Finland är välkänt bland barnfamiljer för Mumin, men landet har fantastiskt mycket mer att erbjudna nöjessugna familjer. Barnens Turistguide tog pulsen på Finland under åtta dagar och lika många städer.
Under åtta dagar bilade vi runt i södra och mellersta Finland för att ta del av allt som finns att upptäcka. Vi hälsade på Mumin, testade Europas finaste gokartbana, besökte nöjesparker, badade och hittade spionmuseum, bland mycket annat. Vi startade resan ifrån Värtahamnen i Stockholm. Vanligtvis går Silja Europa från Kapellskär men under sommaren avgår hon från Värtahamnen. Lite knepigt att hitta till förtöjningsplatsen men väl ombord med bil och packning kunde vi gå på upptäcktsfärd i fartyget.
Till Åbo med Silja Europa
Till Åbo reser man med Silja Europa på morgonavgången eller med Silja Festival på kvällsavgången. Båtturen går genom vad som sägs vara världens vackraste skärgård. Man kan välja mellan enkelresa, kryssning med samma fartyg eller att stanna i Åbo över dagen och ta andra fartyget hem på kvällen. Glöm inte att 20 minuter från Åbo bor Finlands mest kända figur, Mumin! På sommaren brukar Mumin ta med familj och vänner ombord och underhåller barnen. Att fördriva tiden på överfarten är lätt. Efter att åkt upp och ner i glashissen var det dags att besöka alla butiker. Fartyget är som en enda stort shoppingcenter med restauranger, leksaksaffärer och souveniraffärer. På Silja Europa har barnen en egen värld med lekavdelningar. Under skollov och semesterperioder ordnas också en mängd specialprogram och sportevenemang i samarbete med organisationen Ung i Finland. Barnteater, showföreställningar, ansiktsmålning och skattjakter är några av dem.
Liten ordlista Hej = Hei eller Terve |
Första etappen – Åbo
Första etappen var den korta sträckan till Hotell Hamburger Börs i Åbo. Med hjälp av Finska turistbyrån hade vi lagt upp förslag till rutt och övernattningar. Sommartid är det klokt att förboka rum eftersom det annars är risk att det är fullbokat. Flera av hotellkedjorna har insett vilken stor marknad barnfamiljer är och tagit upp kampen med vandrarhem. Förutom prisvärda alternativ finns ofta lekrum, barnmenyer, barnfrukostar och presenter till barnen när man checkar in. Av samma anledning har flera hotellkedjor skaffat speciella barnmaskotar. Sokos hotell har en Ekorre som heter Onni. Förutom att vi kunde konstatera att många städer använder sig av sina finska ortsnamn istället för svenska – Åbo heter till exempel Turku på vägskyltarna, förstod vi att svenskan inte är så gångbar överallt i Finland. Vi trodde att de flesta är tvåspråkiga men lärde oss att på en del platser (ofta längst västkusten) fungerar svenskan men på många andra orter är det till att använda engelskan. Språket skapade problem när vi höll på att få bensinstopp och försökte hitta till en bensinstation på landsbygden och personerna vi frågade varken kunde svenska eller engelska. Ett av de roligare orden vi lärde oss var att glass heter ”jätteöl” (nåja, ungefärligt uttal i alla fall).
Muminvärlden
Första dagen i Finland besökte vi alla familjers främsta resmål – Muminvärlden i Nådendal (Naantali) www.muumimaailma.fi. Nådendal ligger 15 kilometer ifrån Åbo. På sin meritlista kan Muminvärlden räkna upp utnämningar som bästa inhemska resemål 2005 och att Independent on Sunday placerat Muminvärlden på fjärde plats i den internationella rankingen för temaparker och nöjesfält. Har du inte bil kan du åka buss eller båt från Åbo till Nådendal. Bussarna avgår ifrån Åbo till Nådendal med 15 minuters mellanrum från Åbo salutorg och från busshållplatsen på Aninkaistentie. Att resa med ångbåten Ukkopekka är det charmigaste sättet att ta sig från Åbo till Nådendal. Ukkopekka åker längs den gamla stadsdelens stränder och resan tar ungefär två timmar. För mera information se www.ukkopekka.fi. Muminvärlden är för Finland vad Astrid Lindgrens Värld är för svenskar och ligger på den vackra ön Kailo, mittemot Nådendals gamla stad. Förutom Mumintrollen stöter du på allt ifrån Hatifnattar till Hemulen. I parken som ligger härligt naturligt till vid skog och hav bjuds det på teater och uppträden. Målet i parken är givetvis att gå in i det klarblå runda och höga Muminhuset. Här är det hett som i en bastu soliga dagar. Mittemot Muminhuset ligger brandstationen. På brandstationen kan du träffa brandmästaren och prova hur utrustningen fungerar. På skogsstigarna som slingrar sig runt Mumintrollens hemdal möter du Snusmumriken i sitt läger, träffar Häxan i sin stuga eller titta in på Muminpappans båt. Stigarna är framkomliga med barnvagn. Blir det allt för varmt finns en sandstrand på ön. Ett snabbt hopp i havet, så orkar familjen fortsätta upptäcka Muminvärlden. I närheten av badstranden finns också en bastu och grill. Bästa åldern för ett besök på Muminvärlden är mellan 3-9 år. Är man äldre är det inte tillräckligt ”coolt” utan för barnsligt. Har man barn i olika åldrar kan det vara smart att dela upp familjen och låta de äldre barnen åka med en förälder till äventyrsön Väski som avgår ifrån hamnen precis bredvid den lilla bron till Muminvärlden och passar för äldre barn.
Äventyrsön Väski
Vi besökte äventyrsön Väski i Nådendal under eftermiddagen när familjen var mätt på Mumin. Väski är en äventyrsö vid Nådendal, alldeles i närheten av Muminvärlden. Äventyret startar med en kortare båtresa. På ön finns mängder av mer handfasta aktiviteter för den äventyrlige. Under sommarmånaderna har ön cirka 50 000 besökare. Vi promenerade längst stigen runt ön och provade på aktiviteterna. Första stationen är en linbana där barnen kan kasta sig utför. Längre bort hittade vi en liten badstrand. Ett tips är att ta med myggolja eftersom den täta skogen även bjuder på mer ettriga äventyr. Det mest spännande äventyret för barnen är att bli bergsklättrare för en stund och under sakkunnig hjälp ta sig upp ett 20-tal metrar för ett berg. Väski är helt okej för en halvdag och är framför allt en rolig och oöm plats att busa av sig på, men förvänta dig inga pirater eller sjörövare, som man kanske kan förledas att tro av hemsidan, åtminstone såg inte vi till några sådana.
På upptäcktsfärd i Åbo
Dag två innebar en halvdags bilfärd mot norr till Vasa men innan passade vi på att upptäcka Åbo. Åbo är Finlands äldsta stad och även om åldern är osäker så har födelseåret skrivits till 1229. Fram till 1812 var Åbo Finlands huvudstad. Idag är Åbo Finlands femte största stad med 175.000 invånare. Äventyrsparken mitt i Åbo blev snabbt vår favorit. Här arrangeras aktiviteter för både barn och vuxna varje dag. Det är fritt inträde till Äventyrsparken men vissa aktiviteter kostar en slant. Invid Äventyrsparken finns Drömmarnas lekplats som barnen själva kommit med idéer till. Här finns stora ytor för spring och lek, fågelpark, utomhusbassäng med rutschbana och klättervänliga statyer. Andra sevärdheter i Åbo är Apoteksmuseet, Finlands Scoutmuseum och Sibeliusmuseet. Modern konst finns på Art Nova som ligger vägg i vägg med det historiska museet. Art Nova är uppbyggt runt utgrävningar av medeltida Åbo. Sjöfarts- och havsintresserade bör inte missa ett besök på Marincentret Forum Marinum. Ett annat populärt turistmål är Åbo slott som grundades år 1280. Slottet kan vara värt ett besök för en barnfamilj med lite äldre barn. Barnen kan gå på egna äventyr och bli dubbade till riddare av slottets kung eller drottning, enligt turistbroschyren, men vid vårt besök fanns inte denna aktivitet. Mysig atmosfär finns runt Klosterbackens hantverksmuseum med sina idylliska trähus, här finns ett trettiotal hantverkare som presenterar yrken och livsstil från den förindustriella tiden.
Bilkörning i Finland
På eftermiddagen körde vi de 33 milen norr ut till Vasa. Att köra bil i Finland som i Sverige. Men en viktig sak att tänka på är att bensinbolagen inte alltid är samma som i Sverige. De största kedjorna heter Neste, Shell, Esso, Teboil. Något som ställde till det för oss eftersom vi trott att det skulle gå att använda svenska bensinkort och vi hade de flesta sorters tankkort utom just Esso och Shell. Istället grävde de många tankningarna oväntat håll i semesterkassan – ända tills vi upptäckte att några svenska tankkort gick att använda trots allt. Bra på flera av de finska bensinstationerna utmed större vägarna är att de har fullservice, förutom att tanka bilen, går det bra att ”tanka” familjen med mat till hyggliga priser. Bensinpriset är ungefär detsamma som i Sverige och stationerna är i regel öppna 7.00 till 21.00 med reservation för helger. En del av stationerna har nattöppet. Sedelautomater finns vid de flesta huvudvägars stationer men tänk på att det kan vara ganska långt mellan bensinstationerna på landsbygden och det är klokt att tanka fullt innan ni lämnar någon större stad.
Tropiclandia vid Vasa
Incheckade på Rantasipi Hotel Tropiclandia strax utanför Vasa bodde vi bredvid det stora badlandet Tropiclandia www.tropiclandia.fi och nöjesparken Wasalandia www.wasalandia.fi. Rantasipi Hotel Tropiclandia ligger vackert bredvid havet så den som vill prova på annat än bassängbad kan doppa sig i saltvattnet. En fin campingplats är Top Camping Vasa bredvid nöjesparken Wasalandia (mer info om campingen finns på Wasalandias hemsida). Campingen är en havsomsluten, parkliknande campingplats bredvid havet på Vasklot bara två kilometer från Vasa centrum. Med tanke på den värmebölja som invaderat Finland startade vi morgonen med ett dopp på Tropiclandia. Här är det fritt fram att bada i det tropiska badhuset inomhus eller rutscha ner för någon av de många rutchbanorna utomhus. Tropiclandias vattenpark öppnade sommaren 2005 och här finns förutom häftiga vattenrutschbanor, en stor barnpool, terass och plats att sola.
Wasalandia – Österbottens mesta nöjespark
Avsvalkade gick vi på eftermiddagen över gatan till Wasalandia nöjespark www.wasalandia.fi. Nöjesparken Wasalandia är ett av Österbottens populäraste underhållningsställe och senaste året har anläggningen förnyats rejält. Här finns en mängd aktiviteter och anordningar för barn i olika åldrar. Parken är uppbyggt efter teman som Sjörövarland, Vilda västern och Tivolivärlden. Populärast är spelhallen som har nya Xbox-spel. I 3D-Biografen kan du dyka in i en tredimensionell äventyrsvärld (2 euro per person). Spökslottet med nya hiskliga effekter är rysligare än någonsin. Bra att tänka på är att inom Wasalandias område finns ingen bankautomat. En bra service däremot är att mobiltelefoner, video- och digitalkameror kan laddas i informationen på Vilda Västernlandet (förutsatt du har med dig laddare). För familjer med småbarn är det värt att känna till att det finns ett barnavårdsrum i omedelbar närhet av entrén. I rummet kan man värma mat i mikrovågsugn, amma och byta blöjor. I Wasalandias restauranger finns barnmat att köpa och kan värmas. Barnblöjor finns på WC och är gratis. Medhavd mat kan familjen äta på Vilda Västern landets picnic-område. Här finns också en grillplats. Mat kan också köpas i Saloon caféet bredvid.
Vasa och Botnia
Den som vill upptäcka vad mer det finns att göra i Vasa kan besöka kommunens hemsida på www.vaasa.fi. Vasa är Österbottens ansikte mot väst och är områdets största stad med över 57.000 invånare. Hela 25 procent av befolkningen har svenska som modersmål i regionen. En semester i Österbotten är en semester för hela familjen. Med det i åtanke har regionens turistbyråer plockat ihop paketresor på olika teman, som stadssemester och landsbygdssemester, badsemester och kultursemester.
Power Park Europas största kartinghall
Efter en dag i Vasa körde de åtta milen österut till Härmä. I Härmä har Power Park www.powerpark.fi byggts upp och sägs ha bland annat Europas största kartinghall. Dessutom har anläggningen kompletterats med nöjesparken Power Land. Till skillnad från Wasalandias ”snällare” åkattraktioner är Power Land något för den som törstar efter adrenalinkickar. På det begränsade området avlöser flera hårresande åkattraktioner varandra. Power Park i Finland är ett måste för familjer med bensin och adrenalin i blodet. Testa Joyride bergodalbanan eller tekoppskarusellen. För de äldre rekommenderar vi Booster eller Mega Drop med nästan 40 meters fritt fall. Från Pariserhjulet kan du njuta av utsikten över de öppna vidderna. Precis som många andra nöjesparker har även Power Land måttbegränsningar ofta är det minst 120 centimeter som gäller eller 100 cm tillsammans med en vuxen. På Power Parks hemsida kan du se exakt vad som gäller för de olika attraktionerna. Power Park och Land, är precis som många andra av Finlands familjeanläggningar byggda de senaste åren och härligt fräscha. På Power Park är det mesta inspirerat av Finlands internationella motorframgångar. Hotellet heter San Marino och andra delar av anläggningen är namngivna efter de legendariska Formel 1-orterna vad sägs till exempel om San Marino, Monza och Silverstone. Huslängan som vi bodde i var ett tvåvåningshus och vackert stockbyggt. Husen var byggda runt en swimingpool och perfekt för barnen som snabbt tog poolen i besittning innan det var dags att kränga på overaller och hjälmar för att testa gokartbanorna.
Mika Salo Circuit
Som svensk är det kanske svårt att förstå hur stor motorsporten är i Finland men har man en egen formelstjärna, som Finland har i Mika Salo, kan man ana stoltheten. Mika Salo har lånat ut namn och erfarenheter till Power Park. Mika Salo Circuit är en av världens finaste kartingbanor och måste upplevas oavsett om du är nybörjare, amatör eller professionell racerförare. Mika Salo har själv varit med och planerat banan och den har av internationella stjärnor jämförts med berömda Formel 1-banor. Takförsedda läktare med 2000 sittplatser gör att även åskådare kan uppleva den äkta atmosfären på en racingbana. Personalen hjälper till och övervakar säkerheten så att du kan köra och tävla tryggt – antingen med hyrkart eller med egen kart. Med tvåsitsiga kartingbilar kan även familjens minsta uppleva fartens tjusning. I och med att man sitter lågt i en kart, rumpan bara några centimetrar över asfalten, upplever man att det går mycket fortare än det i själva verket gör. För 15 euro får du köra i tio minuter och vi kan intyga att det är värt varenda sekund. För 25 euro kan du lösa biljett för 2 x 10 minuter.
Power Palace
På Power Park finns förutom utomhusbanan också Europas största kartinghall, Power Palace. Power Palace erbjuder samma möjligheter som Mika Salo Circuit fast i mindre skala. Vi testade båda banorna och tycker att Mika Salo Circuit var vassare eftersom det gav mer upplevelse av riktig tävlingsbana men Power Palace passar bättre till de mindre barnen. På Power Palace, som är på imponerande en hektar, finns förutom kartingbana cafe/restaurang med omkring 100 platser.
Tammerfors ett okänt paradis
Följande dag körde vi de 23 milen från Härmä till Tammerfors (Tampere) www.tampere.fi för att besöka populära Särkänniemi nöjespark www.sarkanniemi.fi och Mumindalen www.tampere.fi/muumi. Tammerfors ligger naturskönt på ett näs mellan sjöarna Näsijärvi och Pyhäjärvi. Laukontori vid Pyhäjärvis strand är hjärtat i sommar-Tammerfors med hamn och salutorg. Om vi hade bott bra redan tidigare överträffades det av boendet på Holiday Club Tempere. Vår lägenhet låg högt upp i ett av husen och var komplett med kök, balkong med utsikt över den stora sjön Näsijärvi OCH egen bastu. Fenomenet bastu är som bekant synonymt med Finland och det var roligt att på en del hotell konstatera att det är självklart med egen bastu till hotellrummen. Att efter ett bastubad sitta på balkongen med en kall dricka och njuta av solnedgången när solen sjunker i sjön Näsijärvi är en underbar upplevelse.
Särkänniemi nöjespark
Många hotell i Tammerfors och i närheten erbjuder speciella Särkänniemi-paket. Särkänniemi nöjespark www.sarkanniemi.fi har drygt 700 000 besökare varje år och ser ut som många andra nöjesparker med massor av hårresande åkattraktioner. Besökarnas favoriter heter Half Pipe och gör den mest fanatiska snowboardare knäsvag. I nedförsbacken är farten hisnande 3 G-krafter och i över 70 km i timmen är det lätt hänt att man skriker på mamma. I Tornados dubbelkobraloop blir även den mest härdade yr i skallen. Men för den som föredrar lite lugnare färder finns det också en hel del att välja på. Roligt att se på Särkänniemi är att man även har kombinerat med andra attraktioner. Här finns akvarium, delfinarium, barnens zoo, planetarium och konstmuseum. En familj kan med andra ord lätt fördriva en dag på Särkänniemi nöjespark.
Mumindalen – originalet
Det är inte alltid lätt att hålla tungan rätt i mun när man talar om Mumin. Förutom själva Muminvärlden i Nådendal finns också Mumindalen www.tampere.fi/muumi som ligger i Tammerfors. Medan Muminvärlden i Nådendal är en nöjespark är Mumindalen i Tammerfors ett unikt museum. Det är här du hittar originalet till Mumin. Samlingen bygger på författaren och bildkonstnären Tove Janssons muminproduktion i form av muminböcker, sagoillustrationer och tredimensionella tablåer. Pärlan i samlingen är det blåa Muminhuset i fem våningar. Varje rum i huset är upplyst, från bastun på bottenplanet till gästrummet högst uppe. Muminhuset finns också i ett interaktivt datorprogram, Berättarhuset där besökaren kan vandra omkring i Muminhusets olika rum och tittar på alla utsökta detaljer. Muminsamlingen består av mer än tusen sagoillustrationer och skisser. Multimedieprogrammet, Den Ursprungliga Mumindalen visar alla ursprungliga muminverk. Mumindalen är en intrycksfylld och lagom stor utställning i en lugn miljö. Läget är idealiskt i centrum av Tammerfors i det arkitektoniskt intressanta huvudbiblioteket Metso (Tjädern).
Spionmuseum och barnens trafikplats
En dag som vi hade planerat för Tammerfors visade sig vara alldeles för lite. Väl på plats upptäckte vi nämligen att det fanns många spännande saker som vi helt enkelt inte hann med. Vad sägs till exempel om: Spionmuseet som skildrar spionagentens historia och nutid, spionens utrustning och metoder, utrustning för hemlig skrift, avlyssningsapparater, lögndetektor, spionkameror, agentvapen. Som också har Timo Tuomivaaras utställning av bojor, den största i sitt slag i Europa. Europas största ishockeymuseum som visar den finländska ishockeyns historia från 1920-talet till våra dagar. Lär dig mer om finska landslagets historia och finländare i NHL. Och testa målsimulatorn. Stenmuseet visar de främsta ädel- smyckes- och samlingsstenarna, finska bygg- och malmstenar, fossiler med mera. Barnens Trafikpark. En park avsedd för 6-10-åringar där barnen kan låna fordon och få trafikundervisning gratis. Hovi rusthåll en ridanläggning med fullblodsaraber och plats med konstutställning av hästmotiv, hästinspirerade souvenirer och ridning (förhandsbokning). Här kan du också köpa biodynamiskt odlade produkter. Näsinkallioparken. Storslagen vy över sjön Näsijärvi, minnesmärke över det förlista fartyget Kuru och med utmärkt lekpark.
Helsingfors en vänlig storstad
Våra semesterdagar började sina och för oss återstod inte mycket mer än att styra de 17 milen till Helsingfors för att uppleva det sista av Finland innan hemresan, två dagar i Finlands huvudstad Helsingfors. Även om Helsingfors www.helsingfors.fi kan liknas vid en metropol i fickformat kändes det konstigt att vara i storstad efter att kört omkring en vecka i glesbygd. Helsingfors grundades 1550 av Gustav Vasa och skulle då konkurrera med Tallinn som var en av Rysslands främsta kulturstäder. Idag har centrala Helsingfors cirka 560 000 invånare. Som alla storstäder erbjuder även Helsingfors mängder av attraktioner för barnfamiljer. Här finns till exempel Sea life akvarium, Borgbackens nöjespark, Högholmens djurpark, Heurika vetenskapscentrum och Sveaborg som är en fästningsö med rundturer för barn. Planerar familjen att besöka flera sevärdheter i Helsingfors kan du spara pengar med Helsinki Card, ett stadskort som ger gratis entré på de flesta museer i staden och fria resor på spårvagnar, bussar och tunnelbana (Metro). Dessutom får du specialförmåner på rundturer, i restauranger och affärer. Läs mer om kortet på www.helsinkiexpert.fi. Helsingfors är en promenadvänlig stad men vill du öka farten kan du låna cykel. Det finns 26 ställen där du kan låna en stadscykel mot en pant. Du lämnar sedan tillbaka cykeln på valfri utlåningsplats.
Sea life lär ut om havet
Sea life i Helsingfors www.sealife.fi är en sval plats att åka till med spårvagnen när det är som varmast. Akvarieanläggningen finns i anslutning till nöjesparken Borgbacken och är öppet året runt. På Sea life kan du uppleva allt från tropiska hav till Nordsjön och Östersjön. Du går längst en gång och passerar stora akvarier med allt från små räkor i till hajar och rockor. Tvärs igenom det största akvariet, ett oceanakvarium på hela 250 kubikmeter, kan man promenera i en genomskinlig tunnel. Till centrets specialiteter hör inriktningen på havsdjur som hotas av förorening och andra miljöskador förorsakade av människan. Roligast att se är när fiskarna matas, vilket sker dagligen en gång i timmen.
Borgbackens nöjesfält
Efter besöket på Sea life är det nära till hands att gå till Borgbackens nöjespark www.linnanmaki.fi/se. Borgbackens nöjesfält har ett trettiotal olika attraktioner och kan liknas vid Sveriges Gröna lund och Liseberg. Här hittar du spöktåg, karuseller och mängder av åkattraktioner. En bra sak med Borgenbackens nöjesfält är att du kan köpa olika sorters åkband beroende på hur lång du är (din längd avgör vilka åkattraktioner du får åka) och att åkbanden går att kombinera med inträde till Sea Life. Du kommer till Borgbacken från centrum av Helsingfors med spårvagn. Spårvagn 3T är för övrigt din genväg till Helsingfors sevärdheter. Den tar dig runt staden på en timme och du går av och på var du vill utmed sträckan. Kommer du med bil rekommenderas att parkera i parkeringshuset i Helsingfors Mässcentrum. Under semesterperioden trafikerar bussen Borgbacken och parkeringshuset i Mässcentrum. Observera att Leikkilinna, Finlands leksaksmuseum, som funnits på Borgbackens nöjesfält tidigare flyttat till WeeGee-huset i Hagalund, Esbo.
Sveaborgs museifästning
En kvart med båt från Salutorget ligger fästningsön Sveaborg www.suomenlinna.fi med fyra museer (bland annat leksaksmuseet) och konstnärskollektiv. På egen ö ligger Högholmens Zoo som du når med bil eller båt. Sveaborgs museifästning grundades 1748 på öarna utanför Helsingfors och är en av världens största sjöfästningar. Här bjuds på speciella barnturer på svenska och ”Jakten på den försvunna kronan” som är en guidad temavandring. Sveaborg är ett byggnadsminnesområde med unik miljö och välbevarade exempel på 1700- och 1800-talens fortifikation och militära arkitektur. Fästningen för den svenska skärgårdsflottan på öarna utanför Helsingfors började byggas i mitten av 1700-talet och var det dittills största byggprojekt i sitt slag i det svenska riket. Torrdockan på Sveaborg var en av världens största. Vid slutet av den svenska tiden kallades Sveaborg för Nordens Gibraltar. Sveaborg är idag en av Finlands populäraste sevärdheter och samtidigt en stadsdel i Helsingfors.
Heureka Vetenskapscentrum
Finlands vetenskapcentrum för familjer heter Heureka www.heureka.fi. Heureka är ett utställnings- och aktivitetscenter som presenterar vetenskapliga och teknologiska rön. Till Heureka kommer barn i alla åldrar eftersom det mest är till för att undersökas av händerna. Det är lätt att röra sig med barnvagn eftersom man inte behöver använda trappor eller hissar. Sittvagnar kan lånas i informationen. Det lönar sig att börja med den utställning man är mest intresserad av för att annars kan det blir svårt att hinna med allt. Familjen tillbringar lätt en halvdag här, om besöket inkluderar en superfilm på Verne-teatern behöver man mer tid.
Högholmens djurpark
Högholmens djurpark www.korkeasaari.fi grundades redan 1889 och hör till världens äldsta djurparker. På Högholmen stiftar du bekantskap med djur så väl från den arktiska tundran som tropiska regnskogen. I djurparken finns cirka tvåhundra djurarter och närmare tusen växtarter. Djurparkens viktigaste uppgift är att skydda utrotningshotade djurarter. För många av dessa arter är djurparkerna de sista tillflyktsorterna. Noshörningslogon leder dig till de djur som hör till de europeiska djurparkernas gemensamma skyddsprogram. I avdelningarna Amazonia och Africasia möter du en tropisk mångfald av papegojor, ormar, ödlor, småapor, spindlar, insekter, grodor och sköldpaddor. I Borealia presenteras den norra barrskogszonen. Vid bäckarnas stränder trivs bl.a. vadare och änder. De arktiska specialiteterna fjällräven, skogsrenen, fjällugglan och myskoxen trivs ute året om.
Tips och värt att tänka på
Har du inte varit i Finland tidigare finns det några saker att tänka på.
- Vi trodde att det skulle vara lättare att göra sig förstådd med svenskan, som i Danmark och Norge, men oftast fick vi ta till engelskan. Yngre talar engelska men medelålders och äldre kan inte alltid engelska.
- Tänk på att alla svenska tankkort inte fungerar, men en del kort går att använda även om bensinbolagen heter annorlunda. De största kedjorna är Neste, Shell, Esso, Teboil.
- Avstånden är ganska stora. Om du vill plocka russinen ur kakan och välja de bästa sevärdheterna behöver du gott om tid.
- Nordiska medborgare behöver inte pass. EU-medborgare och medborgare i Schengenländer kan resa till Finland med ett giltigt pass eller ett giltigt identitetskort.
- Finland förknippas ofta med design. Inte så konstigt kanske med tanke på alla begåvade formgivare. Det finns många frestande affärer för den som vill shoppa.
- Mumivärlden i Nådendal är en klassiker för barnfamiljer. Power Park är en fantastisk upplevelse om man är motorintresserad. Roligt var också alla udda attraktioner och museer som vi hittade i Tammerfors.
- Kanske vi vid en andra resa hade valt bort en del av de traditionella nöjesparkerna som även finns i Sverige och ägnat mer tid åt de mer annorlunda och udda museerna och upplevelserna samt även lagt in mer naturupplevelser.