre. Råkar någon stöta till dig i trängseln eller försöker få din uppmärksamhet i en stressad situation så var på din vakt.


Siden och pärlor i syntet och glas

På resor till Asien är det många som köper kläder och siden. Tänk då på att kvalitén varierar. Säkrast är att handla på erkända varuhus och inte på gatan. Syntet är dessutom väldigt likt siden. Även om säljaren intygar äktheten genom att hålla en tändare emot tyget behöver det inte vara siden. Samma sak är det med pärlor. Många kommer hem med glaskulor istället för äkta pärlor. Ska du köpa värdesaker är det bara erkända affärer och äkthetsintyg som gäller, det finns tyvärr inga genvägar till fynden. Proceduren att handla äkta smycken, i till exempel Thailand, är förresten att du beger dig till ett av de stora varuhusen som är specialiserade, ungefär som NK fast bara fyllt med montrar med allsköns glitter. En personal hjälper dig till rätta och visar det du är intresserad av. När du hittat det du ska köpa får du ange hotell och bestämma tid, sedan levereras varorna till ditt hotellrum där du betalar.
Äkta mattor blir oäkta

Mattförsäljaren visar dig underbara handknutna mattor och talar sig varm för hur värdefulla de är. Du får känna och se. Sannolikt är mattorna av bra kvalité. När du köper erbjuder sig säljaren att skicka mattan hem till dig. Har du tur får du hem en matta några månader senare (brukar kontrolleras i tullen vilket innebär att tullavgifter och moms tillkommer) men troligtvis är det inte samma exklusiva matta som du valde ut, utan en betydligt billigare variant. Förutom att du riskerar att blir lurad och tvingas betala tull är det värt att överväga det omoraliska i om barnarbete knutit din matta.


Påträngande säljare

I Egypten och Israel har vi råkat ut för de jobbigaste säljarna. Det klassiska knepet är att de vill fånga din uppmärksamhet genom att ropa på dig, när säljaren får ditt intresse är han snabb med att visa sina varor. Svara du att du inte har några pengar ber säljaren att få se din plånbok (visa aldrig den). Att bli av med en säljare som du börjat prata med är nästan omöjligt. Enda chansen är att gå därifrån. Låt dig inte bjudas på te, det tolkas som du är intresserad att handla. Ska du köpa så pruta rejält. Börja med en bråkdel av vad säljaren vill ha och höj sakta priset tills ni möts någonstans på mitten. I Israel (gamla stan) och Egypten (pyramiderna) finns det förslagna typer som smyger upp bredvid dig och börjar guida dig, för att efter en liten stund kräva betalt för den ofrivilliga guidningen.


Så reklamerar du

För många förvandlas förväntan till besvikelse när sanningen uppdagas hemma. Rent generellt gäller att om du har beställt och betalt för en originalvara men fått en kopia är det fråga om ett fel enligt konsumentköplagen. Du har rätt att kräva att få den äkta varan, eller om det inte är möjligt, häva köpet och få dina pengar tillbaka. Vägrar säljaren och det är ett svenskt företag så kan tvisten överlämnas till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för prövning. Har du köpt varan av en privatperson som vägrar skicka rätt vara eller återbetala pengarna måste tvisten prövas i domstol. Finns säljaren utomlands så gäller i regel det landets lag. Blufföretagen byter ofta namn eller läggs ner så det kan det bli svårt för dig att få dina pengar tillbaka.

Om du har betalat med kreditkort bör du kontakta din bank och göra en reklamation hos dem. Enligt den svenska konsumentkreditlagen ska man kunna ställa samma krav gentemot den som har gett en kredit, som till den man har köpt varan av. I Sverige är det inte brottsligt att köpa en piratkopierad vara om man är i god tro vid köpet men i många andra länder är det lika olagligt som att sälja dem.

Gör en polisanmälan om du har blivit lurad av en säljare. Att anmäla i tullen är också bra, för då får ju den som äger originalvaran vetskap om piratkopiorna. Tyvärr är sådana här brott lågt prioriterade. Har du inte förlorat för stora slantar får du se det som lärpengar. För som ordspråket säger; är det för bra för att vara sant, då är det inte sant.