Jylland – barnfamiljernas paradis

Danmarks Jylland är för de flesta barnfamiljer lika med Legoland. Men på Jylland finns mycket mer att upptäcka. Faktiskt så mycket att en semestervecka försvinner alldeles för snabbt. I synnerhet om man vill besöka lite olika sevärdheter.

Vill man känna av den kontinentala atmosfären utan att bege sig till Medelhavet är Jylland ett perfekt resmål för familjen. Lagom långt bort och exotiskt. Dessutom bjuder Jylland på mängder av familjevänliga aktiviteter, där inte minst Legoland, Lejonparken och Skagen är några klassiker. Vår första plan var att avverka ett ”Jylland runt” med bil men alla attraktioner innebar att vi en vecka och mer än ett 15-tal sevärdheter senare fick överge tanken på att hinna med att se ”allt”. Bland annat norra Jylland fick skjutas på framtiden.


Med färja eller via broar till Jylland

Men låt oss börja från början. När man väl tagit sig till sydvästra Sverige går det smidigt att starta resan till Jylland – antingen via Öresundsbron utanför Malmö och vidare över Lilla och Stora bält. Eller via de mer traditionella färjorna från Göteborg och Varberg. Reser ni under semestermånaderna så boka färjebiljetterna i god tid. Väljer du färjan, som vi gjorde, så se till att ha mat och dryck med er i mängder eftersom det gäller att vara ute i god tid till färjelägret. Något som kan innebära timmar av väntan på en trist jätteasfaltsplan med stekhet sol och utan något att göra. Det var inte utan vi med avund kunde se hur familjer med husvagn eller husbil hade möjlighet att vila och fördriva tiden lite lättare än alla vi andra med vanliga (vällastade) personbilar. Som alltid när man semestrar med barn är planering och att ta resandet med ro två goda följeslagare. Böcker för de lite äldre barnen samt spel och sagor för mindre är bra att ha till hands i sådana här situationer. Vi reste med vår dotter Elin, fyra år, och sonen Anton, sex månader. Medan Anton sov bort väntan i färjelägret – och mestadels av den andra tiden också, i ärlighetens namn, var fyraåringen mer uttråkad innan färjan äntligen la till.


Hyr en hytt ombord

Väl på färjan och incheckade i den förbokade hytten är det dags att börja semestern på allvar. Att hyra hytt kan kanske kännas lyxigt för de fyra timmar båtturen tar men är bra om man vill få en stunds vila efter en lång bilkörning. Priset för en hytt under dagsturerna är bara några hundralappar extra. Stena Line www.stenaline.se

som trafikerar Varberg – Grenå (och även Göteborg – Frederikshavn) kör flera turer dagligen. Under sommaren har färjan laddat upp med underhållning för barnen. Clowner,

Danmars tio i topp

1. Tivoli
2. Dyrehavsbakken
3. Legoland
4. Faarups Sommerland
5. Bon Bon Land
6. Djurs Sommerland
7. Jesperhus Blomsterpark
8. Tivoli Friheden
9. Sommerland Syd
10. Sommerland Sjælland

ansiktsmålning, ballongutdelning och andra aktiviteter gör att alla trivs. Skulle det trots allt bli långtråkigt sätter ett besök i shoppen snabbt guldkant på tillvaron.

 

Mängder av turistattraktioner

Väl i land på Jylland finns det mesta inom rimligt köravstånd. Djurs sommarland, Legoland, Lejonparken, Ebeltofts Zoo och familjepark, Merietimes Ferieby, Kattegattcentret och milslånga vita sandstränder är några av de mest besökta. Skillnaderna mellan Sverige och Danmark är inte påtagligt stora. Möjligen kan ett mer avslappnat tempo noteras men i övrigt är det mesta sig likt. Ett tips är att ha allt det praktiska klart innan resan. Ha åtminstone en preliminär resrutt planerad och vilka attraktioner som ska besökas. Även om det finns ganska gott om campingplatser och feriebyar är det mesta fullbokat under sommarmånaderna. Boka därför in övernattningarna redan innan resan så slipper ni obehagliga överraskningar. Bensinen är billigare i Danmark och de vanligaste tankkorten fungerar. Målet för de flesta barnfamiljer är Legoland. Så när färjan lagt till kör många raka vägen dit. Eller möjligen nordväst mot Skagen som också är en stor turistmagnet. Det är synd för då missar du de fina anläggningar som finns på närmre håll. Eftersom vi hade kört många timmar redan innan färjelägret i Varberg plus båtresans fyra timmar hade vi bestämt oss för att börja första semesterdagen på Jylland utan mer körande. Istället besökte vi några anläggningar i Grenås närhet.

Kattegattcentret i Grenå

Ett stenkast från färjelägret i Grenå ligger Kattegattcentret www.kattegatcentret.com. Anläggningen är norra Europas största center om livet i havet. I stora bassänger och akvarier kan man följa livet under havsytan. Att det är populärt och lite underdimensionerat för att ta emot alla de 500 000 besökare som varje år strömmar igenom blir man varse om man kommer i semesterrusningen. Men Kattegattcentret är funktionellt och att det är en av Danmarks främsta turistattraktioner förstår man. Barnens favoriter är flera och några värda att nämna framför andra är hajtunneln där man på den rullande gången kan studera hajarna in på livet genom det genomskinliga akrylatglaset. En annan publikfriare är att klappa rockorna som simmar runt i en bassäng. Den vetgirige kan lära sig en hel del genom avdelningen miljö- och science. Här kan du experimentera och undersöka hur olika fenomen med anknytning till havet uppkommer. Med datorers hjälp finns det möjlighet att bege sig på undervattensäventyr på Kattegatts havsbotten och i filmsalen visas filmer på olika havsteman. Utan problem tillbringade vi ett par timmar på Kattegattcentret. Blir man hungrig går det bra att äta i den fina och inte allt för dyra restaurangen som även bjuder på vacker havsutsikt. Här kan det vara dags att äta en god Smörrebrödsmåltid som får anses som det mest danska som går att äta.

Djurs sommarland

På huvudväg 16 mot Randers några mil från Grenå hittar du Djurs sommarland www.djurssommerland.dk. Anläggningen är Danmarks sjätte största nöjespark och har omkring en halv miljon besökare varje sommar. Förutom själva sommarlandet finns det bland annat ett vattenland, afrikaland, lilleputtland och Mexicoland. Djur sommarland var tänkt att bli ett kort stopp på vår tur runt Jylland, men visade sig bli ett heldagsäventyr. Djurs sommarland öppnar i slutet av maj och håller öppet till början av september. I den väldiga parken finns aktiviteter av alla slag. När man betalat avgiften till parken och parkerat är det bara att roa sig kungligt eftersom det mesta är inkluderat i biljetten – kasta dig ut på en färd längs Colorado River, hoppa på studsmattor i Hoppeland eller köra Cross Car. När man har roat sig riktigt ordentligt kan det vara skönt att gå till Vattenland och svalka av sig. Den som inte fått nog kan åka vattenrutschbana som är en halv kilometer lång med ”Canon Balls” och ”black hole”. Du kan också följa med strömmen nerför Wild River eller utsättas för vågorna i den stora vågbassängen. För de mindre barnen finns det en eget vattenland. Eftersom sommarlandet är stort är det klokt att innan gå igenom vad man vill få ut av besöket och pricka in det som låter mest lockande och klara av det först. Vid vårt besök gjorde vi misstaget att stanna för länge i början av parken vid karusellerna, gungorna och hoppmattorna. Bara för att senare upptäcka att de mer avancerade aktiviteterna fanns längre bort och då hade vi inte så mycket tid kvar samt att barnen hunnit bli trötta av alla intryck. En viktig del för en lyckad heldagarsutflykt är maten. På Djurs sommarland kan man njuta av egen mat i gröngräset men det finns också restauranger och caféer med olika inriktning. Här kan familjen njuta en biff i westernmiljö på Laredo Sallon eller pizza och hamburgare på någon av de andra restaurangerna. Speciella barnmenyer finns och matpriserna är rimliga men köerna kan vara långa. En smart detalj är att det går att köpa speciella utflyktspaket som innehåller kött i olika sorter (korv till barnen) och som man själv grillar på vid något av de grillhus som finns lite varstans.
Mot Legoland och Lejonparken

Dag tre startade vi för den tjugo mil långa körningen söder ut till Legoland. Vår plan var att se dagen som en transportdag för att följande dag vara på plats tidigt när grindarna på Legoland öppnade. Utmed vägen passerade vi många intressanta attraktioner som vi inte tog oss tid att besöka. Tivoliland i Aalborg, Aalborg Zoo, Nordsjömuseet, Aquarieparken i Fårup, Jesperhus Blomsterparadis och många fler fick stryka på foten.

Legoland i Billund

Legoland www.legoland.dk i Billund är efter Tivoli och nöjesfältet Bakken Danmarks tredje största turistmål. Otroligt populärt inte bara för danskar och svenskar utan även för besökare från hela Europa. Ett tips är att lägga upp resrutten så att man övernattar i närheten av Legoland för att tidigt på morgonen hinna vara där när grindarna öppnar. Snabbt därefter är köerna vid entréerna långa och väntetider vid de olika åkattraktionerna i parken ofta 15 – 20 minuter, så med tanke på att de varar några minuter får man bereda sig på mycket köande. Den förälder som minns Legoland som barn kommer säkert ihåg alla fantastiska miniatyrstäder och kopior av byggnader i legobitar. Givetvis finns allt detta kvar. Och likt jättar går vi besökare omkring och tittar ner på de små konstverken. Men sedan flera år finns också nyare avdelningar i Legoland och mer än 50 olika aktiviteter. Vad sägs till exempel om Miniland och Duploland för de minsta barnen. Här finns karuseller, båtar och helikoptrar för familjens yngre att åka i, givetvis byggda för att likna lego. I Imagination Zone kan besökare uppleva lego med hjälp av datorer, 4D i form av bland annat Skandinaviens största 4D biograf. I Legoredo Town förs vi tillbaka till vilda westerns dagar och träffar indianer och cowboys. Den som vill dryga ut semesterkassan kan prova att vaska ”guld”. Är du en äkta viking kastar du dig också ut i Viking River Splash som garanterar att du blir rejält blöt. Andra avdelningar på Legoland är Adventure Land som utmanar både stora och små genom sina leksaker. De minsta kan köra elbilar medan hela familjen får åka djungelracer eller prova färdigheterna på hängbroar och i labyrinter. Den som inte fått nog kan också besöka Piratland och Lego City. Lägg därtill alla shower och events som parken också bjuder på. Eftersom det är första gången vi besöker Legoland som föräldrar är vi lite vilse först och känner inte igen det Legoland vi minns som barn. Då var Legoland just miniatyrstäder uppbyggda av legobitar och inte mycket mer. När vi nu som föräldrar besöker Legoland ungefär 20 år senare har parken byggts ut otroligt mycket. Ibland undrar vi om det verkligen är Legoland vi befinner oss på och inte en ”vanlig” nöjespark. Under sommarmånaderna har Legoland över en halv miljon besökare så se till att vara på plats innan grindarna öppnar och ha redan innan besöket planerat vad ni helst vill se. Ett tips är att börja längst in i parken eftersom ni då slipper köerna de första timmarna.

Lejonparken, Givskud Zoo

Knappt några mil från Legoland ligger Givskud Zoo (nära Give) www.givskudzoo.dk. De flesta svenska besökare känner säkert parken bättre som Lejonparken. På Givskud Zoo kan du köra på safari med egna bilen eller åka med en av de bussturer som kör runt i parken. Förutom lejon har parken 125 olika arter och mer än 1000 djur.

Räkneord

1 En
2 To
3 Tre
4 Fire
5 Fem
6 Seks
7 Syv
8 Otte
9 Ni
10 Ti
11 Elleve
12 Tolv
13 Tretten
14 Fjorten
15 Femten
16 Seksten
17 Sytten
18 Atten
19 Nitten
20 Tyve
21 Enogtyve
30 Tredive (trädve)
33 Treogtredive
40 Fyrre (förre)
44 Fireogfyrre
50 Halvtreds

När vi kom till Lejonparken hade himlen öppnat sig och det var bara att plocka fram regnkläderna. Efter lite väntan kunde vi hoppa på en av parkens bussar. Att åka runt i Givskuds Zoo är ungefär som att åka på safari i Afrika. Runt bilar och bussar går djuren fritt. Plötsligt får vi stanna för en busig struts som leker trafikpolis och vägrar att flytta sig från vägen. Så småningom kommer vi vidare och spanar ivrigt efter lejonen ifrån bussen. Till slut ser vi en flock som lite slött tittar tillbaka, vana vid alla turister. Utmed safarivägen ser vi mängder av andra djur. Zebror, antiloper, giraffer och apor är bara några av alla. En publikfriare är när bussen stannar och vi kan gå ut och mata en flock apor. Busfräcka försöker de komma åt vår mat och stjäl den formligen direkt ur händerna på oss. För den som vill ordnar parken även övernattning. Antingen i vanligt feriecenter eller, och mer spännande, att övernatta i parken. För att kunna övernatta i parken krävs att en grupp på 20 eller fler personer.
Olika sorters boende

Vi började få ont om tid och körde efter Lejonparken mot Ebeltoft för att övernatta i Meritime Merieby. Under vår resa genom Jylland hade vi provat olika boendeformer, från ferieby, lägenhet i Grenå, till en mindre krog i Give, ett litet samhälle nära Billund och Legoland, och nu alltså skulle vi testa Maritime Ferieby i Ebeltoft. Alla boende vi bott på hittills hade haft bra standard och vår favorit hade blivit att ”bo på kro” eftersom vi blev så väl omhändertagna. Inte minst dottern Elin som till och med fått följa med ut i restaurangköket och skämts bort med glass och chokladsmörgåsar (det är de små detaljerna som gör det). En fördel med danskar är att de kan det där med ordentliga morgonmål och sötsaker som chokladwienerbröd är lika obligatoriskt som kaffe.
Öer Maritime Ferieby i Ebeltoft

Väl framme vid Ebeltoft, som är en halvö nordöst om Århus, hittade vi till Öer Maritime Ferieby www.oer-maritime-ferieby.dk och kunde konstatera att Maritime inte var något undantag från trevligt boende – tvärt om. Maritime är vackert byggt som en marina vid havet och utanför fönstren guppade mängder av båtar medan solen glittrade i havet. Enkelt uttryckt kan man säga att Öer Maritime Ferieby är en samling tvåvåningsbyggnader som är mer eller mindre sammanbyggda till ett fritidscenter. Förutom köpcentra, finns bland annat restauranger, post och tvätteri. Vi checkade in i vår lägenhet som var utrustad med kök, två sovrum, uteplats och toalett med dusch. I närheten fanns lekplats för barnen och småbåtshamn. Hade vi inte varit jäktade semesterfirare hade vi inte tvekat att stanna en vecka för att göra mindre utflykter i närheten. På Maritime Ferieby finns allt en semesterfirande familj kunde önska sig inklusive lekkamrater för barnen. Och som om det inte är nog ordnads aktiviteter som grillparty, turneringar i drakbygge, handboll och gipsgjutning.

Ebeltoft Zoo och Familjepark

I Ebeltoft passade vi på att besöka Ebeltoft Zoo och Familjepark www.ebeltoftzoo.dk. Till skillnad från alla turister på Legoland och Lejonparken, som vi kom ifrån dagen innan, var det riktigt rofyllt att vandra omkring på Ebeltoft Zoo och Familjepark. Här kunde Elin kela med kaniner, getter och andra smådjur. På Ebeltoft Zoo möter du över 700 djur från hela världen så tro inte att det bara finns smådjur här. Här finns bisonoxar från Nordeuropa, lamor från Sydamerika, kameler från Asien och geparder från Afrika. Den som vill kan för en billig slant åka med på Land Rover Safari. Under en halvtimme får du då åka runt i parken och lära dig mer om djuren. Extra roligt för hela familjen är också att prova på kamelridning. Vi trivdes extra bra i Ebeltoft Zoo – och Familjepark eftersom det var färre turister än på Legoland och Lejonparken. Ebeltoft är en härlig idyll som bjuder på både vacker natur vid havet och en hel del att upptäcka.


Vad är då vårt samlade intryck av Jylland?

Vi tycker att Jylland har otroligt mycket att erbjuda barnfamiljer. Det svåra är egentligen att hinna plocka alla russinen ur kakan på EN semester. Därför är det klokt att antingen sikta in sig på antingen norra Jylland och kanske ha Skagen med Atlanten och ändlösa vita sandstränder som utgångsläge. Eller så är det förmodligen Legoland i mellersta Jylland som är ett bra utgångsläge. Eller så återkomma på fler semestrar… Vår favoritplats blev Ebeltoft på östra Jylland (men då hann vi aldrig besöka Skagen eller norra delarna). Minst en vecka, gärna flera, är ett måste om familjen tänker upptäcka större delar av Jylland. Semestertid är det många besökare på de mest populära anläggningarna så sök gärna efter mindre kända alternativ. För att vara ute i god tid är det klokt att boka boende och färja redan under försommaren.

Läs mer: Hos VisitDenmark www.visitdenmark.se kan du få all information som du behöver inför din resa till Danmark.