När man sitter i färjelägret och väntar på att köra ombord på färjan till Gotland känns det lite som att åka utomlands – förväntningar och lite så där mysspännande. Barnen har packat varsin egen väska med ”bra att ha saker”. Storasyster har laddat upp med läsning och musik för att korta ner på den långa väntan på färjan. Lillebror har sin väska, som egentligen är en liten verktygslåda, men har sedan köp på Clas Ohlsons fungerat som prylväska. Perfekt med sina många fack för alla småsaker.
Färja till Gotland
När båten lägger till är vi många förväntansfulla turister på kajen i Oskarshamn. Gotlandsfärjan går både från Nynäshamn, Västervik och Oskarshamn flera gånger varje dag med Destionation Gotland www.destinationgotland.se. Trots många bilar går lastningen snabbt. Vi valde att ta med bilen för att kunna köra runt på Gotland. Visserligen är det dyrare men mycket smidigare inte minst med tanke på all packning man har med sig som barnfamilj. Väl på färjan kan man äta en bit mat (barnpriser på dagens rätt), se på film i barnens egna filmhörna eller upptäcka soldäck, godisautomat och givetvis alla korridorer. Överfarten från Oskarshamn tar tre timmar och ”flyter på” smidigt i den stora och fräscha färjan.
Många olika boendeformer
På Gotland kör vi de cirka fem milen till Garda som ligger sydöst om Visby där vi hittat vårt boende i form av en liten stuga på en lantgård. Under högsäsongen är mycket fullbokat men det finns mängder med boende lite varstans på ön, hotell, vandrarhem, camping, semesterbyar, lägenheter, pensionat, privatuthyrning eller bo på landgård – det mesta finns men boka gärna i god tid innan resan om du åker när det är högsäsong. Genom en sökning på Internet hade vi hittat till Pia och Jens Dahlboms i Fridarve www.guteinfo.com där vi valt att bo. Pia och Jens med barnen Carl, Theo och Gustav driver Frindarve gård med 350 kor, 22 hästar inklusive stuteri, hundar och katt. Även om familjen Dahlbom inte driver Frindarve som ”bo på lantgård” ger det ändå en atmosfär av lantliv. Medan dottern blev begeistrad över alla hästar, fann sonen snabbt nya kompisar i familjens söner.
Mycket att upptäcka
Med hjälp av Gotland Info www.gotland.info fick vi hjälp att plocka ut ett urval platser och anläggningar att upptäckta. Avstånden är inte särskilt långa så man tar sig lätt runt på ön. Lättast är med egen bil men det finns möjlighet att hyra bil, moped, cykel och allt där emellan och dessutom går bussar. Gotland är förmodligen mest känt för vikingar och det är något man tagit fasta på i turistsammanhang. Inför årets säsong har Gotland satsat på Skattjakt på Gotland som är en hisnande resa i tiden. Bakgrunden är att Vikingen Gutorms skatt är försvunnen och den har på ett mystiskt vis dykt upp och försvunnit igen på olika platser genom tiderna. Ingen har hittills lyckats lösa mysteriet med skatten, så nu behövs din hjälp. Skattjaktspaketet guidar dig till historiskt viktiga platser runtom på Gotland. På varje plats ska frågor besvaras och mysterier lösas, allt för att komma närmare svaret på den grundläggande frågan: Vad har hänt med skatten?
Vikingabyn
En annan vikingasatsning som funnits några är vikingabyn vid Tofta. Vikingabyn www.vikingabyn.se ligger några mil söder om Visby mot Tofta. I Vikingabyn kan man kasta yxa, besök smedjan, baka bröd, tillverka smycken eller göra träsvärd. När vi kom dit var det en liten marknad och bland annat svärd, smycken och örter såldes. Kanske hade vi haft högre förväntningar eftersom det skulle vara marknad men trots att det var lördag och soligt var det inte så många besökare. Något som var bra eftersom barn med mycket spring i benen fick utrymme men samtidigt gav det en lite avslagen känsla. När barnen efter några timmar kastat yxa, provat vikingalekar och köpt ett ”riktigt” vikingasvärd var de mätta på Vikingabyn.
Gotlands museum
Fornsalen på Gotland www.gotlandsmuseum.se är i ärlighetens namn den plats man först bör börja sitt Gotlands besök på för att få en inblick i ön omfattande historia. Gotlands museum sägs vara ett av landets största och här finns Gotlands kulturhistoriska museum och Konstmuseet, Kapitelhusgården, ruinerna och fängelsetornet Kajsarn samlat i ett helt kvarter i centrala Visby. Vill du se de berömda och unika bildstenarna, guld och silverskatter från vikingatid och en samling medeltida kyrkokonst är detta rätt plats. I utställningen Gotlands natur betonas öns märkliga natur med den fossillika berggrunden. Själva fastnade vi och säkert de flesta med oss vid bildstenarna och vikingaskatterna i Fornsalen. Det är inte var dag som man får se en silverskatt på 40 kilo. Gotland har med rätta kallats världens största skattkammare och bara från vikingatid har över 700 skatter hittats. Sett till ytan är det fler skatter än från någon annan plats i världen!
Fenomenalen för barn
För barnen lockade Fenomenalen mest. Fenomenalen är ett upptäckarcenter där alla kan prova tekniska och vetenskapliga uppfinningar. Här både får och bör man ta i det som verkar intressant och spännande. Fokus ligger på en del tekniska uppfinningar men även människan står i centrum. I entrén möter du exempel på tidig teknik i form av bågbron och valvet med tusenåriga anor. En våning upp kan du ”gå in i” människokroppen. Personligen hade vi gärna sett att Fenomenalen haft större lokaler och utbud eftersom det stundtals blir trångt när alla besökare ska få plats på den begränsade ytan. Men anslutningen till resten av Länsmuseet har utan tvekan sin stora fördel eftersom föräldrar i lugn och ro kan dröja kvar i Fornsalen medan de äldre barnen upptäcker Fenomenalen på egen hand. I Krumelurum släpps barnens skapariver fritt. www.fenomenalen.se
Gotlands veteranbilmuseum
För den teknikintresserade innehåller Gotlands veteranbilmuseum www.bilmuseum.se många godbitar. Förutom en handfull Veteranbilar från 1909-1970, bland annat en Rolls Royce samt amerikanare, elbil och amfibiebil, finns en stor samling motorcyklar (från landets äldsta till 1960-tal) och en samling cyklar – bland annat den äldsta fabriksgjorda och cykelns utveckling fram till idag. Dessutom hittar du traktorer, lokomobil, bensinstation, antika spel och kuriosa. Barn och oinvigda kanske har svårt att uppskatta den rika samlingen och lockas istället av den lilla go-cart banan och vattenkanalen med radiostyrda båtar – för att inte tala om ”spelhallen” vid entrén som består av apparater från början av 1900-talet och framåt. I anslutning till veteranbilsmuseet kan man prova på att cykla på höghjuling, uppleva en antik lanthandel och bensinstation, dricka kaffe med hembakat bröd i Stallcaféet, där lilla Gubben stod under filminspelningarna av Pippi. Bredvid Gotlands veteranbilsmuseum finns Smedstugan, som är Gotlands äldsta bevarade primitiva bostadshus med tillhörande 1770-tals smedja och ibland är igång. Gotlands veteranbilmuseum ligger nära Kneippbyn.
Kneippbyn – sommarland
Högst upp på de flesta barnfamiljers önskelista står säkert ett besök på Kneippbyns Sommar- och Vattenland www.kneippbyn.se utanför Visby. Kneippbyn blev först känt för att här finns huset som användes vid inspelningarna av Pippi Långstrump. Idag har anläggningen vuxit rejält och omfattar både sommar- och vattenland. Från Visby kan du åka med de roligt lackerade bussarna som tar dig till Kneippbyn. När entrén är betald är det mesta fritt att prova på. Här kan barnen bland annat åka en mindre berg-o-dal-bana, köra go-cart (ja, pappor får också prova på), ro eller trampa trampbåt i en liten damm, åka karusell, hoppa i hoppslott, åka Flume-ride modell kortare, åka Lilla Fritt Fall samt givetvis gå runt i Pippis hus och träffa Pippi själv som roar de yngsta med sång och lekar. Vi valde att först upptäcka alla saker som finns att göra på sommarlandet och efter att gått runt i sommarlandet i stekande sol sedan kasta oss utför vattenlandets alla rutschbanor. Nytt för i år är att Kneippbyn kör med schlageryra och wild wild westshow med dans, musik och tacobuffé på kvällarna. Jättekul för barn som gillar musik och fart.
Kneippbyn – vattenland
I Vattenlandet i Kneippbyn finns inte mindre än 15 vattenrutschbanor och åtta uppvärmda pooler. De minsta plaskar i babypoolen medan de tuffare åker fritt fall i Bullet eller Surfing Hill. Har man besökt Sommarlandet innan ingår entrén till Vattenlandet. Intill Vattenlandet ligger en rolig minigolfbana som har 19 banor med sjörövartema. På Kneippbyn med Sommar- och Vattenland samt äventyrsgolf tillbringar en barnfamilj lätt en hel dag.
Lummelundagrottan
Om det är hett på sommarlandet i Kneippbyn är det betydligt svalare i Lummelundagrottan som bara håller åtta grader året runt. Lummelundagrottan www.lummelundagrottan.se finns 1,5 mil norr om Visby och sägs vara Gotlands mest besökta sevärdhet och en av norra Europas största grottor. Buss avgår från Visby varje dag klockan 14.00 under högsäsong. I Lummelunda kan du besöka grottan, som är öppen varje dag under säsongen, delta i ett förbokat grottäventyr och besöka Silrurum, Gotlands Geologiska Museum. Man kan också promenera i den vackra parken eller på stranden. Själva grottan visas av en sakkunnig guide som leder gruppen ner i underjorden. Guiden berättar om hur berggrunden, grottan och droppstenarna bildats och hur grottan upptäcktes. Du får se intressanta fossiler och vackra droppstensformationer och uppleva spännande grottsalar. Varma kläder och gärna tåliga skor är ett måste. Visningen varar ungefär en halvtimme och det är spännande både för barn och vuxen att gå runt i de långa gångarna. Besöket blev en klar favorit hos våra barn.
Mix Ranch med fotbollsgolf
När man är i närheten av Lummelundagrottan eller kör norr ut och barnen har mycket spring i benen är det dags att leta sig fram till Mix Ranch www.mixranch.se som ligger längs väg 149. Följ skyltarna ”Fotbollsgolf” vid affären i Stenkyrka, sväng höger och vid kyrkan svänga vänster mot Ekeby. På Mix Ranch har den driftige ägaren Micke byggt upp ett lekland med diverse roliga attraktioner för barn. Kronan på verket är ”Fotbollsgolfen” som är en kombination av ”vanlig” golf och minigolf men stället för klubba och golfboll använder du fot och fotboll. Undrar du vad Telias telefonkurer tog vägen eller vad man kan använda gamla bildäck till hittar du svaren på Mix fotbollsgolf – de används som hinder på banorna! Banorna har olika längder och svårigheter som ska övervinnas innan bollen slås i hålen. För att klara av alla 18 hål måste du ta dig runt den cirka två kilometer långa banan. När vi testade tog det nästan två timmar och det var bara att erkänna att alla i familjen hade lika roligt. På Mix Ranch finns förutom fotbollsgolf en mindre badbassäng uppdelad i två delar (en del för småbarn och en del för större), en mindre bana fotbollsgolf, gungor, trampbilsbana, hoppmatta, sandlåda, klättervägg och restaurang. I anslutning till området finns tio nybyggda stugor för uthyrning.
Bungemuseet
Ska ni köra vidare norrut mot Fårösund kan ett bra stopp vara Bungemuseet www.bungemuseet.se. Museet ligger i Bunge strax innan Fårösund och sägs vara en av Sveriges största friluftsmuseer med samlingar av miljöer och byggnader från 16-17-och 1800-talet och även förhistoriska gravar och fyra bildstenar. Här finns grönområden och en lekplats samt restaurang i anslutning till rastplatsen. Rastplatsen är för övrigt är utrustad med utedass i tidstypisk anda…
Gotlandståget i Dalhem
En rofylld avstickare i samband med besöket på Gotlands djurpark är Gotlandståget i Dalhem www.gotlandstaget.se. Vid stationen Hesselby i Dalhem på mellersta Gotland finns föreningen Gotlands Hesselby Jernväg (GHJ) som sköter den enda kompletta järnvägsmiljön från gotlandsbanorna som finns bevarad. Här kan familjen sommartid åka gammaldags tåg mellan stationen Hesselby i Dalhem till Ekens hållplats. Sträckan är så kort (bara någon kilometer) att turen först går till slutstation och tåget sedan backar tillbaka och kör en gång till för att alla ska hinna njuta av turen innan tåget gör uppehåll vid Ekens hållplats. Vid Ekens hållplats berättar konduktören om Gotlands järnväg och roliga anekdoter kring tågtrafiken. Tillbaka vid Hesselby station rekommenderas att besöka Jernvägsmuséet och fika på Jernvägscaféet. Föreningen Gotlandståget har gjort ett imponerade arbete för att bevara och rusta upp alla fina lok, vagnar och andra föremål med anknytning till Gotlands järnvägar. Under 2007 byggdes Gotlandståget i Dalhem ut till Munkebos och icke-trafikdagar kan man istället hyra dressin och ta sig fram med mans- och kvinnokraft.
Medeltidsveckan
Medeltidsveckan på Gotland äger rum varje år vecka 32. Eftersom vi gjorde vårt besök i början av sommaren hade Medeltidsveckan inte startat men vad vi förstått är det en av sommarens absoluta höjdpunkter och väl värt ett besök. På www.medeltidsveckan.se finns all information. Under Medeltidsveckan kan besökarna uppleva tornerspel, bågskyttetävling och kämpar som strider på liv och död, viga akrobater och lustiga gycklare.
Våra favoriter
Efter en vecka på Gotland var vi imponerade av det breda utbud Gotland har att erbjuda barnfamiljer. Några smultronställen som vi dessutom hittade som inte är så omtalade men är värda att nämna är:
De vilda Gotlandsrussen
På Lojsta hed går ett 50-tal vilda Gotlandsruss. Har du någon gång varit på safari förstår du känslan när du här kan smyga omkring i svensk skog för att försöka få en skymt av de vilda hästarna. Det kanske kan låta lite konstigt men denna känsla av ”äventyr” i svensk natur en sen sommarkväll gav en större ”kick” än vad den värsta rutschbana på Vattenlandet kunde ge. I synnerhet tyckte vår 11-åriga hästintresserade dotter så. Till Lojsta hed hittar du lättast genom att köra kustvägen, väg 140, mot Klintehamn och därefter fortsätta väg 141 mot Hemse. Cirka sex kilometer från Klintehamn går en väg till vänster där det står Russpark, sedan är det bara följa skyltarna. Själva Russpark är ingen anläggning eller kostar inträde utan är ett stort inhägnat naturområde. Du smyger runt i naturen själv och försöker spåra de vilda hästarna. Om vi såg några russ vid vårt besök? Tyvärr inte, men vi kom dom så nära som vi kunde utan att se dem eftersom de gömde sig i den täta snårskogen.
Raukarna vid Ljugarn
Inget Gotlandsbesök är komplett utan en närmare kontakt med raukarna. Vårt favoritställe blev nära Ljugarn på östsidan. Att sitta vid raukarna och grilla på en av de uppbyggda grillplatserna och se de vita raukarna mot blå himmel och hav medan skymningen faller är balsam för både kropp och själ. Allt medan barnen kan gå på upptäcktsfärd bland raukarna och hitta stenar med fossiler.
Lilla Dockskåpet
Hittade vi till mer av en slump. Utmed vägen vid Garda såg vi en vägskylt som det stod ”Lilla Dockskåpet 2 km” på. Saken måste undersökas närmare och skylten visade till Sissi Johansson i Ethelhem som byggt upp en liten butik som innehåller det mesta i miniatyrer och i synnerhet saker till dockskåp. Här kan du hitta det mesta till dockskåpet men också glas, porslin och prydnadsföremål i naturlig storlek. Ett besök i Lilla Dockskåpet är ett måste för alla personer som lockas av miniatyrernas värld.
Långgrund badstrand vid Lau
På östkusten vid Lau, strax söder om Ljugarn, finns en fin badstrand för barnfamiljer med småbarn. Badplatsen är inte skyltad och därför inte ”upptäckt” av alla turister. Själva badplatsen sägs vara så långgrund att man kunde gå ”kilometervis” utan att vattnet räcker längre upp än till knäna. När vi besökte Gotland var det algblomning och vi fick aldrig tillfälle att prova. Den som vill få tips om bad kan titta in på www.gotland.info/bad
Visby
Även om man inte är intresserad av att trängas med andra turister i smala gränder är Visby ringmur och stadskärnan av gamla Visby värt ett besök. Här kan man se gamla ruiner av kyrkor, gå stadsvandring eller varför inte besöka Domkyrkan som både förmedlar tradition och svalka. Uteserveringar finns det gott men priserna är som regel höga. I Visby frodas nöjes- och nattlivet på sommaren och förmodligen finns det fler stockholmare än gutar under semestertider. Gotlands Turistbyrå hittar du nere i hamnen, nästan vid färjorna, och de hjälper gärna till och delar med sig av kunskap och tips. Lekplatser finns det både innanför och utanför ringmuren i Visby – gratis, roligt och avkopplande.
Länktips:
Gotlands officiella turistinformation
Här kan du beställa bland annat turistbroschyrer.
www.gotland.info
gotland.net
Gotland på internet.
www.gotland.net/
guteinfo.com
Länkar och fakta utifrån en Gotlandskarta.
www.guteinfo.com/
Länsstyrelsen Gotland
Länstyrelsen hemsida med fakta om Gotland.
www.lansstyrelsen.se/gotland
Gotlands kommun
Praktisk fakta framför allt för boende på Gotland.
www.gotland.se
Destination Gotland AB – färjetrafiken
Tidtabeller med för gotlandsfärjorna.
www.destinationgotland.se/
Gotlandspress
Nyheter och fakta om Gotland
www.gotlandspress.se/
Gotlandsguiden
Magasin med tips och artiklar om Gotland, har tyvärr inga texter på internet.
www.gotlandsguiden.se
Behöver du tips på boende?
Då rekommenderas några av följande länkar, tänk också på att du kan söka efter privata uthyrare genom Internets många sökmotorer:
Destionation Gotland
http://www.destinationgotland.se/
Allt om Gotland (boende)
www.gotland.net/turistinfo/boende/
Svenska Turistföreningen
www.svenskaturistforeningen.se
Camping i Sverige
www.camping.se