I Tyskland är smultronställena många för både barn och vuxna. Här finns spännande medeltida städer, idylliska kurorter, museer och festivaler i mängder. Lägg dessutom till både sagovägar och romantiska vägar samt sevärdheter som gör hela familjen lyrisk.
Hamburg är för många första etappmålet. Den breda motorvägen från färjelägret i Puttgarden tar trafiken snabbt de femton milen till tvåmiljonstaden. Från Hamburg är det ungefär 30 mil till småstaden Kassel. Bilisten kan antingen köra autobahn A7 (E45) eller välja den mer landsvägsbetonade väg 3, den som vill uppleva Tysklands natursköna sida väljer denna. Vi valde att köra förbi alla större städer och istället sikta in oss på småstäderna. Vårt första mål blev därför Kassel.
Bröderna Grimms Kassel
I Kassel skrev Jacob och Wilhelm Grimm i början av 1800-talet Bröderna Grimms barn- och hussagor och till minne har kommunen skapat ett sagomuseum. Kassel ligger för övrigt längst med den ”tyska sagostigen” och den som vill veta mer kan hitta information på www.deutsche-maerchenstrasse.de. På 900-talet var Kassel kungaborg och under åren har monarker låtit uppföra eleganta slott med frodiga parkanläggningar. I modern tid, i vart fall vart 5:e år, förknippas Kassel med konstuställningen documenta – världens största konstutställning för modern konst, mer infomation finns på www.kassel.de. Idag har staden tappat sin betydelse som monarkins högsäte och är kanske mer känt som kurort.
Kurhessens Termbad i Kassel
Ett besök på Kurhessens Therme (www.kurhessen-therme.de) utanför Kassels stadskärna är en givande upplevelse och lämplig uppladdning inför den fortsatta färden. Förutom att badet är uppdelat i inne-, ute- och terapibassänger, är arrangemanget komplett med vattenströmmar och vattenfall, fontäner, fingerad golfström med liggbukter för undervattenmassage och 80 meter lång vattenrutschbana. Som om detta inte skulle vara tillräckligt finns också saltvattengrotta, bastu, ångbad, 150 solarieplatser, bastusjö, paradisgård, bad- och gaturestaurang, partyrum, motionsrum, kupolbiograf, boutiquer, frisör, sportshop, resebyrå och mycket annat. Allt i badandets tecken!
Kinderzech-festvecka för barnen i Dinkelsbühl
Under somrarna präglas de flesta tyska städer av lokala skådespel. I Dinkelsbühl (sju mil sydväst om Nürnberg) arrangeras i mitten av juli en Kinderzech-festvecka för barnen. I ett historiskt skådespel skildras hur ortens ungdomar under 30-åriga kriget räddade Dinkelsbühl när den svenske befälhavaren överste Sperrut hotade att jämna staden med marken 1632. Tyvärr hade festivalveckan varit när vi kom dit men eftersom alla tyska småstäder med självaktning håller festivaler på sommaren, vågar vi ändå tro att även Kinderzech-festveckan håller hög klass. Läs gärna mer om Dinkelsbüh på www.dinkelsbuehl.de.
Romantiska vägen
Till Dinkelsbühl kommer man förresten om man följer Romantische Strasse från Würzburg. Längs romantiska vägen som sträcker sig 35 mil från Würzburg till Füssen finns många platser för nya intryck, inte minst eftersom den passerar genom åtta landskap med mest skiftande karaktärer. Har ni inte allt för bråttom är det vår varmaste rekommendation att ni väljer denna väg. Speciellt om ni lever i samma villfarelse som vi gjorde – att man vet hur Tyskland ser ut, innan man varit där (och då menar vi inte storstäderna). Den som är intresserad av att åka längst Romantische Strasse kan få mer upplysningar på www.romantischestrasse.de.
Riddarturning i Kaltenberg, Bayern
Är man i Bayern ska man absolut bevista den årliga riddarturneringen som hålls varje helg i juli fem mil söder om Augsburg på slottet Kaltenberg. Vän av öl känner säkert igen namnet. Slottet ägs av Prins Luitpold von Bayern och fungerar numera främst som bryggeri och producent av bland annat ölsorterna Kaltenberg och König Ludwig Dunkel. Tillställningens höjdpunkt är riddarturneringen där stuntmän från hela Europa är utklädda till legendariska riddare och tävlar i kampsporter. Här drabbar Richard Lejonhjärta, Prins John, Djingis Khan, Shogun och Svarte Riddaren samman i realistiska strider med svärd, yxor och lansar. Kaltenbergs hemsida finns på www.kaltenberg.de.
Svensk blomsterprakt på ön Mainau i Bodensjön
Betydligt lugnare är det på ön Mainau i Bodensjön, 20 mil sydväst om Augsburg. På färden längs landsväg 17 är det lämpligt att stanna till i Landsberg (www.landsberg.de) och den som tycker om att segla kan fortsätta en mil öster ut för att hyra båt i Ammersee. I Landsberg svänger man ut på E54 sydväst och efter några mil öppnar sig landskapet och den 540 kvadratkilometer stora Bodensjön fyller vyn – en mäktig syn. I sjön möts gränserna för Tyskland, Österrike och Schweiz. Från Meersburg är det enkelt att ta bilfärjan till Konstanz varifrån man efter några kilometer kommer till ”svenska” Mainau och Greve Lennart Bernadottes världsberömda blomsterö.
Fantasifulla växtskulpturer på Mainau
Bästa tiden för besök på Mainau är våren och hösten då en färgsprakande prakt översvämmar ön, men också under sommaren är Mainau ett växternas Eldorado då mer än 380 000 sommarblomster blommar. Barnlandet på Mainau utövar en magnetisk dragningskraft på alla åldrar och här kan man beskåda den blommiga ugglan, påfågeln och andra fantasifulla växtskulpturer. För de yngre finns också en gård med ponnys, getter och kaniner. På www.mainau.de kan du njuta av fler fina bilder.
Pittoresk studentstad, Heidelberg
Mycket mer söder ut i Tyskland än till Konstanz kan man knappast komma. Istället för att köra samma väg tillbaka kan det vara mer givande att styra nordväst. En lämplig dagsetapp är från Mainau till Heidelberg, 30 mil norr om Bodensjön. Kör väg 14/463 och turen går stora delar utmed en förgrening till floden Enz. Heidelberg är Tysklands äldsta universitetsstad men är för svenskar kanske mest känt som drottning Silvias födelsestad. Heidelberg har många minnesmärken och sevärdheter. Historiska studentpuben Seppl´s på Hauptstrasse, nära Karlsplatz är ett av dem. Här har studenter i generationer gjort sig odödliga genom att karva in sina namn på väggar, stolar och bord och var annars det funnits plats, väggarna pryds också av studentfotografier och skyltar av märkligaste slag. Heidelbergs hemsida finns på www.heidelberg.de.
Europas vackraste promenad
För den förälder som är intresserad av antikviteter är butikerna omkring Heiliggeistkirche i Heidelberg väl värda ett besök. Antikviteter är en specialitet för Heidelberg och den som har näsa för fynd lär inte bli besviken. Att ströva utmed Philosophenweg som kännare kallat ”Europas vackraste promenad” rekommenderas varmt. Utmed Filosofivägen syns högt över trånga gränder och gamla stadens pittoreska takåsar Heidelbergs slottsruin. I slottsruinen förvaras världens största vinfat som rymmer 221 726 liter och har en diameter på sju meter! Säkerligen fyllde det sin funktion eftersom konsumtionen på slottet lär ha varit 2.000 liter om dagen…
Tysklands Mallorca
Cirka 20 mil nordväst om Heidelberg vid Rhen ligger Rüdesheim (www.ruedesheim.de). En liten stad som vintertid endast har 10 000 invånare. Under sommaren invaderar tre miljoner turister och förvandlar staden till ett tyskt Mallorca. En raritet i Rüdesheim är Siegfried Wendels mekaniska musikkabinett som hyser Europas största samling av självspelande, mekaniska musikinstrument.
Luriga Loreley
Att åka en tur med turistbåtarna på Rhen är avkopplande. En sevärd rutt är den förbi Rhens mest kända klippa, Loreley. Namnet betyder ”den luriga klippan” och sägen berättar om den vackra guldlockiga flickan som satt på klippans topp och lockade rhenskepparna på grund. Under flodfärden syns tydligt några av de vinodlingar som har gjort området välkänt. Redan för mer än 2000 år sedan konstaterade de ockuperande romarna hur utmärkt det gick att odla vindruvor här och allt sedan dess har invånarna följt traditionen.
Borgen Brömserburg
Borgen Brömserburg är med sina 1000 år kanske den äldsta i området och hyser ett av Tysklands mest anrika vinmuseum. En annan vintillverkare är Carl Jung. Inrättat i ett 800 år gammalt slott i Rüdesheim finns Carl Jungs vinfabrik. Familjeföretaget har världspatent på framställningen av alkoholfritt vin och det är här tillverkningen sker av detta samt den speciella Rüdesheim brandyn.
Välj de mindre vägarna – roligare och vackrare
Den som vill se storstäderna Köln, Düsseldorf, Essen och Dortmund fortsätter nordväst medan det för den som börjar få ont om semesterdagar återstår att köra mot Hamburg och Puttgarden. På vår resan fick vi uppleva vad de höga farterna på Autobahn kan innebära. Plötsligt när vi körde kom vi fram till en bilkö. Efter att krypit fram i 20 km/h flera mil stod till slut bilköerna still. Ingen chans att vända utan vi fick vackert sitta kvar i flera timmar. En polishelikopter flög över de ändlösa bilköerna och med hjälp av megafon informerade att det var en bilolycka någon mil längre fram.
Linnevävarnas stad och råttfångaren från Hameln
På färden tillbaka till färjelägret passar man kanske Bielefeld. Stanna gärna några dagar i trakterna av Bielefeld. Bielefeld kallas också linnevävarnas stad och traditionerna att tillverka linne här går ända tillbaka till 1700-talet. Bielefeld har också andra sevärdigheter apoteks-, bondgårds- och kortspelsmuseum tillhör de mest besökta. Norr och öster om Bielefeld är historisk mark. Det var här germanhövdingen Arminius i början av vår tideräkning slog de romerska legionerna under Varus. Inte långt från platsen ligger ”råttfångarstaden” Hameln där varje sommarsöndag skolbarn och studenter spelar upp dramat om den flöjtspelande råttfångaren.
På resan mot Hamburg är en trevlig avstickare landsväg 484 och 215 som går parallellt med E45 några mil längre öster ut. Stora delar går utmed den ringlande Wesser och det finns möjlighet att göra pauser för att titta på sevärdigheter eller bara njuta av det vackra landskapet. När man närmar sig Hamburg är det förståndigt att köra på någon av de motorvägar som går i utkanten av staden. Allra enklast är att välja autobahn 1 och fortsätta den nordöst ut då man så småningom kommer till Puttgarden.
Fakta om Tyskland kan du i Sverige få av
Tyska Turistbyrån AB
Box 10147, 100 55 Stockholm
Tfn 08-665 18 81
Fax 08-665 18 83