Med vatten upp till låren står vi och puttar på vår flotte som vi packat för sommarlovets första äventyr – timmerflottning på Klarälven! Med gemensamma krafter tar vi i och trycker vår flotte ut mot strömfåran i älven. När strömmen får tag i den och sakta drar den med sig hoppar vi ombord – vår färd på Klarälven har startat!
Bakom oss lämnar vi en förmiddag där vi fått lära oss om Klarälven, flottning , säkerhet och hur en timmerflotte kan byggas ihop av enbart timmerstockar och rep. Under överinseende av Joakim och Arty, två tålmodiga och pedagogiska instruktörer från Vildmark i Värmland valde vi ut runt 50 lämpliga stockar i timmerhögen, rullade ner dem till stranden, knöt ihop dem med repen enligt konstens alla regler och voila! så hade vi på drygt 4 timmar byggt oss en timmerflotte.
Vi, testfamiljen Edmark som gav oss iväg på vårt flottäventyr består av föräldrarna Linnea och Daniel samt barnen Atlas och Sirius (8 och 9 år). Vi hade dagen innan kommit till Klarälvens Camping utanför Torsby för att sova en natt och packa om inför flottfärden dagen efter. På Campingen ligger även Vildmark i Värmland och deras material- och byggplats för de grupper av flottare de tar emot. Dagen efter ankomsten till campingen byggde vi, tillsammans instruktörerna och två andra grupper vår flotte och gav oss sen iväg.
Är det sommarlov ska det badas!
När vår flotte sakta hade glidit iväg ut på älven packade vi fram vår lunch. Nedpackad plockmat fyllde på vårt blodsocker efter en fysiskt tuff förmiddag. Många stockar skulle lyftas, rullas och surras fast när vi byggde flotten, det tog på krafterna. Men humören var på topp och turligt nog var det strålande sol under hela vårt flottäventyr, det var vi väldigt tacksamma för.
Vattnet i Klarälven var svalt, rent och klart. Vi vågade dock inte låta våra barn bada från flotten på grund av strömmarna men vid lämpliga strandkanter gick det bra. För att bada älskar de! Att vattnets temperatur låg runt 15° verkade inte bekomma dem nämnvärt – är det sommarlov ska det badas.
Med oss vid avfärd fick vi en kanadensare som knöts fast i ett rep efter flotten. Först kände vi att den kanske var lite onödig men oj så rolig barnen hade med den under färden! Den gjorde stor nytta när det blev lite väl långsamt där på flotten efter några timmar. Flotten färdas i ungefär 2 kilometer i timmen och då kanoten satt fast i ett rep kunde barnen sitta i den och paddla lite fram och tillbaka bakom flotten, utan risk för att driva bort i strömmen. Vi rekommenderar därför att man bokar till en kanadensare, både för barnens skulle och i händelse av att smidigt behöva paddla in till kanten av någon anledning.
Äventyret på äventyret
Det behövde nämligen vi. Klarälven är full av fin sand som bildar sandbankar. Dessa sandbankar kan man råka stranda sin timmerflotte på vilket vi gjorde. Efter en lång stunds gemensamt puttande hade flotten inte flyttat sig mer än några meter. Så vi gav upp och ringde det nummer vi fått att ringa om behov av hjälp uppstod. Efter cirka 15 minuter kom Lisa från Vildmark i Värmland och försökte hjälpa oss men utan att heller hon lyckas så flotten bands fast med en lång lina in till land och två av oss gav sig i väg med kanoten för att leta tältplats för natten.
Här kom alltså kanoten återigen väl till pass. En fin blomsteräng hittades längre ner längs älven och efter att ha burit upp all packning för en hög och brant älvkant kunde vi i rekordfart sätta upp vårt tält. Den där rekordfarten berodde på den brutala förekomsten av hungriga mygg. Vattendrag och sommarvärme i Sverige innebär ju dessvärre ett påträngande sällskap av dessa små djur, det måste man vara beredd på. Till viss del kan diverse myggmedel hjälpa men när solen gått ner och det är vindstilla är det inte nådigt vid sjöar och älvar som Klarälven.
Efter en ändå relativt god natts sömn då vi lyckats stänga ute myggen gav vi oss på morgonen upp för att få hjälp med att lossa vår flotte borta på sandbanken där den fastnat kvällen innan. Efter en natt på sandbanken lossnade den nu relativt lätt och vi kunde fara vidare en bit till tältplasten för att lasta på vår packning och laga vår efterlängtade pannkaksfrukost. Med färdig pannkaksmix och vatten från älven rörde vi ihop vår smet som stektes på stormköket – ljuvligt gott! Med lite sylt på blev det en bra uppladdning inför den sista biten på älven innan målet där vi skulle riva flotten.
Efter att ha flottat de sista kilometrarna till Björkebo där avslutningen för flottfärden var fick vi med gemensamma krafter paddla den lite bångstyriga flotten så den hamnade på rätt strandsida. Där fanns nämligen uppsamlingsfickan för stockarna i vattnet och prydligt iordningställda lastpallar, ställ och tunnor för replådor, flytvästar, paddlar, stakstörar och avfall. För till skillnad från vid starten där instruktörerna Joakim och Arty hjälpte oss, svarade på frågor och gav råd får vi vid målgången klara oss helt själva. All utrusning lämnas alltså tillbaka vid en obemannad målgång där ens bil står och väntar.
Miljarder knutar
När vi trötta, svettiga och hungriga hade knutit upp alla miljarder knutar (kändes det som) som höll ihop vår flotte, låtit stockarna flyta iväg in i uppsamlingsfickan, rett ut alla 100 meter rep och burit upp all utrusning för en brant backe, då var det gott med ett iskallt glas juice. Juicen hittade vi i husbilen som stod och väntade på oss och aldrig har nog ett glas juice smakat så gott.
Sammanfattningsvis är vi väldigt nöjda med vårt flottäventyr på Klarälven, det passade oss som aktiv friluftsfamilj. Det blev verkligen ett äventyr med inte bara guldskimmer utan också en lite jobbig strandning och stundvis otroligt mycket mygg. Vi tycker att viss friluftsvana behövs då en del moment som att vara i och på vatten, slå upp tält och göra sina behov i naturen kan ha varit bra att ha provat på innan. Men är ni en inte helt ovan friluftsfamilj är ett flottningsävenyr som detta en riktigt bra sommarlovsäventyr!