Framtidsmuseet i Borlänge

Framtidsmuseet i Borlänge i Dalarna är ett centrum för populärvetenskap med betoning på naturvetenskap, teknik och forskning för barn. Här kan barnen ohämmat undersöka en mängd tekniska föremål.

Idag finns det flera upptäckarcenter i Sverige och en hel del är ganska lika. Vad som slår oss med klassikern Borlänges Framtidsmuseum, är att museet har satsat mer än många på både flera koncept och att ha byggt upp väldigt fina miljöer kring själva utställningarna. Efter att passerat en skärmutställning kommer vi in i Framtidsmuseet. Trots namnet ligger fokus på naturvetenskap och teknik men man arbetar också tvärvetenskapligt där olika vetenskaper sammanstrålar.


Upptäckter och nostalgi

Genom en lagom halvmörk och spännande kort gång kommer vi till första rummet. Här kunde barnen glatt och ohämmat börja undersöka de många prylarna (tänk vad skönt med museer där barnen får undersöka med alla sinnen). Allt medan vi föräldrar några steg längre bort kunde få en nostalgitripp och förflytta oss tillbaka till 60- och 70-talens tonårsrum som inretts med dåtidens klassiska attribut. Här kan vi se hur det sett ut i hemmen under olika tidsåldrar.


Rolig röstförvrängare lockade mest

Efter att så där hejdlöst som barn gör rusat runt fram och tillbaka i museet och upptäckt, fastnade båda barnen vid den roliga maskinen som fick rösten att spelas upp baklänges. Museets uppgift att göra kunskap begriplig och levande för alla och stimulera till att få besökaren att ställa frågor, snarare än att servera färdiga svar har lyckats bra. För skolklasser kan Framtidsmuseet arrangera olika tema, program, guidningar, seminarier och föreläsningar.

Framtidsmuseet i Borlänge

Dalarnas första Lego Educational Center

Avdelningarna på Framtidsmuseet har olika fokus och genom uppfinningsrikedom har man skapat en variation mellan rummen. Som besökare ges också många upplevelser via olika utställningar, planetarieprogram, experimentverkstad och IT-verksamhet.

Förutom myshörnan med byggklossar i jättelego fastnade vi extra för Lego Educational Center. Här kan grupper boka halvklasslektioner under 1,5 – 3 timmar och jobba med allt från mekaniska principer, begreppet energi, intelligenta hus, animerad film till att programmera och bygga robotar i Lego.

Sveriges näst största planetarium

Medan familjen i ett av rummen kan prova på att vara flygkapten via datorsimulering kan man i planetariet uppleva spännande och tidlösa berättelser om stjärnor, lysande kometer och främmande vintergator. Planetariet har 47 platser och är Sveriges näst största. Samtliga program som visas i planetariet är producerade av Framtidsmuseet. För den skolklass som inte kan ta sig dit kan museets personal besöka skolorna i närområdet med ett bärbart planetarium.

Något för alla åldrar

Det verkar som om Framtidsmuseet har lyckats mycket bra att täcka in alla åldras lärande, från byggklossar i jättelego för de yngre, via teknikrum och IT-verkstad som har datorer uppkopplade mot Internet för de äldre barnen till nostalgirummen för oss föräldrar. Så har ni vägarna förbi Borlänge ska ni passa på att titta inom.

För mer information www.framtidsmuseet.se