Åka på safari med barn – svar på alla dina frågor
Har du funderat på att ta med barnen på safari till Afrika?
Känns det skrämmande och lite svårt kanske, här har vi fått genom våra vänner på Afrikakompaniet en förträfflig guide som förhoppnigsvis benar ut och hjälper er med vad man behöver tänka på för att kunna ge sig ut på ett sånt här äventyr.
Vi på BarnensTusristguide tycker detta är något alla borde göra någon gång i sitt liv, ta chansen och få se och uppleva alla dessa djur i sin verkliga och riktiga miljö och visa barnen något de kommer minnas för resten av livet.
Vi hoppas ni får mycket nöje av dessa tips så dra på er safarioutfiten för nu ska vi se om ni är redo för att möta lejon och zebror.
Åka på safari med barn – svar på alla dina frågor
Åka på safari med barn – svar på alla dina frågor
En safari i Afrika är en upplevelse som skapar minnen för livet. Och självklart ska barnen med på resan. Egentligen är det möjligt att ta med barnen på safari från det att de är mycket små – så länge de har behållning av äventyret. Det gäller att lägga upp safarin utifrån barnens egna förutsättningar, dina önskemål om resan och givetvis storleken på plånboken.
Vilket resmål passar bäst för safari med barn?
Sydafrika, Kenya och Tanzania är tre riktigt bra resmål för en safari med barn. Även Botswana, Zambia och Zimbabwe kan vara bra safariländer, men de ligger lite högre i pris än övriga. Väljer ni något av dem är det för att ni vill ha en exklusiv upplevelse utöver det vanliga, med färre turister i rörelse, vildare safari och häftigare och mer orörd natur..
Sydafrika – bäst resmål för mindre barn och kortare safari
För den med mindre barn kan Sydafrika vara bästa resmålet – det beror på vad fokus är för resten av resan. I Sydafrika går det att göra “lagom mycket” safari, i två eller tre dagar, och det till ett förhållandevis bra pris. Sen kan man fylla på med annat som är både barn- och föräldravänligt, som till exempel vingårdar, stadssemester, djurparker, äventyr till havs, vandring och mycket mer.
I Sydafrika bor ni på safarilodger i privata reservat, det finns ofta omfattande program riktade till barnen, med aktiviteter som de kan göra på egen hand, tillsammans med föräldrarna eller med safariguider. Barnen får ofta en egen ryggsäck, några leksaker och en liten bok där de kan anteckna vilka djur de har sett. Men ska barnen delta i programmet fullt ut är det en fördel om de är så pass stora att de klarar av att förstå och göra sig förstådda på engelska.
Många safarilodger i Sydafrika har en åldersgräns på 6 år för barn som ska följa med på safariturerna i bil. Detta är både för att kunna säkerställa barnens säkerhet – ni kommer att köra nära rovdjur som lejon och elefanter och små barn kan agera oförutsett – men också för att de inte ska störa de andra gästerna. På safari i Sydafrika kan det alltså vara värt att lägga extra pengar på en privat safaribil, för den ultimata upplevelsen. Det finns ett fåtal safarilodger i Sydafrika som är specialiserade även på små barn på safari, som inte har några åldersgränser.
Och i de nationella parkerna, dit man kan köra in själv och göra safari, finns det inga åldersgränser. Där rekommenderar vi ändå att boka en safari med tillhörande guide för bästa upplevelsen, så slipper man köra och leta efter djur samtidigt. Detta kan vara ett bra alternativ för dig som inte vet om barnen kommer att trivas på safari, och bara vill testa till ett relativt bra pris. Då bokar vi ett boende med pool strax utanför parken, så kan ni köpa till en heldags- eller halvdagssafari, och testa på hur det känns och vad barnen tycker, innan ni reser vidare.
Läs mer om att resa till Sydafrika här – klicka här
Kenya & Tanzania – för den som vill ha mer fokus på safari
Kenya och Tanzania är också bra safariresmål för barnfamiljen. Safari i båda dessa länder är annorlunda upplagt än i Sydafrika, där man bor på en safarilodge i några dagar och kör ut på safariturer i bil med lodgens egna guider. Där räcker det att planera för 2-3 dagar på safari.
I Kenya och norra Tanzania åker man ofta runt mellan olika parker, men med en och samma guide, i egen bil. Här får ni se mer av landet och den här typen av safari passar de familjer som har de vilda djuren som fokus och höjdpunkt för resan. Denna typ av safari bör vara minst 5-6 dagar.
Att ha egen guide och egen bil ger större möjlighet att själv bestämma hur mycket som ska göras varje dag, utan att behöva ta hänsyn till bestämda tider och scheman. Men det innebär också många timmar i bilen, vilket kan vara påfrestande för alla inblandade. Därför är det bra att förbereda barnen på allt bilkörande, samt ladda upp med roliga lekar och andra bilvänliga aktiviteter.
Men det är också klokt att planera för en långsammare safari med färre stopp i olika parker. Stanna hellre längre på varje ställe, för att minska transportsträckorna. Så kan ni bestämma efter dagsform hur mycket ni vill ut och titta efter djur just den dagen.
I Kenya går det att göra safari på samma sätt som i Sydafrika, i privat reservat, och åka på safariturer i bil (så kallade game drives) med lodgens egna safariguider. Då flyger ni mellan parkerna, vilket minskar tiden i bil men i gengäld ökar priset. Detta kan vara ett bra alternativ för familjen som vill ha en mer omfattande safariupplevelse utan att behöva sitta många timmar i bilen mellan de olika parkerna. Även i Tanzania är det möjligt att flyga mellan parkerna och bo på lite mer exklusiva safarilodger som erbjuder egna guider. Dessa ligger oftast ganska mycket högre i pris.
Läs mer om att resa till Kenya – klicka här
Lär mer om att resa till Tanzania – klicka här
Vad kostar en safari?
En safari kostar betydligt mer än ett vanligt semesterboende eftersom en stor del av avgifterna går till att bevara den vilda naturen som djuren lever i. Din turistpeng betalar för antitjuvjaktsåtgärder, forskning för att bevara miljön och djurens välbefinnande, och ser även till att sätta folk från närområdet i arbete. Dessutom får ni den magiska upplevelsen att få se vilda djur i sin naturliga miljö – något det nästan inte går att sätta en prislapp på.
Det finns många olika prislägen, men generellt sett brukar vi säga att räkna med minst 3500 kronor per vuxen och natt i Sydafrika, och 4500 kronor per vuxen och natt i Kenya/Tanzania. I Zambia, Zimbabwe och Botswana är det som förmånligast för barnfamiljer att resa i Green Season, maj, juni eller november, men räkna ändå med minst 5000-6000 kronor per vuxen och natt på dessa ställen.
Barn under 6 år bor ofta gratis eller åtminstone till väldigt rabatterat pris, medan det tyvärr ofta är så att barn över 12 räknas som vuxna. För barn som är mellan 6 och 12 betalar man oftast halva priset. Det finns givetvis undantag – ibland går gränsen mellan barn och vuxen vid 16 års ålder – men rent generellt är 12 den gräns som gäller.
I safarikostnaden ingår alla måltider, alla safariaktiviteter och de flesta avgifter och skatter. Ibland ingår dryck också, men inte alltid. De flesta safariboendena i de mer exklusiva resmålen som Botswana, Zambia och i vissa fall Zimbabwe är all inclusive.
Hur är det med malaria och andra sjukdomar?
Det finns risk för malaria på de allra flesta safariresmålen. Vi rekommenderar alltid att kolla med din vaccinationsklinik för den bästa och mest uppdaterade informationen, men generellt sett är malariaprofylax att rekommendera. Dock kan dessa mediciner ge vissa allergiska reaktioner, och många – särskilt småbarnsföräldrar – är tveksamma kring dessa.
Då kan det vara bra att veta att det faktiskt finns malariafri safari. I Kenya kan du åka till Nairobi National Park som dessutom ligger i anslutning till huvudstaden, och Namibia är i stort sett malariafritt, men kanske inte ett så barnvänligt land i övrigt, med långa transportsträckor. Däremot i Sydafrika finns ganska mycket malariafri safari att välja mellan. I norr finns privata reservatet Madikwe, som ligger på gränsen till Botswana. Och i Östra Kap finns riktigt bra privata reservat, vilket passar väldigt bra om man vill upptäcka Garden Route. Då inleder eller avslutar man sin resa här.
Sjukvården i vissa avlägsna delar av östra och södra Afrika håller inte riktigt samma klass som i Sverige, men i Kenya och Sydafrika finns väldigt bra sjukhus, om något allvarligt mot förmodan skulle hända. Se bara till att ha en bra och heltäckande reseförsäkring som täcker en eventuell evakuering. När vi bokar safari i Tanzania och Kenya är det standard att det ingår just en evakueringsavgift, för eventuella allvarliga sjukdomar, så man inte sitter fast ute i bushen.
Hur är komforten?
Det går att göra safari på riktigt bekväma lodger och något enklare safariläger. Vissa safariboenden är tillfälliga och man bor i tält, andra är mer bestående och man bor i riktiga rum eller stugor. Tälten håller väldigt olika standard, men de ställen som tillåter barn har alltid riktiga toaletter, handfat och dusch. Ibland kan man behöva beställa sitt varma duschvatten (en så kallad bucket shower, “hinkdusch”), men det går alltid att hålla sig hel och ren när man är på sitt boende.
I Sydafrika har i princip alla safariboenden pool, i Tanzania och Kenya är det inte standard på samma sätt. Ett äkta ekologiskt boende saknar till exempel pool, för att göra så lite avtryck på miljön som möjligt.
De flesta lodger har ett eller ett par familjerum, så att en lite större barnfamilj får plats, vissa tillhandahåller till och med egen safaribil, egen pool och egen kock till dessa, men då kostar det bra mycket mer än om man ska bo på i ett vanligt rum.
Ute på game drive eller safaritur är det inte alltid möjligt att gå på toaletten. I Sydafrika finns det alltid ett planerat stopp där din safariguide utser en toalett, det vill säga en buske som det går att kissa bakom, men i Kenya och Tanzania är det inte alltid möjligt att stanna till bakom en buske.
När ska man åka på safari?
Bästa tiden för en safari infaller tyvärr inte alltid under barnens semester – men nästan. Den svenska sommaren är nämligen den bästa tiden för en safari i Afrika. Men det är inte alla som vill skippa Sverige i juli för en afrikansk vinter.
Anledningen till att detta är den bästa tiden för safari är att det är som torrast då, vilket innebär lite växtlighet för djuren att gömma sig i, och färre vattendrag – så djuren flockas och det är lättare att få syn på dem. Och i östra Afrika pågår den stora migrationen, då miljontals gnuer och zebror rör sig mellan Tanzania och Kenya i jakt på föda, mellan juli och oktober ungefär.
Men faktum är att det går precis lika bra att planera sin safari i Afrika till våra vintermånader. Djuren finns kvar, även om de kan vara lite svårare att få syn på. Högsäsongen i Sydafrika, Kenya och Tanzania infaller i perioden kring jul och nyår, då allra flest turister är i rörelse. Eftersom detta också är när barnen har jullov är det som vanligast att barnfamiljer bokar sina resor då.
Det innebär att det är som dyrast att resa under denna period. Har ni möjlighet att styra om resan till höstlovet eller sportlovet blir resan förmodligen billigare, och kan ni skippa de vanliga skollovsperioderna helt kommer även flygbiljetterna att gå ner markant i pris.
Hur långt i förväg ska man börja planera för en safari?
Ska ni resa under högsäsong, det vill säga kring december/januari eller mellan juli och oktober, behöver ni börja planera resan i god tid, gärna minst 9-11 månader i förväg. Detta gäller särskilt om ni är en stor familj som behöver speciallösningar – det mesta bokas upp fort och ett par eller en familj med endast ett barn går att klämma in för det mesta. Men har ni tre, fyra eller flera barn och speciella önskemål kring boendet gäller det att vara ute i så god tid som möjligt. Flygbiljetter släpps ungefär 11 månader i förväg, men det går att boka safarin innan ni har exakta datum, och justera dem när flyget väl är på plats.
Vad ska man packa på sin barnvänliga safari?
Solskydd, keps och hatt säger kanske sig självt. Men gör ni safari i öppen bil, även när det är som varmast, är det klokt att packa så att alla kan klä sig enligt lager-på-lagerprincipen. Det kan nämligen vara kallt under de tidiga morgnarna och efter solnedgången. Så minst en varm fleece eller vindtät jacka. Gympaskor eller till och med ordentliga sandaler kan funka på safari om ni inte ska promenera några längre bitar.
Antihistaminer är alltid bra att packa med sig – det är inte bara myggbett som kliar. Det är inte ovanligt att våra svenska magar inte klarar av den afrikanska maten, så diarrétabletter och vätskeersättning är också bra att ta med. Liksom våtservetter för akuta toabesök i bushen, spontan handtvätt och att torka bort damm eller annan smuts.
Kan barnen få en egen kamera eller kikare blir safarin både roligare och minnena kanske mer bestående. Även aktivitetsböcker, målarböcker med safaridjur eller listor där de kan bocka av vilka djur de sett ger safarin mervärde.
Till sist: glöm inte att packa med en rejäl portion tålamod. I Afrika går saker långsammare än i Sverige, man håller inte tider på samma sätt som hemma och då och då kan det hända något som ställer allt på ända. Det mesta löser sig ändå – hakuna matata!
Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.