Barnens Turistguides reporter Lotta Hellman tog med sig man och två barn på kryssning till Estland. Det blev en resa med många olika upplevelser.

Estland tillhörde en gång i tiden Sverige. Det var under medeltiden och en svenskspråkig befolkning bosatte sig vid kusten och på öarna. Men Ryssland tog över herraväldet och Estland har sedan dess haft en lång historia av ofrihet. Mina barns farfar var en av många svenskspråkiga som flydde från Estland till Sverige under Sovjetunionens ockupation på 40-talet. Så sent som 1991 blev Estland självständigt. Under dessa 16 år av frihet har mycket utvecklats i landet.

Färjetrafiken har moderniserats och återhämtat sig från den fruktansvärda Estoniakatastofen 1994. Idag känns det tryggt och bekvämt att färdas med Tallink från Stockholm till huvudstaden Tallinn. Tallinks fartyg kan mäta sig med övriga flaggskepp på Östersjön. Vi åkte hela familjen för att för första gången söka släktrötter och se vad Estland idag kan erbjuda barnfamiljer.

Ombord njöt barnen smörgåsbuffé, det är en prisvärd och praktisk hållplats för barnfamiljer. Här finns förrätter, huvudrätter, efterrätter – allt att komponera efter eget tycke och smak. Det är ett tillfälle att locka barnen till att pröva nya smakupplevelser. På båten fanns också det klassiska bollhavet och lekavdelningen. I kryssningsprogrammet arrangerades tävlingar och tipspromenader för hela familjen.

Hytterna var fina och välstädade. I de lite större på däck nio fanns TV och en välfylld kyl med dricka som ingick i priset. Extra plus får rederiet för att de presenterar en väldigt högkvalitativ dansshow på kvällen. Även om den inte riktade sig till barnen, så är man som förälder glad över att kunna njuta gott artisteri. Likaså Tallinks gourmetrestaurang höll väldigt hög nivå.

Med bil i Estland

Vi tog med bilen för att åka ut till den ö i Estland från vilken barnens farfar flydde. Men vi gjorde ett stort misstag, vi missade informationen om att man måste ha registreringsbevis i original med sig när man färdas med bil. Det gick att lösa men är ett problem man bör undvika. Kom också ihåg pass! Pass och tullkontrollen är något mer omständlig än när man åker exempelvis till Finland.

Däremot är det lätt att hitta och köra bil på Estland. Vägarna är bra. Till ytan är ön ungefär så stor som Skåne, Blekinge och Småland tillsammans. Cirka en och en halv miljon människor bor i Estland.

Vårt första resmål blev Hapsalu som ligger 10 mil öster om Tallinn. Det är en liten trevlig kuststad vid havet. Här finns den borg där ”Ronja Rövardotter” spelades in. Det är också konstnären Ilon Wiklands födelseort. Hon har illustrerat flera av Astrid Lindgrens böcker och i Hapsalu finns ett museum där man kan se hennes bilder. I staden finns också ett inomhus äventyrsbad för hela familjen.

Vormsö – ett oexploaterat Gotland

Men vi skulle åka vidare ut till ön Vormsö. En 45-minuters bilfärja (bör bokas innan) från fastlandet tog oss till den lilla ön med den vackra naturen. Det såg ut som ett oexploaterat Gotland. Här hittade vi farfars fars grav på kyrkogården, fylld med många svenska namn. Familjens yngste son blev riktigt ledsen över att esterna hade haft det så svårt under Sovjetunionens styre. De fick inte behålla sin mark eller bruka sina verktyg, ha djur eller fiska. På stränderna fanns vakttornen kvar från vilka ryssarna spanade så att ingen skulle kunna lämna eller komma in till ön. Alla ryska monument var nu övergivna. Många förstörde ryssarna själva när de förlorade makten.

På 40-talet bodde 3 000 människor på Vormsö, de flesta svenskspråkiga. Nästan alla flydde och idag bor bara 150 på ön. I byns enda affär är det som om tiden stått still, den påminner om en gammal lanthandel från förr och matserveringen på Vormsö andas 50-tal. Det är en utmärkt ö för fågelskådning och cykling. Man kan bo enkelt och billigt.

För oss var det naturligtvis en alldeles speciell upplevelse och en viktig historielektion för våra barn. Men oavsett rötter så kan jag rekommendera barnfamiljer att åka till Vormsö för en annorlunda cykelsemester. Den lilla ön kantas också av jättevackra stränder. Några med sand, andra med fina, gråvita stenar.

Vattenparadis

En bra resa för oss innehåller kontraster. På våra familjeresor brukar vi blanda budgetboende med lite lyx. Så från det enkla livet på Vormsö tog vi oss tillbaka till Tallinn och Tallinks egna nyinvigda Spa hotell (det ordnas speciella paketresor hit). Det blev en riktig fest för hela familjen. Få spahotell i Sverige kan mäta sig med detta utbud och som dessutom får användas av både vuxna och barn.

Här fanns olika varianter av bubbelpooler, vattenkaskader och en utebassäng, öppen året om. Man kan till och med ligga och titta på TV i vattnet, drickandes en bärsmoothie från baren mitt i poolen. Deras bastudel imponerade och omfattade finsk bastu, ångbastu i olika modeller samt ett hamam (turkisk badform). Tonåringen bastade sig igenom alla.

Hela hotellet är som en enda stor symbol över den utveckling som Estland nu genomgår. Allt är supermodernt, senaste nytt i arkitektur och inredning.Till och med maten (som tidigare inte varit en höjdare i Estland) var riktigt bra. En av Estlands prisbelönta stjärnkockar står vid grytorna.

Tallinn är också en intressant stad att upptäcka. Stora delar av den gamla staden är fint bevarade. Vi blev många upplevelser rikare av denna resa. Både i upplevelsen av ett Estland förr och nu. En viktig historielektion blandades med natur, bad, mat och flärd.

Läs mer på www.tallinksilja.com