– En guide för safari med barn

Safariresor.se är specialiserade på att skräddarsy safariresor till Afrika. Att åka på en safariresa till Afrika är en utmärkt familjeresa. Upplevelserna blir dubbelt så härliga och häftiga när man delar dem med varandra, och kanske i synnerhet med sin familj.

Vildmarken gör något med barn. Redan i unga år får de med sig en respekt och en nyfikenhet för världen, med alla dess olika livsformer, som de kanske bär med sig livet ut. Och ett lejon som ligger utsträckt i skuggan av ett akaciaträd är en syn människor i de flesta åldrar kan hänföras av …

Här följer nu en enkel guide med sådant som kan vara bra att tänka på om man vill ge sig ut på en safariresa med barn.

1. Inför resan

När man ska resa till Afrika är det viktigt att rådfråga sin vaccinationsklinik eller vårdcentral om vaccinering. Informera om vilket land ni ska resa till och rådfråga även om malariaprofylax för just er familj. Det finns safariparker i malariafria områden, till exempel i Sydafrika, men ta alltid reda på och rådgör om sådant i god tid före avresa. Det är även viktigt att tänka på att många afrikanska länder kräver turistvisum. I många fall kan de betalas i amerikanska dollar på plats, men kolla upp landets regler i god tid före det bär av. Kontrollera även att era pass följder de regler som krävs för inresa på ert resmål. Vanligtvis afrikanska finns ett krav på giltighetstid som ska vara 6 månaders efter resans sista dag samt två tomma blad för stämpling.

Förbered barnen på vad som komma skall: de nya platserna, människorna, kulturerna, språken, klimatet, maten, naturen, djuren etc. Prata mycket, både inför och under resan, och förklara vad som kommer att hända, vad som händer och varför det händer. Glöm inte bort att lyssna på barnen, speciellt under resan, låt dem ställa frågor och fundera kring varför saker och ting är som de är. Det kommer att uppstå många intressanta reflektioner från era barn.

2. De långa resorna

Resor till och från safariländer innebär alltid minst en mellanlandning ­– inget bolag från Skandinavien flyger direkt. Se därför till att göra bytet så smidigt och bekvämt som möjligt. Själva tiden uppe i luften kan göra många barn rastlösa. En idé kan därför vara att förlägga den längsta flygresan nattetid så att barnen lättare sover. Om flygplatsen har ett lekrum så se till utnyttja det – ju mer energi de gör med av med på fast mark, desto bättre. Ha som tumregel att avsätta gott om tid – stress och oro hos vuxna kan lätt smitta av sig på barnen. En familjesafari bör planeras med omsorg. Det är viktigt att lägga upp en rutt som passar barn. Undvik att besöka så många parker som möjligt, fokusera hellre på en eller två parker för att skapa ett lugn i resan. Dessutom undviker ni långa bilresor mellan safariparkerna.

3. Vad är en lämplig ålder för att åka på safari?

Det går inte att specificera en lämplig ”safariålder” – vissa menar att 6-7 år är en bra lägsta gräns ­– men det är givetvis upp till var och en, som känner sina barn, att avgöra vad de klarar av och inte.

4. Hur bor man under safari?

Antingen bor man på en safarilodge eller en safaricamp, lodgen liknar mer ett hotell men byggt på ett sätt så att det smälter in i vildmarken. En safaricamp består oftast av vackra och lite lyxigare tält med dusch/badkar och toalett, alla bekvämligheter som man är van vid. Ett stort familjetält där alla får plats kan till exempel vara en god idé. Den afrikanska kulturen är öppen och barnkär. Oavsett vilket boende ni väljer kommer ni att bli väl omhändertagna av personalen. Men vissa camper och lodger erbjuder mer än andra, titta lite extra efter trevliga aktiviteter som passar era barn.

5. Ute på ”game drives”

”Game drive” kallas den aktiviteten där man åker runt i ett safarifordon och tittar på de vilda djur. För familjer med ekonomisk möjlighet kan det vara en god idé att använda sig av ett privat fordon. Förklara för barnen vad en ”game drive” innebär och att man måste tänka på att ta hänsyn både till djur och natur. Tala även om förväntningar och att man ibland kan få sitta och vänta i långa stunder – då gäller det att ha tålamod.

 

Tips för dessa väntande – kanske lite långtråkiga – stunder:

 

  • Packa med böcker och spel som barnen kan underhålla sig med.
  • Gör listor över djuren och bocka av de ni sett.
  • Ha frågestund med er guide och se om det är någonting som han eller hon inte vet om djuren eller naturen.
  • Ge barnen en billigare kamera, exempelvis en engångskamera, för att ta sina egna bilder från resan.
  •  Se till att ha en kikare tillgänglig.
  • Försök att upptäcka och gissa djurens spår i jorden ­– be om guidens hjälp när det är för svårt.
  • Ta med papper och pennor/kritor och rita av djuren och/eller spåren som ni sett.
  • Försök att göra de väntande stunderna till en del av spänningen och äventyret.

Men barn är, roliga lekar och sysslor till trots, alltid barn så se till att ”game driven” inte håller på för länge, och var flexibla med att avbryta om barnen skulle bli för trötta. Tänk även på att gå på toaletten precis innan ni sätter er i safarifordonet för ute på savannen kan sådana möjligheter vara begränsade. Och glöm inte bort solkräm och huvudbonad för varma dagar, och en extra tröja för eventuella kyligare morgon- och kvällsturer.

6. ”Omväxling förnöjer!”

En bra kombination, som rimmar väl ihop med barn, är safari och solsemester. Man har givetvis även mycket fritid, men livet i vildmarken kan bli ganska inrutat med mattider, schemalagda game drives, och kanske andra aktiviteter  i ert program. Att avsluta semestern på en sandstrand vid Indiska Oceanen kan därför bli en perfekt avkoppling för hela familjen innan flyget går hem igen. Solsäkra platser, och vanliga resmål, brukar vara Kenyas kust eller paradisön Zanzibar utanför Tanzania.

Safariresor med barn ska vara en spännande upplevelse för hela familjen. Var inte rädda för att vara lite äventyrliga och testa nya saker – det ger det där lilla extra till både stor och liten.