Reportage av en gästskrivande familj
Egypten är ett hett och äventyrligt resmål. Följ med till Hurghada och delfinsafari, ökenäventyr och givetvis utflykt till klassikerna Luxor och Kairo.
Temperaturen ligger på fryspunkten och vi huttrar när vi lastar in resväskorna i bilen en tidig vintermorgon. Första etappen är till Småland Airport i Växjö för vidare färd till Tui´s soliga semestermål Hurghada vid Egyptens östra kustremsa. Någon timme senare är vi framme vid flygplatsen. Vana att annars behöva flyga via Stockholm eller ta tåg till Kastrups flygplats slås vi av hur smidigt det är att starta ifrån den lokala flygplatsen istället. Från Småland Airport kan familjen också resa till bland Gran Canaria, Teneriffa, Spanien, Turkiet och Grekland.
Aquamarine i Hurghada
Tui har bokat in oss på det lyxiga hotellet Aquamarine i Hurghada. Aquamarine klassas som ett +4 F hotell och räknas in i Blue Village Exotic. Det innebär att här finns Bamseklubb, All inclusive och att hotellet ligger vid stranden och har stora pooler, serviceteam från Tui mm. Just att Bamse och hans vänner finns här betyder extra mycket för barnen. Redan i transferbussen från flygplatsen är de smås förväntningar på topp och ryktet cirkulerar att Bamse kanske möter oss i hotellreceptionen.
Och visst möter Bamse och hans vänner upp. Många muntra leenden och mycket nallekramande senare har vi dressat om till sommarkläder och går på upptäcktsfärd. På Blue Village Exotic Aquamarine finns hela 14 vattenrutschbanor. Vissa av dem är för de allra yngsta och andra för de som önskar större utmaningar. Hotellet har även en lekplats. Längst med poolområdena finns flera snackbarer – perfekt med All inclusive så barnen kan springa mellan poolerna och barerna för att hämta dricka och tilltugg. Middagarna är det också väl planerat för med flera fina restauranger som erbjuder medelhavskök, italienskt, asiatiskt och orientaliskt.
Centrum i hela Blue Village Exotic Aquamarine är de 16 unika poolerna som fördelats på 9000 kvadratmeter. Oavsett om du vill ta det lugnt eller ha fartfylld badsemester med vattengympa finns det med andra ord goda chanser att du hittar just din favoritpool. Som ett komplement till Aquamarines storslagna poolområde och vattenrutschkanor är sandstranden med sin långgrunda vik ytterligare en härlig plats för alla.
Välplanerad semester ger avkoppling
Många tycker säkert att på semestern ska man ta det lugnt och inte tänka på praktiska saker. Samtidigt vill man uppleva så mycket det bara går. Därför är det klokt att innan resan tillsammans med Fritidsresor bokat in alla spännande utflykter familjen vill göra. Fördelen med att planera allt före resan är att väl på plats är det sedan bara att koppla av. Bland de många upplevelser som Tui erbjuder har vi anmält oss till delfinsafari och snorkling, ökenutflykt till beduinläger och heldagarsutflykter till Luxor och Kairo.
Snorkla med delfiner
Dag 2 och dags för vår första utflykt som är delfinsafari i Röda havet. På morgonen hämtas vi upp av en svensk guide ifrån det skandinaviska dykföretaget Colona Divers. Tillsammans är vi en handfull barnfamiljer och ungdomar som äntrar båten. Vädret är, som nästan alltid i Egypten, soligt och det känns härligt att komma ut på Röda havet. Medan båten styr mot korallrevet är det läge för solbad. Att ligga i värmen på ett litet skepp i vintern är just den semester och avkoppling som alla kan önska. Det jämna gungandet och vågskvalpet mot kölen vaggar till ro. Efter någon timme meddelar guiden att vi är framme. Vi spanar ivrigt över havsytan, precis som turisterna på de andra båtarna, men ser inte en enda delfin.
Vi styr vidare till nästa korallrev som ligger en timme längre ut. Guppar runt och spanar och plötsligt så hojtar någon ”där, delfiner till höger”. Och minsann, en flock delfiner bryter vattenlinjen och simmar upp och ner. Vi följer sakta efter med vår båt, efter en stund försvinner de i havsdjupet och allt är stilla igen. Nu är det istället dags att hoppa i vattnet och snorkla. Snorkel, cyklop och simfötter finns att låna för alla som inte har med egna. Den som inte simmar så bra kan låna flytväst.
Guiden berättar att alla snorklar tillsammans först för att han ska kunna hjälpa till om det behövs. Hajarna håller till längre ut och är inget vi behöver vara rädda för. Efter att snorklat tillsammans får alla upptäcka mer på egen hand. Och det är nu sonen Anton, 13 år, får sitt livs upplevelse. När Anton snorklar runt lite på egen hand får han plötsligt se hur vattenytan fem meter framför honom klyvs av en ryggfena. Han hinner bara tänka att en haj är på väg mot honom och att han ska sluta som hajmat. Några sekunder senare tittar har rakt in i ögonen på ”hajen”. Hjärtat håller på att stanna. Som tur är det bara är en av delfinerna som kommit tillbaka för att leka och titta närmare på Anton. Snacka om häftigt semesterminne!
Luxor – tempel vid Nilen
Efter en avkopplande och spännande dag med delfinsafari är vi nästa morgon uppe i ottan. Det är dags för endagsutflykt med buss till Luxor. Under en intensiv dag ska vi uppleva Karnaktemplet, Memnonstoderna, drottning Hatschepsuts tempel och Konungarnas dal. Dessutom ska vi stanna till i Luxor som är en trivsam småstad vid Nilens strand. Här har människor levt i många tusen år och under den egyptiska högkulturen var staden, som då hette Thebe, centrum för faraonernas makt.
I den tidiga gryningen kör bussen genom det sandiga och bergiga inlandet och vi försöker få lite extra sömn under tiden. Egypten består till nästan 90 procent av öken och utanför rutorna susar ökenlandskapet förbi. Efter några timmar är det dags för bensträckare och frukost i en liten by. Här flockas tiggare, säljare och turistbussar. Efter att ha ätit den medhavda frukosten är vi på väg igen och så småningom framme i Luxor vid den frodigt gröna Nildalen – en oas likt en grönskande remsa där landet blivit bördigt tack vare floden.
Första anhalten är världsberömda Karnaktemplet som vi tidigare bara sett på TV. Karnaktemplet är ett enormt stenkomplex som byggdes upp under mer än 2500 år. Vår guide ifrån Tui berättar att här vandrar vi i fotspåren av Ramses II, Tutmoses III, Hatschepsut och många andra stora faraoner vars bedrifter finns inhuggna i templets väggar. Utanför tempelområdet får vi känna på de ökända egyptiska säljarna. Med större envishet än vi upplevt någon annanstans försöker de få oss att köpa deras kopior av smycken, skarabén, statyer, pyramider och papyrus. Säljarna kommer att förfölja oss även på de andra sevärdheterna runt Luxor och senare i Kairo.
Vi tar oss med en liten båt över till Nilens västra strand som kallas ”Dödens sida” då det var här Thebes begravningsplats låg. På den västra stranden en bit bort från Konungarnas dal ligger drottning Hatschepsuts dödstempel. Det är en imponerande byggnad med långa pelarrader i gyllene sandsten som nästan tycks smälta ihop med den bakomliggande klippan. Hatschepsut var den enda kvinnliga farao som härskade över Egypten och hon har lämnat en spännande historia efter sig.
Bussen för oss vidare till Konungarnas dal, ett stort gravområde där tre generationer av faraoner från över en 500 år lång tidsperiod vilar. Våra två tonåringar, Elin och Anton, vill hellre ligga vid hotellets pooler men tycker samtidigt att det är spännande att få gå ner i några av gravkamrarna, vars väggar pryds av heroglyfer och målningar i vackra färger. I vissa av gravarna måste man gå mer än 100 meter genom valv som huggits ut ur kalkstenen för att nå fram till salen där sarkofagen med faraos mumie en gång funnits. Tyvärr får man inte ha filma eller fotografera så det blir till att föreviga besöket i minnet istället.
Innan vi uppfyllda av intryck återvänder mot hotellet stannar vi vid en liten alabasterfabrik. Vad som gör det så roligt att resa som familj är att det ofta är de små tillfälligheterna som blir, blir de bästa semesterminnena. För oss vuxna är det storslaget att se alla de omtalade platserna men för sonen blir otippat den roligast upplevelsen på alabasterfabriken. Ägaren och hans anställda spelar upp en kul välkomstshow och förklarar hur man ser skillnad på äkta och oäkta egyptiska föremål. Sonen blir mäkta imponerad över hur man kan skapa fina alabastersaker ur de från början skrovliga stenarna och visar stort intresse. För några tior köper han ett antal stora obearbetade stenar och lovar att ska praktisera sina nyvunna stenhuggarkunskaper hemma. Stenhuggarna ler och visar hur han ska göra.
Tui´s Aquamarine
Förutom delfinsafari och besök i Luxor har vi under några lata dagar också hunnit sola, bada och ätit oss igenom hotellets restauranger. Egypten är annars välkänt för ”faraos hämnd” och många sägs drabbas av turistmage. Men alla i vår familj har klarat sig bra, kanske för att vi mest har ätit på hotellens restauranger istället för att chansa. På hotellet Aquamarine har vi genom All inclusive njutit av italienskt (barnens favorit), medelhavsinspirerat, asiatiskt och orientaliskt. Att kombinera resan med All Inclusive är det bästa alternativet. Du behöver inte ägna en tanke åt att välja restaurang (frukost, lunch och middag ingår) eller vilka aktiviteter som måste prioriteras eftersom så gott som allt ingår. Du kan som förälder känna dig sådär generös som du bara annars är till jul. Visst, spring du bara och ta en dricka till, ta gärna lite mer snacks och en extra glass om du vill.
En annan fördel som vi lärt oss uppskatta är charterbolag som Tui, som specialiserat sig på barnfamiljer. Du vet vad som ingår i resan och slipper tänka på många praktiska detaljer. Är barnens riktigt små är de garanterade lekkamrater vid poolen eller i Bamseklubben (3-6 år) och för de äldre i Super Kids (7-12 år). Båda klubbarna drivs under ledning av skandinavisktalande barnklubbsledare. Ledarna ordnar mängder av aktiviteter och äventyr. Givetvis är Bamse och hans sällskaps framträdanden de absolut mest uppskattade. När de dyker upp finns det inga gränser för jublet och alla vill kramas – allt medan föräldrarna filmar och fotograferar så mycket det bara går. Hur omåttligt populär Bamse är har vi sett exempel på många gånger. Att Bamse är världens populäraste björn råder det inget tvivel om.
Hurghada mer än turistort
Det sägs att det var i Hurghada som Egyptens sol- och badturism föddes. Hurghada var från början en liten fiskeby men har idag utvecklats till en turistort av stora mått. Längst med kusten ligger hotellområdena som tårtbitar där varje hotell har fått sin beskärda del av sandstranden. Utanför går huvudgatan som kantas av alla butiker. Det mesta är skapat för turisterna och överallt står säljare som gärna vill bjuda in dig i sin butik. Något som ibland kan upplevas som väl påträngande.
Den som tar sig tid på sig att upptäcka Hurghada, och det bör man göra, upptäcker att staden är indelad i olika områden. Basaren ligger i den äldsta stadsdelen som kallas El Dahar eller kort och gott ”Down town”. Här ligger den gamla hamnen och här bor de flesta av lokalbefolkningen. Slitna fasader och ostädade bakgator bidrar till en atmosfär som man allt efter personlig smak kan uppleva som både charmig och ruffig. El Dahar är också namnet på Hurghadas stora basarområde. Här gäller inga fasta priser (vilket det för övrigt inte gör på de flesta platser i Egypten) utan varje köp är en förhandling som oftast avslutas med ett leende och ett handslag när båda parter blivit nöjda. Att pruta är en del av det sociala livet och du börjar med att erbjuda ungefär en fjärdedel av vad du är beredd att betala som mest.
I stadsdelen Nya marinan, hittar du Hurghadas nybyggda, populära samlingsplats. Längs med hamnpromenaden radar restauranger och barer upp sig och i vattnet guppar lyxyachterna sida vid sida. Här är kontrasten mot El Dahar tydlig och de smutsiga bakgatorna har bytts ut mot splitternya, färgglada hus och exklusiva butiker. Nya marinan ligger i Hurgardas moderna centrum Sekkala. Vi rör oss mest i New Hurghada längs med gatan Village Road, där den kvinnliga delen av familjen hittar de flesta och kanske bästa shoppingaffärerna – speciellt om man inte vill köpslå är ”fixed price” butiker bra. Priserna är visserligen högre här men det kan vara skönt att slippa de annars ibland mer än påträngande säljarna. New Hurghada har blivit allt mer populär, inte minst hos alla ryssar som hittat hit.
Kairo en dag i pyramidernas skugga
Är man i Egypten är en endagarsutflykt till Kairo nästan ett måste. Även om bussresan är lång och startat innan solen gått upp är det en spännande utflykt att få se pyramiderna i verkligheten. Det myllrande Kairo är oberäkneligt, både vad gäller trafiksituationen och köerna till de olika sevärdheterna. Med sina 22 miljoner invånare är Kairo en av världens största och mest färgstarka städer. Dess blandning av kulturer, dess fantastiska historia och häpnadsväckande monument från faraonernas tid och framåt lämnar ingen oberörd. Strax utanför Kairo, i Giza finns pyramiderna och Sfinxen.
Tanken var att starta vårt besök i Kairo på Egyptiska museet men på grund av oroligheterna var det stängt. Istället blev det lunch och mer tid på en av stadens stora basarer. I Kairo går det mesta att handla men räkna med att det är fejk och billiga kopior. Det är inte ens säkert att materialet är äkta – mycket som säljs som dyrare föremål är tillverkat i gips eller sandsten och sedan målat, kryddorna består av sand eller billigare alternativ, smycken av oädla metaller, siden är polyester osv. Med det är ändå kul att ge sig ut i vimlet och testa sin förmåga att pruta. Det finns ingen säljare som säljer med förlust och är man inte nöjd med priset är det bara att le och gå därifrån. Att pruta har i Egypten utvecklats till rena konstformen och förvåna dig inte om du ”får” en present för att sedan få reda på att du måste betala ”lite” för den – och så är förhandlingen igång. Det kan vara lätt att tappa tålamodet på alla säljare ibland och att de känns som ”flygor på en sockerbit” eller som några säljare själva uttryckte saken ”we love your money”.
Högt ovanför Kairo ligger Muhammad Ali-moskén eller Alabastermoskén som är en moské inom befästningen Kairo citadell. På sin plats på toppen av citadellet är denna osmanska moské den största som byggdes under första halvan av 1800-talet och med sin karakteristiska siluett och tvillingminareter den mest framträdande i Kairo. Moskén mäter 41 gånger 41 meter invändigt, vilket ger en ordentlig känsla av rymd. Moskén och citadellet är genom sin upphöjda plats vid randen till Mokattam-bergen i stadens östra del ett framträdande landmärke och turistattraktion i Kairo. Från moskéområdet har man dessutom en imponerade utsikt över Kairo som breder ut sig därunder.
Sista och mest efterlängtade stoppet på vår utflykt till Kairo är Gizaplatån. Här reser sig de tre världsbeömda pyramiderna som byggdes åt faraonerna Cheops, Chefren och Mykernios under ”Det gamla riket” cirka 2 500 år f Kr. Störst av dem är den 137 meter höga Cheopspyramiden, som du får vandra runt och se på riktigt nära håll. Om köerna inte är för långa kan du besöka dess inre mot en extra kostnad. Den som går in pyramiderna inser snabbt att det är ganska trånga tunnlar man bitvis får gå hukad i och krypa i för att komma fram till den lilla gravkammaren men ett måste för att verkligen ha upplevt pyramiderna. Om vi tidigare har tyckt att det varit mycket säljare är det ingenting mot här vid pyramiderna. Vår dagsutflykt börjar ta slut och men stannar ni över natten så missa inte det fantastiska ljud- och ljusshowen.
Natt i öknen
Vi har tidigare åkt buss i öknen till Luxor och Kairo men nu sista kvällen före hemresan är det dags att få en större upplevelse av den stjärnor i natten. Framåt kvällningen beger vi oss med en specialbyggd buss rakt ut i öknen. Det guppar ordentligt där vi far fram och alla i bussen far runt som studsbollar, till alla barnens glädje. Överallt sanddyner i all oändlighet och längre bort bergskedjan vi är på väg till. Vi ska upp på en av topparna för att få en viderunderlig utsikt samtidigt som solen går ner.
När vi gått upp för berget är det verkligen ett magnifikt landskap som ligger nedanför våra fötter. Så långt ögonen ser, och det är långt eftersom allt är så platt, är det sand och åter sand. Vid horisonten skymtar Röda havet som en blå strimma. Andlöst vackert och säreget. Nere på marken igen beger vi oss till ”beduinlägret”. Lägret är lite av en besvikelse för alla som förväntat sig ett riktigt tältläger i sann beduinanda. Ändå är det en trevlig stämning och vi bjuds på flera intressanta upplevelser. Kamelridning, brödbak och stjärnskådning är något av det vi får prova. Kvällen avslutas under nattens klara stjärnhimmel med middag. Att sitta i öknen under stjärnorna är en alldeles speciell upplevelse och blir till en av de mäktigare under vår resa i Egypten.
Sammanfattning
Det finns många fördelar att resa till Egypten för barnfamiljer. Egypten är ett väl inarbetat turistmål och har allt som man kan önska sig. Resavståndet är bra (cirka fem timmars flyg) och att kunna resa från sin lokala flygplats är guld värt. Tui´s hotell och upplevelsepaket lämnar inget åt slumpen utan erbjuder det mesta i form av hög kvalité, avkoppling, bad, upplevelser och äventyr i många former. Bamseklubben och Kids club inte att förglömma. Senaste tidens oroligheter har inneburit att priserna på resor till Egypten har pressats än mer. I Hurghada märktes inget av demonstrationerna, dessa verkar istället var fokuserade till Kairo. Däremot hörde vi att resenärer veckan innan fått några av sina utflykter till Luxor och Kairo inställda. Snarare verkar befolkningen gladare nu när de känner att demokratin är på gång. Många vågar prata mer öppet än tidigare. Som ofta när man reser som familj är det de små upplevelserna som blir de största, så även på vår resa till Egypten. Måste man prioritera några utflykter är de närliggande aktiviteterna bäst att väja, tycker vi. Delfinsnorklingen och kvällsutflykten var de som våra barn tyckte gav härligaste minnena. Jobbigast med Egypten är de ofta påträngande säljarna, speciellt tyckte vår tonårsdotter det. Är man inte van att pruta kan det upplevas som svårt. Räkna med att Egypten står sig som fantastiskt resmål under många år till.
Lär mer hos TUI