Under en vecka i juli utforskade Barnens turistguide Dalarna. Två självklara besöksmål där var Orsa rovdjurspark och Sagolandet Tomteland. Dessa besökte vi med barnen som var 4, 7 och 9 år. Naturen och sagorna var i centrum på dessa anläggningar och många spännande möten ägde rum mellan allt från Tomten till björnar.
Orsa rovdjurspark
Vi börjar vår resa i Orsa rovdjurspark. Det är Europas största rovdjurspark på 325 000 kvm, här finns olika sorters björnar, isbjörn, leopard, lo, sibiriska tiger, djärv, varg, rovfåglar mfl. Djuren har stora häng, de lever väldigt likt hur de lever i sin naturliga miljö. Det är väldigt härligt att se glada björnungar som springer omkring och busar och klättrar i träd. Men man måste också vara beredd på att inte se alla djuren. Hängen är så stora att de lätt försvinner in bland träden. Men med lite tålamod och planering kan man absolut få en skymt av till och med de allra minsta. Flera gånger om dagen matas djuren och då bjuds besökarna in att titta på.
Kring vissa av djuren har större miljöer byggds upp, som tillexempel Polar world där man på ett pedagogiskt sätt kunde lära sig mer om isbjörnar och deras liv. Det tas också upp problematiken som miljöförstöringen utsätter isbjörnarna för. Barnen tog till sig av informationen och funderade mycket kring hur vårat agerande påverkar isbjörnarna.
Vid Tiger moutain kunde vi bland annat se hur tigrarna bodde på natten och vi tog också del av en guidning om tigrarna. Där fick vi lära oss att tigrarna har stora revir i sin naturliga miljö och de lever ensamma, de träffas bara när det är dags för parning och sen går de direkt skilda vägar igen, på samma sätt lever de i rovdjursparken. Tyvärr var det lite för varmt den dagen vi var där så tigrarna ville inte riktigt vara med att visa upp sig. Men vi lyckades på en skymt på en solande Sebirisk tiger, eller Amurtiger som de heter egentligen.
Miljön runt omkring är storslagen, milsvid utsikt över berg och dalar. Hela området är ganska backigt men små morötter för barnen finns vid varje krön så backarna var inget problem, barnen travade på med stora kliv nästa hela tiden. Ett litet tips är att ta med plåster, flera små asfaltströsklar och andra kluriga utmaningar resulterade i flera skrapsår på vägen. Utmaningarna, lek och lär stationerna bestod blanda annat i att hoppa lika högt som en tiger eller lika långt som en groda eller balansera som en katt.
Olika björnar fanns i flera hägn, Elvira 7 år fastnade framföra allt för en kodiakbjörn som ganska omgående fattade tycke för henne med, de stod och tittade på varandra en lång stund och sen började Elvira gå utmed staketet, då följde björnen efter, när Elvira började springa gjorde björnen likadant, Elvira stannade, vände, ökade osv och björnen gjorde detsamma, det såg ut som om de lekte med varandra, som tur var med ett staket emellan dem. Efter en stund samlades ca 10 barn och sprang med björnen i denna märkliga lek.
I rovdjurscentrum som också är entrén till parken finns olika utställningar. Här lyssnade vi på olika djurläten och målade bilder på djuren vi just hade beskådat. Det blev en bra sammanfattning på dagen. Vi lämnade parken berikade av kunskap kring djur som finns i våra svenska skogar men också en hel del andra djur. Barnen stannade till i shoppen och en liten varg och en minibjörn flyttade in husvagnen med oss.
Lite praktisk information
- Parken är öppen varje dag året runt.
- I anslutning till parken finns skidanläggningen Orsa Grönklitts som Barnens turistguide gärna testar på ett vinteräventyr.
- Vi upplevde att det var lite klurigt att hitta till entrén då det fanns flera olika receptionsskyltar till camping, skidanläggningen mm, men kanske bara var vi. Vi hade husvagnen med oss och kunde parkera på parkeringen vid entrén. Man fick däremot inte campa eller övernatta på parkeringen. Vägen i till parken var en lång skogsväg, inte helt optimal för en husvagn men med lite tid så var det inga problem.
- Mat fanns inne i parken att köpa, vi utfodrade oss i en kiosk vid isbjörnarna som var både prisvärt och gott. En lite mer exklusiv restaurant fanns i toppstugan, fler glassalternativt fanns också utmed vägen.
- Om man planerar att besöka både Orsa rovdjurspark och Sagolandet Tomteland finns en prisvärd tvåparksbiljett för hela familjen.
Sagolandet Tomteland
Tomteland driv av Grönklittsgruppen, precis som Orsa Rovdjurspark.Grönklittsgruppen är ett förtag som äger och driver en mängd olika besöksanläggningar och campningar, deras affärsidé är att erbjuda minnesvärda helhetsupplevelser för de många människorna.
Tomteland har funnits sen.. ja.. det enda svar vi fick var ”så länge Tomten har funnits”, så antagligen väldigt länge. Hela anläggningen är om 160 000 kvm trollskog, Hälgeland, älvornas rike, skogstrollbyn och Tomtens by mm.
Här finns några av nordens största knuttimrade stugor, imponerade byggnader. Allting är så genomtänkt och fint gjort och inget har lämnats åt slumpen. Karaktärerna är ständigt i sina roller vilket gör att man hela tiden befinner sig i sagans värld, till och med när man äter eller värmer sig vid brasan i regnet.
Överallt dyker det upp karaktärer från sagans värld och barnen är som i extas, speciellt de minsta. Precis när vi anlände fångades vi upp i sommarens skådespel, ”Draksvärdet”. Berättelsen forstsatte under dagen med olika tider och en final precis innan stängning. Däremellan fanns det tid för egna äventyr i parken och överallt stötte vi på troll som smög i skogen eller häxan som lärde barnen bus, trollsafari, dans och Häxrock. Vi hälsade på Tomtens renar och inte minst Tomten själv. Barnen kunde lämna sina önskelistor till jul. Freja, minsta tjejen såg sina nappar i Tomtens stuga som hon skickade till honom för 2 år sen, det var stort för henne.
Ute i skogen fanns en mängd olika lekparker och klätterställningar. Trollens hus erbjöd mycket konstigheter som ex ormar på väggen, spindlar i burkar mm. Sammanfattningen av Freja var att det mest spännande på hela dagen var de tre små trollungarna som låg och snarkade i sängen inne i trollhuset.
Tyvärr regnade det katter och hundar hela dagen vi var där men vi åkte därifrån fulla av förundran. Ett fantastiskt besöksmål som hela familjen uppskattade. Vi konstaterade också att det måste vara helt magiskt vintertid så ett besök vintertid måste vi boka in!
Lite praktisk information
- Räkna med minst en heldag, barnen vill inte missa en endaste del av den spännande berättelsen som pågick under dagen.
- Lite myggmedel är bra att ha i väskan.
- Det finns mat på två olika ställen, väl anpassad för barn och prisvärd.
- En stor shop finns inne i området med mycket busprodukter och utklädningskläder. Barnen får gärna vara utklädda när de kommer, hela miljön stimulerar lusten att klä ut sig.
- Parkeringen var stor och bra och det var inga problem att parkera med husvagnen.
- löm inte att det finns en kombinations biljett med Orsa rovdjurpark om man vill besöka båda anläggningarna. Det är drygt en timme mellan Orsa Rovdjurspark och Sagolandet Tomteland.
- Vi campade natten mellan besöken på Solleöns camping, endast ca 15 min från Tomteland.