Hittills har Madeira varit ett populärt resmål för äldre men nu satsar ön även på barnfamiljer. Barnens Turistguide har bilat runt på Madeira och grannön Porto Santo under åtta dagar. Gillar familjen sol, natur och äventyr är Madeira ett utmärkt resmål för både stora och små.
Madeira är en vulkanö som tillhör Portugal och ligger i Atlanten 70 mil utanför Marockos kust. Ön finns på ungefär samma breddgrad som Casablanca och 30 mil norr om spanska Kanarieöarna. Att jämföra Madeira med till exempel Teneriffa är frestande men trots närheten är det skillnad som natt och dag. Både Teneriffa och Madeira är visserligen vulkanöar, vilket innebär att kusterna mestadels består av branta vulkanklippor och få badstränder, men där slutar också likheten. Medan Kanarieöarna överlag kan upplevas ”sönderturistat” känns Madeira som jungfruligt mark trots att ön redan på 50-talet började ta emot turister. Först via kryssningsfartyg och senare via flygcharter. Förklaringen är att massturismen ännu inte hittat till Madeira eftersom ön länge haft rykte om sig att var pensionärsö.
Dramatisk landningsbana
När planet går in för landning i skymningen kan vi skönja flygplatsen som tidigare varit ökänd för sin korta landningsbana. Då var den så kort att charterplanen inte kunde lyfta med full tank utan tvingades att mellanlanda på grannön Porto Santo 15 minuter bort för tankning. 2002 byggdes landningsbanan ut. Ändå är inflygningen en lika vacker som dramatisk upplevelse. Den klippiga kusten, de höga vulkanbergen och så slutligen halva landningsbanan på pelare i havet… Enklast att resa till Madeira är att köpa en charterbiljett med direktflyg från Sverige som tar ungefär fem timmar. Det finns många hotell att välja på och de flesta ligger i största staden Funchal men även resor till mindre städer arrangeras. Vi hade valt att flyga reguljärflyg via Lissabon. Bila runt ön och stanna utefter vägen för att uppleva ”hela” Madeira. Fritidsresor erbjuder paketresor med hyrbil och förbokade övernattningar. Det går också bussar över hela ön men tänk då på att skaffa ett busspass så åker du billigare.
Vägarna inget för höjdrädda
När vi passerat tull och lämnar flygplats bakom oss i hyrbilen kan vi börja njuta av den härliga kvällningen. Överallt växer färggranna blommor och höga palmer. Känslan av att på några timmar förflyttas från ett grått och kallt Sverige till värmen slutar aldrig att fascinera. Första etappen är att köra från flygplatsen till Santana i bergen på norrsidan. Snabbt upptäcker vi att det är klokt att ha en detaljerad karta med i bagaget. Vår GPS har mycket till övers att önska vad gäller kartdetaljer för Madeira och är i praktiken värdelös (det går att köpa till gps-kartor över Madeira för någon tusenlapp på webben). Att köra bil på Madeira är förresten som att köra i Sverige, med ett viktigt undantag – VÄGARNA. Även om de flesta trafikanter visar hänsyn kan serpentinvägarna utmed bergssidorna ge den mest garvade förare en nära-döden-upplevelse. Bergsvägarna har ofta inte plats för mötande bilar och tillsammans med tvära kurvor på 1000 meters höjd (bergvägg på ena sidan och stup utan räcke på andra) gäller det att köra försiktigt. Om du undrar varför bilar på Madeira har skrapmärken utefter sidorna finner du förklaringen här. En annan konsekvens med slingervägarna är att körningen tar mycket längre tid än du planerat hemma vid köksbordet. Innan vi hittat fram till Quinta do Furao hotel http://www.quintadofurao.com/ i Santana är det natt. Vi möts av spelade syrsor, palmblad som rasslar lätt i vinden och Atlantens vågbrus. Exotiskt. Sonen Anton på nio år är lite mörkrädd och undrar om det finns farliga djur på Madeira. Han lugnas av nattportier som förklarar att det varken finns ormar eller andra farliga djur, bara små roliga ödlor som kilar in och ut i murar och väggar. Första natten sover vi med öppna fönster och hör Atlanten rogivande brus nedanför klipporna. Ett ljud som tinar den mest frusna nordbo.
Promenadvänliga vattenkanaler
Madeira är synonymt med levador och varje år kommer tusentals turister till ön för att vandra på de världsberömda promenadstigarna. Levadorna byggdes ursprungligen som bevattningskanaler för att leda färskvatten från bergen till kusten. Det sägs att nätverket av levador uppgår till mellan 1 000 – 2 000 kilometers längd men ingen vet riktigt säkert. Ofta slingrar sig levadorna på höga höjder med varierad svårighetsgrad och en del är direkt livsfarliga för oerfarna medan andra är anpassade för barnfamiljer. Utmed levadorna bjuds det på fantastisk utsikt och mängder av växter. Vi har tagit på oss extratröjor (kan bli både fuktigt och kallt i bergen) och startar ifrån Caldeirao Verde Levada ovanför Santana. Under sträckan är det åtskilliga gånger som familjen får stanna när mamma Lena ska titta på exotiska blommor. Madeira gör verkligen skäl för smeknamnet ”Blomsterön”. På sträckan vi går finns flera rastplatser och vi passar på att plocka fram massäck och njuta av grönska och utsikt. I bergen är det mer regn och dimma än vid kusten och det är klokt att ha regnkläder i packningen. Vädret på Madeira är milt subtropiskt och dygnsmedeltemperaturen mellan 16 – 22 grader – året runt! Det gynnsamma klimatet gör att naturen till stor del består av pinje, eukalyptus och äkta kastanj. På höjder över 1000 meter finns fortfarande områden med inhemska arter som konvaljträd, trädljung och madeirablåbär. Det sägs att Madeiras växtflora omfattar mer än 1100 arter.
Lokala Santana hus
Efter en halvdags vandring på levadorna återvänder vi till Santana för att besöka de lokala hus som Santana är känt för. Barnen är inte speciellt roade. Därför blir det ett kort besök innan vi inventerar en av byns restauranger. Vi har redan noterat att de flesta ortsbor inte är vana vid turister och nästan lite blyga. Har man besökt Kanarieöarna inser man skillnaden. På Madeira har befolkningen ännu inte hunnit bli trött på turister utan ser det mer som ett pittoreskt inslag. Portugisiska är språket som gäller på landsbygden men franska är också gångbart, ibland fungerar tyskan men mer sällan engelska. I städerna talar fler engelska och speciellt yngre som ofta studerat på fastlandet. Vi kan bara några fraser på portugisiska så det blir en del pekande på menyn innan maten kommer in. Vi provsmakar Espetada och Espada. Espetada är Madeiras speciella form av grillspett som grillas över öppen eld och består av oxkött i tärningar kryddat med vitlök, lagerblad och grovt salt. Espada är en avlång svart fisk som bara fiskas utanför Madeiras kust, i Filippinerna och Japan. Fisken kan tillagas på flera sätt men vanligast är att den kokas i vitt vin eller steks tillsammans med bananer. En familj äter sig rejält mätt för några hundra kronor. Vattnet går att dricka på hela ön men har en bismak av svavel på grund av vulkanberget.
Temaparken Parque Temático da Madeira
Något stela i benen följande dag är det dags att besöka Madeiras nöjespark som heter Parque Temático da Madeira Parque Tematicoda. Park Temático är på nästa 30 000 kvadratmeter, öppnades 2004 och kan sägas vara en stor temapark om Madeiras historia och kultur kombinerat med lekplats, en liten damm med roddbåtar och restaurang. När familjen löst entrén på knappt 400 kronor kommer vi till en promenadgata som slingrar sig runt området. Utmed promenaden går det att besöka olika hus i typisk Santana-stil för att få del av utställningar om exempelvis hantverk, vulkaner (som är ett återkommande tema på Madeira) och öns historia. Sonen drar genast iväg till dammen där vi får låna en roddbåt och ror runt i den lilla dammen. Trots parkens fräscha utstrålning är vi förvånade över hur få besökare det är i parken. Park Temático är skönt att strosa runt i några timmar medan barnen leker av sig i lekpark och en labyrint. Samtidigt får vi en inblick i Madeiras kultur. Med tanke på det ganska höga entrépriset är Park Temáticos begränsade upplevelser för barn inte värt sitt pris sett ur barnperspektiv. Visst Park Temático är vackert, välskött och har ett påkostad utbud. Men våra två barn på nio och 14 lockas mest av lekplatsen och efter någon timme är ”allt” upptäckt. Synd att Parque Temático inte satsat mer på barnaktiviteter med till exempel djur och badbassänger, då kunde en familj lätt ha tillbringat en halvdag eller mer här.
Upplev en äkta vulkan från insidan i Sao Vicent
On the road again. Vi lämnar nordöstra delarna och kör väster ut längst slingriga vägar utmed norrsidan till Sao Vicente. Utmed vägen finns det möjlighet att stanna vid vackert belägna utsiktspunkter. En av dem är Cabanas i S Jorge. När vi närmar oss städerna på nordöstra delen blir kustvägen behagligt bred. Vårt mål är Sao Vicente Caves och Vulcano Pavilion www.grutasecentrodovulcanismo.com med sitt vulkancenter. Utrustade med hjälmar och ficklampor är det ett spännande äventyr för hela familjen att i grupp med ledare vandra in i en alldeles riktig vulkan. Vi går i de gamla gångarna som lavan flutit fram i för länge sedan. Även om vulkanen inte längre är aktiv (som tur är) känns det spännande att uppleva en vulkan från insidan. Guiden berättar inlevelsefullt på engelska för barnen hur en vulkan fungerar. Barnens säger ”yes, yes” och nickar för att visa att de förstår. Efter det timslånga besöket i vulkanens gångar avslutas äventyret i en utställning som med hjälp av film och modeller visar hur vulkaner fungerar. För att förstå allting är det bra om barnen är ifrån mellanstadieåldern och äldre men besöket tilltalar alla åldrar utom riktigt små barn som kan blir rädda för de mörka grottorna. Under vårt besök i Sao Vicente har det börjat blåsa och regna. Annars är det ganska sällsynt med regn vid kusten. Det sägs att under sommarmånaderna regnar det knappt alls medan vintertid som mest upp till sju dagar. Vid vår andra resa är vi åter i Sao Vicent. Denna gång är det i slutet av mars och det känns som säsongen inte riktigt har tagit fart. Det är fortfarande lite kallt och regnigt och många anläggningar har inte öppnat för säsongen. Fördelen med det är att att det inte är mycket turister, hotellen inte fullbokade och priserna lägre. Överlag är det mer bykänsla här. Hundarna skäller ifrån husen runt omkring och den lokala puben som är kombinerad affär och restaurang domineras av en stor Tv som visar fotboll. Få turister tycks hittar hit och ännu färre stannar kvar – synd för stillheten och den lokala bykänslan är väl värd att uppleva.
Häftigt havsbad i Porto Moniz
En annan spännande upplevelse på Madeiras nordvästra kust är det naturliga havsbadet i Porto Moniz som heter Port Moniz Rock Pools. I Porto Moniz kan havet många gånger vara riktigt vilt och om du trodde du sett alla äventyrsbad är havsbadet här något alldeles extra. Den naturliga kusten med lavaklippor har nämligen byggts in som en del i bassängerna. Läckert. Vågorna från havet utanför forsar rakt in i bassängerna och när det sköljs ut igen får du akta att komma nära kanten, då drar vågorna ut dig i Atlanten. Badet i Porto Moniz är ett av det häftigaste vi sett. När vi som få badande testar anläggningen går det ganska höga vågor (gult flagg) och det känns spännande att bada medan havet slår upp över klipporna och det salta havsvattnet skummar. Anton nio år jublar av glädje samtidigt som han hackar tänder i det kalla vattnet. Att gå upp ur badet? Inte en chans, hackar han fram mellan blåa läppar. Är vädret bra kan en familj tillbringa en heldag här. Efter badandet kan familjen sedan strosa omkring bland alla försäljningsstånd och butiker för att shoppa. Eller varför inte besöka det fina akvariet? Porto Moniz är en liten stad men ganska turistfokuserad, vilket innebär stort utbud av affärer, hotell och restauranger. I butikerna gäller som regel prislappen men det går att pruta på varor som säljs utomhus. Utbudet består av bland annat hantverk som stickade tröjor och luvor. Kläder är oftast inte billigare men helt säkert kan du hitta mycket som är kul och annorlunda. Internationella klädmärken finns i egna butiker och många stora sydeuropeiska butikskedjor som till exempel Mango och Zara finns i de större städerna.
Calheta sandstrand och poolbad
Istället för att övernatta i Porto Moniz kör vi den branta vägen upp mot Calheta och Hotel Calheta Beach www.calheta-beach.com på sydvästra sidan av Madeira. Vi planerar att under resan stanna vid Paul de Serra platån på 1500 meters höjd. Här erbjuds en fantastisk utsikt vid klart väder. På denna höjd är det vanligt med dimma och regn så det gäller att ta det försiktigt när du kör eftersom vägarna kan bli lömskt hala. Hotel Calheta Beach är ett fyrstjärnigt hotell som ändå har hyggliga priser från 300 kronor per person till omkring 600 kr för ett dubbelrum med utsikt över havet. Hotellet ligger i anslutning till en av Madeiras få små sandstränder. Här kan barnen välja mellan att bada i havet eller lägga rabarber på hotellpoolen. Calheta är en rogivande plats om man vill ta det lugnt för att njuta bad och sol. I närheten och längst kustvägen finns de mysiga platserna Jardim do Mar, Paul do Mar, Ponta do Pargo och längst med kustvägen finns stränderna Ponta do Sol, Madalena do Mar och Riberia Brava. Vid olika platser runt om på Madeira finns badbassänger med havsbad liknande det vi testade i Porto Moniz, fast dessa är inte lika häftiga. Ett annat utflyktsalternativ är till Prazeres i bergen och Quinta Pedagogica som är en trädgård med fruktträd, kryddor och en del djur. Vad som slagit oss så här långt under resan är hur lugnt tempo och turistvänligt det är på Madeira. Allt känns naturligt och vänligt, till och med försäljarna i affärerna är diskreta och trevliga.
Jardim Atlantico
Familjer som vill uppleva ett lite högre belägna hotell kan boka in sig på Jardim Atlantico www.jardimatlantico.com som ligger ovanför Calheta. Jardim Atlantico kan sägas vara byggt på en klippavsats med en vidunderlig utsikt över Atlanten. Genom det sinnesrika konstruktionen med sina fräscha lägenheter och bongalows i trappsteg har alla hotellrum utsikt över havet och smälter in klippan. Hotellet har dessutom inretts enligt Feng Shui och rummen är väl tilltagna och har även pentry. Hotellet har en tydlig miljöprofil och kan stoltsera med mängder av olika miljöpriser. Tanken är att ha så liten påverkan på naturen som möjligt. Dessutom satsar restaurangen på ekologisk och närproducerad mat. På Jardim Atlantico råder stillhet och flertalet av de turister som hittar hit är framför allt tyskar som tycker om att vandra längst de många levadorna. Förutom själva hotellet finns inte mycket mer att göra för familjer än att ta det lugnt och vandra längst med några av de leder som finns. Det finns visserligen en inomhuspool och en utomhus men båda är ganska små och fantasilösa, men vem vill ligga vid poolen när det finns en fantastisk natur runt hörnet att upptäcka istället?
Scuba dive ett undervattenäventyr
En dröm som vi haft länge är att prova på att dyka med tuber, scuba dive. Vid vårt besök på Madeira hade vi egentligen uteslutit tanken eftersom det krävs ett hälsointyg för 1400 kronor per person hos en svensk läkare. För en familj som bara vill testa att dyka några timmar blir det på tok för mycket pengar. Vi var därför inställda på att snorkla istället när vi besökte Madeira Divepoint www.madeiradivepoint.com i Funchal som ligger vid Hotel Madeira Carlton. Madeira Divepoint erbjuder flera olika möjligheter för familjer att testa dykning, från enklare ”bubbelkurser” för de yngre, till scuba dive och specialdyk. För de flesta dykäventyren krävs att barnen är från 10 år. Vår dykinstruktör, tyske Ralf, frågade vad vi vill göra och vi förklarade att vi helst vill prova scuba dive men inte hade gjort något hälsointyg ifrån Sverige. Det löser vi, sa Ralf, och ordnade en hälsokontroll på studs. Eftersom vi aldrig dykt med tuber tidigare fick vi först titta på en 20 minuters film på engelska som förklarade hur det går till. Därefter en test att vi förstått allting. Godkänt och dags för utrustning och praktisera i en bassäng. Sonen Anton, 10 år, briljerade. Efter att tränat situationer som kan uppstå under vattnet, som att tömma cyklopet på vatten, hitta tappad luftslang osv under någon timme var vi redo för havet. Det var ganska blåsigt och mörkt i vattnet och sonen blev tveksam, det kunde ju finnas farliga djur under ytan… Vant tog Ralf hand om situationen och hjälpe sonen. Efter en stund släppte rädslan och det var så där häftigt som vi hade föreställt oss. Även om vi inte hade svårt att hålla oss sådär lagom flytande utan emellanåt åkte jojo mellan botten och ytan (andas lugnt och justera luften i västen), var det en otrolig känsla att simma omkring med Ralf vid sidan. Vi simmade på sju meters djup och, efter vad vi tyckte bara en stund, signalerade dykinstruktören att det var dags att gå upp – då hade vi varit i plurret i över en timme och sett mängder av färgglada fiskar. Utan tvekan vågar vi påstå att detta var en av de häftigaste saker vi provat på under vår resa. Och för dig som undrar, nej, det finns inga farliga havsdjur runt Madeira. Eller som Ralf uttryckte det. Tyvärr finns det inga hajar här eftersom vattnet är för kallt.
Porto Santo ett måste för strandsugna
För den som vill ha mer badliv än vad Madeira kan erbjuda är grannön Porto Santo ett måste. Här finns det Madiera saknar – en nästa milslång sandstrand. Här finns också flera fina strandhotell, till exempel Torre Praia Hotel som vi valt. För att komma till Porto Santo tar du antingen flyget på cirka 15 minuter eller färjan Lobo Marinho ifrån Porto de Abrigo i Funchal. Båttturen tar ungefär tre timmar. Medan båtresan kostar ca 600 kr tur och retur för vuxna och hälften för barn, flyger du med SATA Air för cirka 1200 kr tur och retur. I en del charterpaket kan du välja att kombinera resan med både Madeira och Porto Santo, en smart lösning. Vi flyger till Porto Santo och har bokat färjan tillbaka några dagar senare. De tre dagar vi tillbringar i Porto Santo är precis lagom. Möjligtvis kunde det räcka med två dagar beroende på vilket badhumör familjen är på. Förutom den milslånga sandstranden finns det inte så mycket att göra på Porto Santo. Mest populärt är dykning och ridning. Hästar finns att hyra på Hipicenter strax norr om Vila Baleira. Familjen kan också vandra mellan de två topparna Pico do Casthelo och Pico do Facho. Porto Santos klimat är torrare så ett tips är hellre vandra i den frodigare naturen på Madeiras levador.
Under våra dagar på Porto Santo hinner vi med att få en parkeringsbot på vår hyrbil av den lokala polisen (att läsa portugiska parkeringsskyltar är inte vår starka sida). Om du skulle råka ut för samma sak är det bra att känna till att du då ska bege dig direkt till lokala polishuset och betala böterna – i vårt fall på 39 Euro. Förutom sol och bad är Porto Santo känt för att ha varit sjöfararen Christofer Columbus hemvist. Numera finns ett Christofer Columbus museum ”Casa de Columbo” som inretts i ett litet vacker hus i Vila Baleira. Museet ligger lite anonymt i smala gränder och du ska inte ha för höga förväntningar. Våra båda barn sprang igenom museet på tjugo minuter.
Funchal – Madeiras huvudstad
Klockan är omkring nio på kvällen när vi med färjan Lobo Marinho från Porto Santo återvänder till Funchal och Madeira. Det är förtrollande vackert att i skymningen anlända till Funchal och se belysningen glimma som eldflugor på bergssluttningarna. I Funchal ska vi tillbringa våra sista dagar innan hemfärd. På programmet står besök på den lokala marknaden, promenad i gamla stan, åka linbanan till Monte Palace garden, åsneridning i bergen och en tur med fartyget Santa Maria som är en kopia av Columbus skepp från 1500-talet. Följande morgon startar vi med att besöka centrum av Funchal. Funchal är den autonoma regionen Madeiras huvudstad och har lite över 100 000 invånare. Efter att tidigare besökt mindre platser känns det konstigt att plötsligt vara i Funchal med alla människor. Här är det högre tempo och turismen utbredd. Att turismen är största inkomstkällan i staden märks på alla turistfällor, gatusäljare och restauranger med inkastare. Efter att strosat runt i centrum, besökt lokala marknaden sätter vi oss tillrätta i en av linbanans vagnar www.madeiracablecar.com som startar i gamla stan och åker upp för berget till Monte Palace garden www.montepalace.com. Att se en stad från ovan är annorlunda och barnen pekar och tittar storögt på allting genom panoramarutorna. Linbanans vagnar passerar praktiskt taget ovanför hustaken och det är nästan så man kan se in vardagsrummen (det sägs att de som bor i husen får ersättning ifrån linbanan). Resan tar cirka 15 minuter. Har familjen inte provat på levadavandring förut så är ett tips att åka med linbanan och vid slutstation gå till Levada dos Tornos som börjar ungefär där linbanan slutar. När det är dags att ta sig ner till Funchal igen går det att antingen ta linbanan eller våga sig på de mer dramatiskt och omtalade slädarna ner för backarna. Givetvis väljer vi slädarna. Starten är ungefär vid ingången till Monte Palace. Vi tar plats och mamma Lena undrar vad hon gett sig in på. Den hala asfaltensbacken sluttar nästan i 45 gradig vinkel. Nu visar det sig inte gå så fort som man kan tro och de två duktiga ”chaufförerna” som står där bak ser till att släden galant rundar husknutarna utan att krocka. Lite snopla blir vi allt när de stannar halvvägs ner till statskärnan. Trots att det är många kilometers nerförbacke kvar är färden tydligen slut här. Det blir till att ta apostahästarna istället till närmsta busshållplats. Snopet var ordet men kul så länge det varade!
Madeira Story Center
I Funchal strax bredvid linbanan finns Madeira Story Centre Museum storycentre.com. Som namnet antyder är Story Centre ett modernt museum om Madeiras historia från begynnelse till nutid. Museet är fräscht och barnvänligt. Många av utställningarna utnyttjar alla sinnen och låter besökarna prova, röra, dofta och smaka. Här är det så där härligt tillåtet att dra i spakar och trycka på knappar. Perfekt för vetgiriga barn. Du börjar i nedervåningen och tittar på modeller av vulkaner och hur Madeira bildades. Lägg märke till det häftiga glasgolvet som ger en illusion av att du går på glödande lava. Både dottern Elin på 14 år och sonen Anton på nio år roar sig av all kraft med att inspektera allt som kan undersökas. Våningarna ovanför fortsätter utställningarna med att beskriva Madeiras utveckling och visar bland annat sjöfart, handel och turism. Längst upp finns en stor lummig balkong där familjen kan fika och se ut över staden. När alla tittat och provat allt på Story Centre är det dags att göra inköpen i shoppen vid utgången. Här finns det mesta med anknytning till Madeira. Du hittar säkert sakerna billigare på andra ställen men få butiker har nog så stort och annorlunda utbud som här. Här finns det mesta samlat och mamma kan köpa fröer, barnen hitta annorlunda och roliga leksaker medan pappa handlar Madeira-vin.
Många fina hotell på Maderia
Efter incheckning på Pestana Village Aparthotel www.pestana.com kan vi i skymningen ifrån vår balkong njuta av den vackra utsikten med alla lampor utmed bergssidorna som liknar tusentals eldflugor. Pestana Village Aparthotel är ett fyrstjärnigt modernt hotell i Funchal utformade i typisk stil med järn, klinker och andra material, vilket ger den ett rustikt utseende. Utsikten är som sagt bedårande, inte bara i skymningen och de prisbelönta tropiska trädgårdarna med gräsmattor och inhemska träd kombineras med de låga byggnaderna ger lite av byatmosfär. Under våra besök på Madeira har vi kunnat konstatera att det finns många fina hotell på hela ön. I största staden Funchal har vi förutom Pestana Village Hotel under senaste resan även testat Porto Mar Hotel – www.portobay.pt och Golden Residence – www.goldenresidencehotel.com. Alla tre hotellen håller absoluta toppklass utan att kosta skjortan. Faktiskt är vi förvånade över hur mycket hotell man kan få för pengarna på Madeira – speciellt om man reser under lågsäsong, dvs innan sommarsäsongen börjat. Porto Mare Hotel upptar mitten av Vila Porto Mare resort. Rummen är kombinerade med havsutsikt över de tropiska trädgårdarna och bassängerna med havet i bakgrunden. Fyra restauranger, sex barer, en glassbar, fem pooler, spa, sport- och barn-anläggningar ger familjen en upplevelse utöver det mesta. Vila Porto Mare trädgårdar utgör en av de mer intressanta botaniska oaserna på Madeira. De över 13000 kvadratmeter subtropiska trädgårdarna med mer än 400 botaniska växterna bidrar till känslan av paradis. Fyrstjärniga Golden Residence i avanatgard-inredning har heller inget att skämas över utan är också perfekt för familjer. Även om det inte har Porto Mars charm med grönska och vacker omgivning erbjuder Golden Residence smarta lägenhetslösningar för familjer där både lyx och funktionalitet med kokvrå på en del av rummen gör det möjligt att laga egen mat till familjen. Personligen skulle vi se att Golden satsar mer på omgivningen och bättre bassänger för här finns i ärligenhets namn mer att önska, speciellt inomhusbasängen. Ska familjen stanna tre veckor eller mer går det att få bra rabatter på Golden Residence.
Åsneridning i Funchal Eco Parc
Ett av de mer udda inslagen i vår resa till Madeira hittar vi en timmes färd från hotellet högt upp i bergen ovanför Funchal på Eco Parc. Här ska hela familjen prova på att rida åsna. Det är klokt att boka besöket i god tid eftersom det bara är vissa tider som turerna startar. Eftersom båda våra barn älskar djur är det med leende upp till öronen som de stiger upp i sadlarna. Beroende på barnens ålder och ridvana finns olika storlekar av åsnor att välja på. Är du nybörjare går en ledsagare bredvid åsnan men är familjen van kan ni ge er ut på mer våghalsiga äventyr. Vi nöjde oss med den enklare varianten och red med ledsagare till utsiktspunkten någon kilometer ifrån det rosa huset nedanför Poiso. Både Anton och Elin sken i kapp med solen och tyckte att åsneridningen var det roligaste äventyret hittills på resan. Den ekologiska parken grundades i början på 1800-talet och består idag av mer än 1000 hektar skog och mark. Den näst högsta bergstoppen är Pico do Areeiro på 1800 meters höjd. Ifrån den ekologiska parken kan du få en fantastisk utsikt över Funchal. Förutom åsneridning finns många andra friluftsaktiviteter att välja på, vad sägs till exempel att åka över en ravin bara hängandes i en rep. Ett tips är att ta med varma kläder eftersom det är både kallt och fuktigt i bergen.
På seglats med Caravel Nau Santa Maria
Ny dag och tillbaka i Funchal. Denna dag går i Neptunus tecken. Funchal är perfekt som utgångspunkt för just båtupplevelser. Att ta en tur på det blå utmed Madeiras kust är som att upptäcka en helt ny sida av ön. En spännande upplevelse som hela familjen sett fram emot är att segla med en kopia av Columbus skepp Santa Maria från 1500-talet. Förhoppningsvis får vi också se delfiner och valar, säger kapten, men tillägger att han inte kan lova något.
Familjen äntrar Santa Maria tillsammans med en busslast franska pensionärer. Det är många pensionärer ombord och vi tillsammans med en annan familj är de enda med barn. Besättningen är klädda som pirater och skeppshunden fångar genast barnens intresse. Eftersom skeppet byggts med modern teknik tror vi först att blir en tur för motor men väl utanför vågbrytaren hissas segel. Den tur vi valt ska vara en halvdag. Seglatsen går utmed Madeiras kust och trots att det inte finns mycket att göra ombord mer än att spana efter delfiner och njuta av det soliga vädret, tycker vi att detta är en härlig upplevelse och ett bra sätt att inför morgondagens hemresa samla alla intryck vi fått under dagarna på Madeira. Vi ser aldrig några delfiner eller valar men den ”historiska” känsla att segla med Santa Marias kopia känns som mer än tillräckligt. Den som vill åka båt kan förutom att segla med Santa Maria även välja modernare katamaraner samt motor- och segelbåtar.
Aqua Park i Santa Cruz
Sista dagen på Madeira är vi inställda på att besöka Aqua Parque i Santa Cruz. I den lilla staden Santa Cruz vid flygplatsen finns vattenpark med saltvattenpool, klapperstenstrand med brygga och plastflottar sommartid. Här finns också gott om restauranger och serveringar. Tyvärr hinner vi inte med badlandet som vi hört ska det vara riktigt bra och dessutom ligger nära flygplatsen. Kanske kan Aqua Park i Santa Cruz bli ett sista dopp innan hemresan för många andra.
Summering av resan till Madeira
Väl på flyget är det mycket minnen att sortera från våra åtta dagar på Madeira. Vi är positivt överraskade över allt som faktiskt finns att göra på Madeira för en barnfamilj bara man letar runt lite grann. Bäst är att planera vad man vill göra innan resan. Mycket av ön är fokuserat på naturupplevelser. Positivt är att det inte är alls så turistigt på Madeira som det är på många andra charteröar. Till och med i storstaden Funchal som har flest turister är de flesta säljare och inkastare diskreta och inte påträngande. Att bara stanna i Funchal som många turister gör är synd eftersom Madeira är så mycket mer. Hyrbil eller buss minst några dagar för att upptäcka andra delar, inte minst bergen, är att rekommendera. Det är klokt att kombinera resan med några dagar på Porto Santo tack vare den fina sandstranden. Den som söker festliv ska inte resa till Madeira, men å andra sidan hur många barnfamiljer vill det? Kort och gott är Madeira ett utmärkt resmål för barnfamiljer som vill koppla av på sin semester och kombinera resan med att ströva längst levadorna, upptäcka den fantastiska blomsterprakten och krydda tillvaron med lite aktiviteter som till exempel besök i en vulkan, äventyrsbad, åsneridning, segling med 1500-tals replikan Santa Maria.
Snabbfakta om Madeira
Antal invånare: 255 000. Över 40 procent bor i Funchal.
Yta: Knappt sex mil långt och två mil bred.
Geografi: Madeira ligger cirka 50 mil norr om Kanarieöarna, 80 mil väster om Afrikas kust och 100 mil från Portugal.
Statskick: Republik. Tillhör Portugal men har självstyre och egen förvaltning.
Tidsskillnad: 1 timme.
Flygtid: Från Sverige cirka 5 timmar. Flyg går från bland annat Arlanda, Göteborg och Kastrup.
Klimat: Subtopiskt med 20-25 grader året om.
Bästa period: Svensk vår när allting börjar blommar. Blomfestivalen är i april.
Språk: Portugisiska. Franska och tyska är mest gångbart i bergen, engelska i städerna.
Valuta: Euro. Bankomater finns på hotell och i städerna. Kreditkort accepteras som regel.
Visum: Behövs inte.
Religion: 95 procent katoliker.
Ambassad: Östermalmsg 97, Stockholm. Tfn 08-66180 05.
Turistbyrå: Portugals turistbyrå, Narvavägen 30.
Tfn 08-506 521 00.