Tillsammans med ett stort antal andra föräldrar och barn står vi i kö utanför Hamburg Dungeon beredda att stiga ner i underjorden och bli vettskrämda. Dungeon har blivit populära besöksmål för familjer och finns idag på flera platser.
Hamburg Dungeon är inget för lättskrämda och sonen Anton, nio år, är tillsammans med en handfull andra barn bland de yngre i kön. Det finns ingen åldersgräns utan det är upp till föräldrar att avgöra om barnen ska få följa med. Innan vi kom fram till Hamburg Dungeon var Anton och storasyster Elin, 13 år, riktiga tuffingar men allt eftersom kön ringlar sig närmre ingången blir de tveksamma till om det verkligen var rätt att åka hit.
Dungeon är det engelska ordet för donjon som betyder fängelsehålor av det slag som fanns i gamla slott och borgar förr i tiden. Låt gå för att det mesta här är kulisser, specialeffekter och utklädda skådespelare, men ändå. När vi passerar entrén möts vi av en spöklik varelse som förklarar att det inte finns någon återvändo och att vi ska föras långt ner i underjorden. Vi kliver in vad som föreställer en gammal hiss. Ingen fotografering är tillåten för att bevara mystiken.
Kuslig historievandring
Nere i underjorden som bara är upplyst av svaga facklor klamrar sonen sig hårt fast i min hand och jag börjar undra om det verkligen var så klokt att övertalas av barnen. Vår mystiske guide berättar inlevelsefullt att vi ska få uppleva Hamburgs mörkaste perioder längst promenaden i byggnaden. Plötsligt fylls rummet med rök och någon ropar att det brinner. Lågor flammar upp och vi befinner oss mitt i den stora eldsvådan som ödelade Hamburg 1842. Runt om oss försvinner byggnader i ett inferno av eldhav och befolkningen flyr i panik. Väl gjorda effekter gör att allting känns ganska verkligt. Vi går på led och kommer vidare till inkvisitionens domstol där vi hamnar i en rättegång och döms till döden för häxeri. På vår promenad vidare hamnar vi i pestens Hamburg och en morbid läkare obducerar smittade kroppar. Här ”tvingas” deltagarna hjälpa till genom att hålla i olika kroppsdelar och inälvor medan vi får en förklaring till hur pesten spred sig. Så här långt har barnen börja tycka det är ganska underhållande och inte så där hemskt som de först trodde det skulle vara. Snarare är rundvandringen med de cirka tio stationerna en effektfull historieupplevelse med utklädda skådespelare som lever sig in i rollerna.
Spännande och kusligt på samma gång
Efter en och en halv timmes vandring i underjorden är vi ute i sommar och sol igen. Jag frågar barnen vad de tycker om besöket. På ungdomars vis skakar de på axlarna och säger att det var väl inte så hemskt alls men de är inte hågade att göra fler besök – för lite otäckt var det trots allt, speciellt den där knäppe läkaren som stänkte blod och kastade inälvor på besökarna. Är man i 15-16 års åldern är ett besök på Dungeon något av ett måste men är man yngre kan besöket vänta ett par år är vår erfarenhet. Eftersom guidningen sker på tyska eller engelska ger rundturen mer om alla förstår vad som berättas. Själva tanken med Dungeon som startade för några år sedan med London Dungeon på Tooley Street (nära stationen London Bridge) var precis som i Hamburg och på andra platser att återskapa blodiga historiska händelser. Idag finns Dungeon i Hamburg, London, Blackpool, York, Edinburgh, Warwick Castle, Berlin och Amsterdam.
Snabbfakta Vad är Dungeon? Finns åldersgräns? Hur länge varar ett besök? Måste man stanna vid de olika stationerna? Vad kostar ett besök? Var det värt priset? Hur hemskt var det? Var finns Dungeon? |
Fakta om Dungeons hittar du på www.thedungeons.com