”Lagom långt bort och exotiskt till bra pris” är ord som passar in på Tunisien. Barnens Turistguide har testat allt ifrån folktomma stränder, myllrande marknader, ödslig öken och inspelningsplats för Star Wars. Möt landet som är som hämtat ur Tusen och en natt.
Vi har landat i Monastir i norra Tunisien efter fyra timmars flygning. Nu skumpar vi fram i minibuss på väg till hotellet i Hammamet ett par mil bort. Runt omkring breder det platta och torra landskapet ut sig. Här och där står halvklara hus och på avstånd skymtar havet. Det är februari och egentligen är vi lite fel i tiden eftersom bästa restid för Tunisien är maj till oktober. Vill man undvika högsäsongens hetta och resa billigare är det mars till maj som gäller, då växlar temperaturen mellan behagliga 18 – 24 grader. Men i våra planer ingår även att besöka de södra delarna och då är sommarperioden för varm. Utanför bussen är det 20 grader och än en gång slås vi av det fantastiska att på bara några timmar resa från ett kallt och mulet Sverige till sol och värme.
Klassiskt resmål
Tunisien är inget nytt semestermål, snarare en klassiker. För fransmän och italienare har det alltid varit populärt och många åker båt över Medelhavet. Frankrike har historiska rötter här sedan fransmännen annekterade Tunisien på 1880-talet fram till 1956. Därför är franskan något av ett andraspråk och lättare att bli förstådd på än engelska. Tack vare Tunisiens långa kust har landet också fungerat som en mötesplats för mängder av folk och kulturer. Den moderna historien började för 3000 år sedan med fenicierna som år 814 f. Kr grundade stadsstaten Kartago. Efter flera krig övertog romarna Kartago 146 f. Kr. Därefter växte regionen till ett av de största områdena i romarriket och blev metropol i provinsen Afrika. År 1957 frigjorde sig Tunisien från Frankrike och blev republik. Sedan dess har turismen blivit en allt viktigare inkomstkälla för det fattiga landet.
Sevärt för barnfamiljer
För en svensk barnfamilj är Tunisien ett utmärkt turistland. På lagom flygavstånd och sådär härligt exotiskt slår det Kanarieöarna med hästlängder. En annan fördel för familjer att turista i Tunisien är att man älskar och respekterar barn, ordspråket säger ”vi älskar alla barn för det är vår skyldighet. Ger vi dem inte vår uppmärksamhet och respekt har vi en mörk framtid framför oss”. De flesta barnfamiljer väljer att resa till Tunisiens kust för sol och bad. Sousse och Hammamet är favoriter. Men försök att hinna med ett besök i exempelvis Tunis, Kartago, Monastir eller Sahara. Har du tid är de södra delarna väl värda den långa resan eftersom det skiljer sig ifrån kustlandet. Under senare tid har flera moderna turistanläggningar byggts men det är just den genuina känsla som fascinerar mest. Till skillnad från Egypten är det sällan man blir påflugen av allt för envisa säljare, men de finns givetvis även här och är en del av kulturen.
Souk – marknad med ”allt”
Vi har checkat in på det lyxiga hotellet i Hammamet som det under lågsäsong går att bo på för en bråkdel av priset. Bortsett ifrån en handfull bridgespelande franska pensionärer ligger lobbyn öde. Vi går längst strandpromenaden utanför hotellet. Trots att det med svenska mått är riktigt hyggligt sommarväder är de långa sandstränderna nästa folktomma. Lokalbefolkningen tycker det är för kallt att bada i februari, förklarar vår guide. Istället åker vi till borgen Bab-el-Bahar vid medinan, gamla stan, där marknaden ligger. I varje stad finns en souk (marknad) med vindlande smala gångar och försäljare. På markanden finns det mesta att köpa. Fynda läder, parfym, tyger, mattor, keramik och kryddor men se upp för en del har sand i kryddpåsarna istället – smaka innan du köper kryddor. Och glöm inte att pruta, annars är du oartig. Bjud hälften eller mindre av det du är beredd att betala och höj sedan sakta ditt bud tills säljaren och du möts någonstans på mitten. Ett knep om säljaren är ovillig att sänka priset är att låtsas gå därifrån, då ropas du snabbt tillbaka med ett lägre pris. Förmodligen blir du lurad på priset även när du prutar men inte lika mycket i alla fall. Vi upplever att de flesta försäljarna inte är sådär påträngande som de kan vara i andra länder. Vi låter det vara osagt om det beror på ”off seasong” eller om det är som vår guide berättar – att turistorganisationerna försöker få säljarna att förstå att besökare inte är vana vid köpslående eller enträgna säljare.
Hammamet – solbad, spa och golf
Det charmiga Hammamet är en typisk arabisk småstad och bra semesterort för familjen eftersom det finns långgrunda stränder med grönskande omgivningar. Här får du och resten av familjen en härlig sol- och badsemester. Hammamet är byggd runt den gamla borgen vid havet och innanför de gamla stadsmurarna. Stadens hus är vita och blå med målade portar och smyckade med typiskt tunisiskt kakel. I ringmurens öppning vid havsporten Bab-el-Bahar, har man en vacker utsikt över bukten där färgglada fiskebåtar ligger på rad. Nöjeslivet är begränsat till två gator i södra Hammamet och pågår endast under sommarmånaderna. Atmosfären i Hammamet är lugn och rofylld under lågsäsong. Den som är intresserad av golf har det väl förspänt i Tunisien och i synnerhet i Hammamet. Vi besöker Citrus Golf Course www.golfcitrus.com och imponeras av den magnifika omgivningen. På den 173-hektar stora anläggningen finns sju sjöar, olivträd och skogar – och givetvis två 18-hålsbanor i världsklass. Citrus Golf Course ligger bara några minuter med bil ifrån Yasmine Hammamet som är en växande ort i utkanten av Hammamet. Orten domineras av en palmkantad strandpromenad som löper utmed en lång sandstrand. Här finns en nybyggd marina med många bra restauranger, trivsamma caféer, ett kasino, små butiker och bodar med lokalt hantverk. Här finns också en liten nöjespark för barn. I den nybyggda medinan, som är byggd i gammal stil, kan man fynda hantverk. Medan vårt sällskap golfar vidare passar vi på att besöka Hammamet Hasdrubal Thalassa och Spa www.tunisia.spa.hammamet.thalasso-line.com som är en spaanläggning av lyxigaste sort. Huvudbyggnaden är som ett palats och tillika femstjärnigt hotell. Rummen är kringbyggda till en innergård med fantastiska bassänger och fontäner. Hasdrubal Thalassa & Spa finns ungefär 15 minuter från centrum av Hammamet. Trots det det pampiga yttre är priserna rimliga och det går att få en behandling till bra pris. Även om du inte vill få en spabehandling är anläggningen värd ett besök bara för att imponeras. På kvällen besöker vi nöjesfältet Carthage land www.carthageland.com. Det berättas att grundaren reste runt under flera år i världen för att testa de bästa åkattraktionerna, och sedan köpte han in dem till Carthageland. Vår upplevelse är att Carthage land som vilken nöjespark som helst och här finns bergodalbana, forsen, tåg för de mindre och en mängd andra åkattraktioner. De olika attraktionerna har döpts efter tunisiska teman, till exempel ”Phuniska kriget” och här kan familjens barn roa sig i timmar. Som vuxna uppskattar vi mer det som finns utanför själva parken. Som en kontrast till parken finns här mängder att upptäcka i form av marknader, restauranger och uppträden. Varför inte göra som vi och besöka ett uppträde med lokal musik, mat och magdansöser eller titta på när ormtjusaren hanterar sina kobror.
Sousse – populär turiststad
En annan populär semesterort för barnfamiljer är Sousse som är en genuin tunisisk stad med souk, exotisk arabisk kultur och myllrande folkliv. Den långa stranden och internationella atmosfären gör Sousse till ett extra bra resmål för barnfamiljer. Efter bad på dagarna öppnar restaurangerna på kvällarna. Det finns många snabbmatställen men också vanliga restauranger där hela familjen kan njuta den varma kvällen på uteservering. Oavsett var du väljer att äta är priserna låga. Det tunisiska köket är en blandning av europeisk och orientaliska traditioner och den karaktäristiska kryddan är harissa som består av chili, olja och vitlök. Personligen upplevde vi maten som ganska svagt kryddad. Som regel består förrätterna av många smårätter som man tillsammans doppar i olika såser. När familjen ätit lägger man till fem till tio procent i dricks på notan så blir servitören glad. Trots att Sousse är en storstad är avstånden korta. Om du vill går det att promenera från hotellen till centrum och fortsätta till den gamla staden innanför den arabiska medinans murar. Orkar barnen inte gå kostar hästdroska eller taxi en spottstyver. En del turister upplever att medinan i Sousse är trevligare än i Hammamet.
Tunis – här möts gammalt och nytt
Ifrån typiska turistorterna Sousse och Hammamet rullar vi fram i den lilla turistbussen på väg A1 norr ut mot Tunis. Där ska vi tillbringa några dagar i innan vi flyger söder ut. I Tunisiens huvudstad Tunis möts gammalt och modernt. Staden har funnits i 2000 år och har över 1,5 miljoner invånare. Trafiken är tät och häktisk i här. Att köra själv är inte att tänka på och ofta går det snabbare att promenera. En intressant iakttagelse är att bilarna alltid stannar i rondellerna för att släppa in från anslutande vägar – alltså tvärtemot vad vi är vana vid. Detta skapar ett kaos utan like och rondellerna blir gigantiska flaskhalsar. När vi frågar chauffören varför rycker han på axlarna och säger att sådana är trafikreglerna i Tunisien. Sedan skrattar han och lägger till att det är mest i städerna som man måste följa reglerna, annars kör man lite som man vill… I Tunis finns Tunisiens största medina som är med på FN:s världsarvlista och är en levande medeltida stad – bilfri och välbevarad. I Tunis souk är gatorna uppdelade efter försäljarnas varor, här hittar du till exempel guldgatan, parfymgatan och mattgatan. Staden bjuder på en trivsam atmosfär med gröna parker och trädgårdar. Däremot är Tunis inget för badglada då det inte finns något hav här. Däremot finns det garanterat annat som faller alla i smaken; nöjesparker, museer, djurparker, köpcenter och marknader. Missa till exempel inte Bardomuseet, Tunisiens nationalmuseum. Här finns en del av världens finaste och bäst bevarade samlingar av romerska mosaiker. Även om staden är stor så är centrumkärnan förhållandevis liten. Det är därför lätt att gå till flera sevärdheter längst exempelvis Bourguibaavenyn. Följ med en guidad tur eller skaffa egen guide så får du ut det mesta av besöket. Den historieintresserade bör följa med på utflykter till konstnärsbyn Sidi Bou Said och lämningarna av Kartago och Antoniusbadet. Givetvis gör vi det. Kartago känns lite som en besvikelse när vi går där mellan ruinpelarna och det lilla museet med sina utspridda mosaikbitar och statyer. Tänk så mycket mer man kunde ha gjort av denna världshistoriska minnesplats. En bit ifrån finns det stora Antoniusbadet. I ruinerna av Antoniusbadet kan du föreställa dig hur dåtidens jetsättare hade glada dagar i det enorma badhuset vid det azurblå havet. Vi fortsätter resan till Sidi Bou Said som ligger högt upp på spetsen över Tunis och överraskar med sin skönhet. Med vita väggar, klarblå dörrar och fönster är Sidi Bou Said som hämtad från ett vykort – av en grekisk by. Tack vare sitt höga läge och vindlande gångar har du fantastisk utsikt över havet. Sidi Bou Said är populärt hos både turister och lokalbefolkning. Ska du någonstans avnjuta en kopp turkiskt kaffe på ett moriskt café så är det just här. Rena balsamen att sitta i sommarvärmen, bedåras av utsikten och se hur den klarblå himlen möter det lika blå havet framför dina fötter. Här och där sitter lokalbefolkningen och puffar på chicha som är de typiska arabiska vattenpiporna som man ser över allt. Vill familjen lyxa till det så är restaurangen Au Bon Vieux Temps en favorit där foton på väggarna visar många internationonella kändisar, presidenter och andra prominenta som avnjutit en måltid här – och givetvis ingår den fantastiska utsikten.
Södra Tunisien
De flesta barnfamiljer tillbringar hela sin semester i norra Tunisien, det är synd. För södra delarna skiljer sig mycket och har sin alldeles egna charm. En kväll flyger vi från Tunis till Tozeur som är den sydligaste flygplatsen. I söder är klimatet varmare och torrare. Att det är färre turister här gör att du kan uppleva det där mer genuina. I de dammiga byarna, som ofta saknar asfalterade vägar syns ibland kamelkaravaner och i öknen finns bergsbyar där befolkningen lever som för tusen år sedan. Här och där vandrar nomader. Men i södra Tunisien finns också påkostade hotellanläggningar som erbjuder både lockande pooler och spännande utflykter i Sahara. Lättast kommer du söder ut genom att flyga med inrikesflyget som är prisvärt. Det går att köra bil, åka buss eller tåg men då tar det längre tid, räkna med en dag. Trots att städerna i södra Tunisien känns som utposter finns även några överraskningar. Både barn och föräldrar uppskattar till exempel temaparken ”Arabiska nätter” där Ali Babas grotta väntar på att du ska säga de magiska orden som öppnar klippväggen. Men öknen gömmer på fler överraskningar. I tunisiska delen av Sahara spelades till exempel ökenscenerna av Star Wars in och en hel del rekvisita lämnades kvar. Turister som tar sig till Matmata kan besöka platserna genom arrangerade resor eller hyra fyrhjulingar och köra själv. Vi har en jeep bokad och förväntningarna är stora när vi denna dag ska besöka inspelningsplatsen. Den som inte varit i Sahara tidigare imponeras över de oändliga öknen med mil efter mil med bara sanddyner. Det är lätt att tänka sig hur det skulle känns att komma vilse eller få bensinstopp långt ifrån farleden under en brännande sol. Lika förvånande är det att köra i den till synes ödsliga öknen och plötsligt se hur det praktiskt taget från ingenstans dyker upp en och annan nomad, på väg till ingenstans. Vi kör i de uppkörda hjulspåren i sanden. Första anhalten är klippan ”Kamelens strupe”, Onk el Jmel. Ett populärt stopp där turister kämpar sig upp för den stora klippan som med lite fantasi liknar en kamel och fotograferar sig. Självklart gör vi det också. Ifrån toppen av berget kan du se milslångt och till och med uppleva hägringar. Den som vill kan bo på ett nomadhotell i form av ett tält. Ett spännande äventyr som vi gärna provar nästa gång, då förhoppningsvis sonens skorpionskräck har gått över.
Star Wars i Matmata
Sedan 70-talet har Tunisien lockat flera kända producenter och filmare. Succéfilmer som bland annat Star Wars, Pirates, Messias och Jesus från Nasaret har blivit filmade på olika platser i Tunisien. Den mytomspunna planeten Tatooine i Star Wars med Anakin Skywalkers barndomshem, finns till exempel i verkligen men inte i en galax långt, långt borta, och inte om ens i Hollywood utan just i södra Tunisiens öken i distriktet Matmata, vars namn ursprungligen kommer från en berberstam. Den som vill kan bo i Luke Skywalker hem (numera hotellet Hotel Sidi Driss). Förväntningarna är i topp när vi med bil närmar oss lerhyddorna som vi känner igen från filmen. Men när vi ser hjorden av säljare som rusar mot vår jeep anar vi oråd. Efter åtskilliga nej tack, inte intresserade av att köpa något, fortsätter vi emot de huskulisser som finns kvar. Tyvärr kan vi snabbt konstatera att kulisserna håller på att förfalla och mest består av sandfärgat gips och tyg och i övrigt är tomma. Vi går runt i den lilla ”byn” av kulisser och förväntar oss att det finns mer att se, men icke. Det som hade sett så lockande ut på bilder på internet är i ärlighetens namn inte mycket mer än en turistfälla. Efter någon timme är allt ”upptäckt”, bilder tagna och vi åker tillbaka med Tozeur för att bada av oss ökensanden.
Bergsbyar i södra Tunisien
Följande dag åker vi längre söder ut med bil. Vill man upptäcka saker går det inte att bara ligga vid poolen. Vi ska till några oaser i bergen som heter Chebika och Tamarza. Resan tar ett par timmar. Längst med den asfalterade vägen ser vi kameler som tycks ströva fritt men vår guide berättar att deras ägare sällan är långt borta. Utmed vägen ser vi också varningsskyltar för kameler, liknande svenska älgskyltar. Vi får förklarat att på nätterna lägger sig kamelerna på den varma asfalten för att sova! Vad en kollision med ett ”öknens skepp” innebär kan var och en räkna ut… I bergsbyn Chebika råder det febril aktivitet. Vi är långt ifrån de enda turisterna och lokalbefolkningen är på säljhumör. Vi köper lite småsaker och fortsätter vandringen till fots för att komma till oasens källa. Här i de karga bergslandskapen kan man förstå hur viktigt vattnet är. När vi kommit upp en bra bit på berget i Tamarza och blickar ut kan vi följa bäcken som ringlar sig längst med bergssidorna ner mot dalen. Just längst med vattnet väg växer palmer men en bit ifrån är landskapet nästan helt utan växtlighet. På resan tillbaka till Tozeur stannar vi till vid Tamarza hotell som är en alldeles egen oas med både restaurang och pool för varma och dammiga ökenrävar.
Chakwak i Tozeur
Sista dagen i södra Tunisien. Vi ska besöka familjeattraktionen Chakwak som är en temapark kring jordens och människans utveckling. Det är inte helt lätt att hitta till parken, även om den inte ligger speciellt långt ifrån vårt hotell i Tozeur får vi fråga oss fram. När vi kommer fram kan vi konstatera att vi är enda besökarna. Hela parken är upplagd som ett promenadstråk. Promenaden börjar med jorden skapelse. Parken börjar med universums och jordens uppkomst. Vi går vidare och kommer till djuren, människans födelse och fortsätter att följa utvecklingen längst promenaden. För barn i skolåldern är besöket ett lärorikt lektion. Vi går genom århundradena och passerar olika civilisationer. Tyvärr består det mesta av dockor och kulisser och det finns inga levande aktörer. Synd. Promenaden är ganska lång även för en vuxen, samtidigt är det rogivande att gå i den grönskade växtligheten och smälta alla intryck vi haft under en vecka fyllt med upplevelser. Våra dagar börjar ta slut i Tunisien och sista längre sträckan innan flyget tillbaka till Sverige är att åka bil ifrån Tozeur till Sousse. En sträcka som tar en dag. Resan till Sousse blir lite av transportsträcka. Övernattning och upp tidigt för att hinna till flygplatsen i god tid. På planet tillbaka summerar vi våra intryck av Tunisien. Erfarenheterna är mycket goda med mängder av saker att uppleva. Familjer som vill bada och sola hittar sina favoriter i norra Tunisien. Kombinationen med bad och en del rundresor känns mer optimalt. medan äventyren väntar i söder. Samtidigt finns mängder av fina anläggningar överallt. Hotell, spa och golfbanor är i topppklass. Åker familjen dessutom vid sidan av högsäsong går det att spara en hel del slantar. Sammantaget kan man säga att vill din familj uppleva något exotiskt resmål, lagom långt bort är Tunisien ett mycket intressant alternativ.
För mer information: www.tunisia.nu
Tips i korthet
Dricka: Vattnet bör inte drickas, det är inte giftigt men att köpa vatten på flaska rekommenderas. Att borsta tänderna och duscha i kranvattnet går bra.
Dricks: Fem till tio procent.
El: 220 volt.
Inrikestransporter: Trafiknäten är väl utbyggda med inrikesflyg, tåg och buss. Mellan städerna går det att åka kollektiv taxi. Taxi är billigt men det är inte alla chaufförer som vill köra efter taxametern, avtala priset innan start. För långturstaxi ”Lounges” är priset ungefär detsamma som för att åka med buss, men det går fortare.
Kläder: Eftersom Tunisien är ett muslimskt land så bör du inte vara lättklädd på offentliga platser (gäller inte stranden). Män bör inte gå med bar överkropp på andra ställen än på stranden. Kvinnor bör minst täcka sig från axlarna och ner till knäna.
Kreditkort: Större hotell och restauranger tar emot kreditkort. Mest gångbara är American Express, Mastercard, Visakort och Eurocard. Mindre affärer, restauranger och varuhus tar vanligtvis inte emot kreditkort. Uttagsbankomater finns i städerna.
Köptips: Keramik, lädervaror, mässingsarbeten, mattor, smycken, vävnader, tyger, kryddor.
Siesta: Är mellan 12.00 –15.00. Det samma gäller restauranger, som i vissa fall kan ha siesta ända fram till kvällen. Generella öppettider i affärer är 09.00-12.00 och 15.00-21.00.
Temperaturer: Medeltemperatur vintertid är cirka +18 grader och på sommaren cirka +25 grader. I den södra delen av landet ön Djerba och Sahara är det alltid varmare än övriga landet.