Märkliga museer – som du inte trodde fanns i Sverige

Barnens Turistguide har sammanställt några av de mest udda museer i Sverige vi hört talas om.

Vad sägs om Husvagnsmuseet i Dorotea, Sveriges VVS museum, tändsticksmuseet i Jönköping eller det lite mer makabra Mus-Olles museum i Ytterån? Bland andra udda museum finns också Kamera och galgmuseet i Olofström i Blekinge och fängelsemuseet i Gävle, för att bara nämna några.

 

Äventyrare och kannibaler i Skåne

Visst finns det kannibaler i Skåne. Åtminstone på Arnolds Kannibal Museum i Önneköp norr om Hörby i Skåne. I detta något udda museum tar Arnold Äventyraren dig med till Afrikas och Sydamerikas djungler och till Söderhavets ö-värld. Här bekantar du dig med avlägsna kannibalstammar och pygméfolk. Arnold har besökt runt 150 länder och släpat hem en rik flora av intryck och föremål. Arnold berättar så engagerat om sina erfarenheter och föremål att du nästan kan känna den fuktiga djungeln. Karta och mer information finns på www.kannibalmuseum.se


Seriegården på Gotland

Seriegården på Gotland är Europas största samling av skulpterade seriefigurer och sagofigurer, enligt egen utsaga, och inte vilken samling som helst. Parken på 10 000 kvadratmeter är fullspäckad med skulpterade seriefigurer formade för hand i betong i naturlig storlek! Här hittar du Rasmus-Nalle, gänget runt Nalle Puh och många mer eller mindre kända seriefigurer. Varje år tillkommer dessutom nya skulpturer och sedan starten har över 200 skulpturer skapats. Seriegården startades 1959 av Knut Karlsson som drev verksamheten fram till 1980 då sonen Björn Karlsson tog över. Figurerna är utplacerade i en stor naturskön park med många exotiska och speciella växter. Seriegården är ett renodlat hantverk som vuxit fram under 40 år av hängivet hobbyarbete. Trots att vi besökt Gotland ett par gånger har varken turistbyrån eller vi känt till detta minst sagt original besöksmål förrän helt nyligen. www.seriegarden.i.se


Troll-Eva i Trollhagen

I det gamla huset utanför Svanskog Värmland finns ett alldeles riktigt trollmuseum. Där kan man se troll, tomtar och vättar i olika miljöer. Allt tillverkat för hand. På andra våningen finns utställning av konst och hantverk som troll, tomtar och sagobok. Ta med fikakorg och besök Trollberget som bjuder på en underbar utsikt över Svansjön. Trollsot på näsan ordnar trollen. Öppet juli – augusti. För kontakt trolleva@telia.com. För information om Svanskog och karta www.svanskog.se




Dalarnas indianmuseum

Visste du att i Dalarna smyger det omkring indianer? I alla fall kan man anta att så är fallet eftersom länet är hemort för Sveriges enda indianmuseum. Dalarnas Indianmuseum hette tidigare Djusa Indianmuseum och startades 1993 av Per och Anna Skye på deras gård i Djusa By utanför Hedemora. Ett långvarigt intresse från Per samt hans första resa till USA 1992 var början till museet. På museet finns fotografier som är köpta från museer i USA. Föremålen är saker som Per fått av indianer eller som han köpt i olika pawnshops, gallerier eller auktioner. Museet var i början uppbyggt i en loge/lada och hade växt från år till år till och finns nu i Långshyttan i en gammal affär som byggts om till museum.

För mer info besök www.indianmuseum.se


Hårda klubbor i Skåne

Utanför Landkrona på Skånes västkust bjuds det på hårda klubbor och bollar. Golf ses normalt som en skotsk uppfinning och termen tros komma från det germanska ordet för ”klubba”. Inte desto mindre är det just utanför lilla Landskrona som Sveriges enda golfmuseum finns. På Svenska Golfmuseet som finns i samma hus som Landskrona Golfklubb har sitt kansli kan såväl entusiaster som andra vetgiriga lära sig massor om golfen och dess ursprung, studera klubbor och bollar samt ta del av reglernas historia.

Läs mer om Sveriges golfmuseum på www.svenskagolfmuseet.se

 


James Bond-museet i Nybro

James Bond bor faktiskt i Nybro och har ett eget museum. Tro det eller ej men det är sant. Gunnar Schäfer, som numera bytt namn till James Bond, bor i Nybro utanför Kalmar och äger världens första (och enda?) 007-museum. Även om museet egentligen kanske inte kan klassas in som ett konstigt museum tillhör det de mer udda museer vi besökt – i positiv mening menat. Museet är en personlig hyllning till den engelske agenten James Bond. Även om du lyckas hitta till Nybro, som ligger tre mil väster om Kalmar, är det knepigt att hitta rätt till museet. Orsaken är att det inte är ett museum i vanlig bemärkelse utan inrymt som en avdelning i den biltillbehörsfirma Gunnar Schäfer äger. Museet är så ”hemligt” att inte ens turistbyrån tycks känna till det. Bland alla föremål, alla givetvis med anknytning till Bond, finns bland annat en av de guldtackor som användes i en av filmerna, spionkameror och trycksaker. Läs hela artikeln.

För mer info: James Bond-museet i Nybro.


Världens minsta och största museum

Världens minsta och samtidigt största museum sägs finnas i Tomelilla. På endast 15 kvadratmeter finns det enda (och därmed största museum) om Hasse & Tage, ni vet komikerna som roat svenska folket i många år. Museets formgivare, Yvonne Ericsson, har inspirerats av Hasse & Tages mustiga färg- och formspråk och skapat en inramning för museet som gör det unikt. Museets besökare kan följa utställningen i klockform och börja längst ner till vänster där Hasse & Tage kommer till världen. Lite längre upp möts de och 1961 bildas Svenska Ord. Besökaren får vara beredd på att dra ut lådor och trycka på knappar för att kunna ta del av hela härligheten. 15 filmer med klippta roligheter finns längst ”klockans väg” som avslutas med Hasses verklighet idag: Skrivarstugan, där många alster än idag skapas.

www.tomelilla.se/hasse&tage


 

Beredskapsmuseet i Viken

Vill man ladda upp lite extra under semestern kan man göra det på Beredskapsmuseet i Viken, strax norr om Helsingborg. Beredskapsmuseet är ett av få museum som finns i en underjordisk försvarsanläggning. I kustartilleribunkern kan man kela med den 30 ton tunga kanonen Maja som stått på sin post sedan 1940 och i Kanoncaféet som är beläget i den nyuppförda flyghangaren serveras såväl frasiga, nygräddade wienerbröd som kristidskakor och surrogatkaffe… Till Beredskapsmuseet kommer man genom att köra in på väg 111 mot Höganäs-Helsingborg från E6 eller E4. Följ väg 111. Skyltar kommer med text ”Beredskapsmuseet” på väg 111, 8 km från Höganäs resp. 13 km från Helsingborg.

För mer info: Beredskapsmuseet i Viken.


Trellborgs Hattmuseum

Hatten av för detta annorlunda museum som är till för den som verkligen vill få det hett om öronen. Borgquistska är ett annorlunda hantverksmuseum där tiden stått stilla. 1978 stängde familjen Borgquist sin hatt- och mössaffär på Algatan 35 i Trelleborg och samtidigt lades tillverkningen ner av pälsar, hattar och mössor en våning upp i huset. En epok gick i graven, sedan 1867 hade familjen Borgquist försett trelleborgarna med huvudbonder. Nu slås emellertid dörrarna upp igen till hattfabriken, bevarat exakt sådan den såg den där dagen 1978 när Julia Borgquist vred om nyckeln till fabriken. Här hänger pälsverken i rader, i taket trängs mallar till mössor och på väggen är runt 250 olika hattstockar uppradade. Muffar och pälskragar hänger sida vid sida, verktyg, symaskiner, kemikalier och mönstertidningar är alla bevarade precis som det begav sig.

Se mer på http://www.gamlatrelleborg.se/borgquistska.html


Fängelsemuseet i Gävle

Ett fängslande besök kan Fängelsemuseet i Gävle vara. ”54 dagar kvar i detta hellvite” skriver en fånge och beskriver slitet med att binda nät. Meddelandet, undertecknad ”hejsvejsan en kul Ekenkis” hittades härom året tillsammans med andra hopvikta lappar från början av 1900-talet i ventilationssystemet. Fångarna hölls alltid isolerade, men skickade meddelanden till varandra i smyg. Det gamla länscellfängelset har restaurerats och öppnats för besök. I tio av cellerna presenteras svensk kriminalvård från 1840-talet fram till år 1986, då fängelset stängdes. Cellerna har inretts efter teman från olika tidsepoker. I några av cellerna finns tidigare intagna avbildade som dockor i naturlig storlek, och deras livsöden finns beskrivna.  Barn under tolv år får bara besöka museet i sällskap med sina föräldrar.

För mer info: Fängelsemuseet i Gävle.


En thermos i Delsbo

En kopp kaffe i Säffle har de flesta säkert hört talas om i Hasse & Tages roliga framträdande. Men hur många har hört den om Thermosmuseet i Desbo? Jo, den är sann. Föreningen Dellenkultur som äger det gamla Tingshuset i Delsbo har faktiskt skapat ett unikt museum för thermosar i de gamla häkteslokalerna. Där visas förutom thermosar även häktesceller som de såg ut förr i tiden. Museét som öppnade 2004 när thermosen firade 100 år, visar en omfattande samling thermosar från 1904 till nutida.

För mer information besök: www.halsingland.com (avdelningen museum)


Gotlands Veteranbilsmuseum

Gotlands mer annorlunda bilmuseum är kanske det minst konstiga i den här samlingen men kvalar in genom det uppfinningsrika antalet varianter på fordon och gamla spel som erbjuds. Gillar man gamla bilar, motorcyklar, traktorer och cyklar har man kommit rätt. Men här finns också lokomobil, ångmaskin på hjul, och allt annat från Rolls Royce till amerikanare, elbil och amfibiebil samt MC, cyklar (från världens kanske äldsta fabriksgjorda och utvecklingen fram till i dag) och åtskillig kuriosa. Dessutom kan du fika i Lilla Gubbens stall, där Pippis häst bodde, och spela på mängder av gamla spel från 1800-talet och framåt. Gotlands Veteranbilsmuseum finns på Kneippbygatan 8 Vibble i Visby.

Mer info på: Gotlands Veteranbilsmuseum.


Beppemuseet

Alla föräldrar som minns Kraman, Sigrid och Busan kan återuppleva nostalgiskt sängmys genom att åka till Beppemuseet på Öhn. År 2008 fyllde dessutom museet 10 år. På Öhn skrev Beppe kulthistoria och i museet kan du följa Beppe från barndomen i Stockholm och på Dalarö, via skolåret i USA till debuten som författare och visdiktare. En avdelning i museet berättar Beppes TV-historia och i revy- och musikrummet beskrivs bland annat samarbetet med Monica Zetterlund. I ”författarlyan” ligger tyngdpunkten på Beppes barnböcker och memoarer. På vinden finns Jämtlandsrummet, med målarateljén. I det angränsande Dunderklumpens hus visas filmen ”Dunderklumpen” på storbild. Där finns också ett Godnattstunden-rum, med originaldockor från TV-programmen. Vid museet finns ett kafé och en utomhusscen med Ströms Vattudal som fond.

Läs mer på: http://www.beppe.se/html/00_1_12museum.shtml



Halmens hus i Bengtsfors

Halm kan man göra mycket av. Som bikupor, julbockar och hattar. Det är sådant man kan lära sig på Halmens hus, Nordens enda specialmuseum för halmslöjd och halmhistoria. Befinner du dig i krokarna i augusti kan man få uppleva Halmens dag, då halmslöjdarna är i farten. Kom gärna i hatt, uppmanar museet. Man får förmoda att det är halmhatt som avses.

Mer info på: Halmens hus i Bengtsfors.


Husvagnsmuseet i Dorotea

Gamla husvagnar är höjden av nostalgi. Det har man tagit fasta på i husvagnstillverkaren Polars utställning. Vad sägs om den tredje Polarvagn som någonsin tillverkats? Året var 1964 och med isolering, dubbla fönster och värme som standard var den ett under av modernitet. Och vilket nostalgivärde har inte prylar från samarbeten med kändisar som Ronnie Pettersson och Lill-Babs?

För mer info: Husvagnsmuseet i Dorotea.

 



Jussi Björlingmuseet i Borlänge

Borlänge har haft två exportsuccéer: tunnplåt från SSAB och världstenoren Jussi Björling. Delar av den senares liv kan beskådas i ett tvåvåningshus mitt i stan. Roliga grejor att titta på är den blå- och guldfärgade dräkt som Jussi fick av Carusos änka, Jussis skolbetyg med streck i sång och en ståtlig gäddtrofé. Jussi kunde inte bara sjunga, han var duktig på att fiska också. Lyssna går också bra. Här finns det mesta som Jussi spelat in. Dessutom kan man se Jussi sjunga i amerikansk tv, bland annat ur operorna Rigoletto och Pajazzo, eller i svenska inspelningar som filmen Fram för framgång.

Mer info på: Jussi Björlingmuseet i Borlänge.



Mus-Olles museum i Ytterån

Mus-Olle var en riktig samlare. På sin cykel trampade han runt i hembygden och plockade upp grejor. Närmare bestämt 150.000 föremål, som han senare testamenterade till hembygdsföreningen. Den som besöker museet lär häpna över vad som går att hitta bara man ser sig omkring, som förpackningssamlingen med sina 23.000 askar. Det mest udda i samlingarna är de möss som MusOlle själv stoppade upp.

Mer info på: Mus-Olles museum i Ytterån.


Lasse Åbergs Museum

En annan svensk kultfigur för barn och föräldrar är Lasse Åberg. På Åbergs Museum i Bålsta finns en härligt massa fantastiska serie- och konstsamlingar samt en av världens främsta samlingar av Disneyföremål. Här kan du möta Musse i alla möjliga och omöjliga färger och former. För barnen finns också Trazans djungelkoja. Det finns naturligtvis även en butik och en servering. Så gör en lajbans utflykt och besök Åbergs Museum som dessutom skryter med att det är Sveriges roligaste museum. Besökare bjuds på fria guidningar.

Läs mer på www.abergsmuseum.se


Olofströms galg och kameramuseum

Nej, det är inte fråga om någon galghumor. Inte heller är galgmuseet fullt så makabert som det låter, galgarna är av det slag som man hänger kläder på och finns i Olofström i Blekinge. Samlingen är tematiskt uppbyggd: lokala galgar, hemgjorda, pyntade, hopfällbara osv. Enligt uppgift lär museet vara det enda i sitt slag i världen och den saken finns det ingen anledning att betvivla. På kameramuseet som också finns på Rättare gården, Lilla Holje i Olofström i Blekinge, kan man med lite tur få syn på en kamera av samma typ som man köpte inför Mallisresan 1976. Tonvikten är lagd på amatörkameror.

Mer info via Olofströms hemsida under sevärdheter > Museer: Olofströms kamera och galgmuseum.



Sveriges VVS-museum i Katrineholm

Dasshumorn är inte död, den har bara flyttat till Katrineholm. Närmare bestämt till VVS-museet där den frodas i all välmåga. Texten utanför entrén sätter ribban: ”En god avföring är bästa huvudkudden.” Låt vara att skämten är mer än lovligt muggiga, men bland utställningsföremålen finns en hel del att hämta både för den historiskt intresserade och den som gillar märkliga prylar. Man kan till exempel läsa om hur det fungerade med skiteriet på Birka för sisådär tusen år sedan: ”Ett stort antal avföringsklumpar har påträffats. De är dock ej ännu analyserade”, konstateras det i nykter ton. Mängder av toaletter från olika epoker finns att beskåda. Den som varit med ett tag kan säkert påminna sig hur det var att beträda åtminstone några av dem. På plats finns också cykeldirektören Nymans privata toalettstol, en lågspolande vattenklosett i grönt porslin av tyskt ursprung, och fröken Charlotte Lewenhaupts nattstol på Sjöholms säteri från 1860-talet. Men däremot visas inget av Ingemar Bergmans riksbekanta avträden. Och var håller den toa hus som bygdens store son, statsminister Göran Persson, en gång måste ha tronat på? Den bristen kompenseras dock delvis med en pjäs från operan i Stockholm som Oscar den II:e lär ha begagnat. Har ni vägarna förbi Katrineholm är det här, för att använda VVS-museets eleganta slogan, ”ett museum ni inte ska spola”.

Mer info på: Sveriges VVS-museum i Katrineholm.




Tändsticksmuseet i Jönköping

Världens enda tändsticksmuseum finns som sig bör i Jönköping. Museet ligger vid Vätterns södra strand och är inrymt i en träbyggnad från 1848 som var den första tändsticksfabriken i staden. I museet berättas levande tändstickshistoria. Du möter både människor och maskiner som byggde upp tändsticksindustrin och utvecklade den till ett världsföretag. Här finner du ett bildspel och tusentals askar och etiketter. I museibutiken kan du botanisera bland askar, etiketter, affischer, böcker och även se olika saker man kan använda tändstickor till förutom att tända eld med.

Läs mer på: Tändsticksmuseet i Jönköping.

Tips om udda museer?
Känner du till något udda museum som vi inte har med i sammanställningen? Tips oss på info@barnensturistguide.se så lägger vi till det.